Comment

Yoga & zdravlje imunološkog sustava

kobra.jpg

Imunološki sustav jedan je najsloženijih sustava našeg fizičkog tijela, a sastoji se od tonzila, timusa (prsne žljezde), limfnih čvorova, koštane srži te slezene. Snažan imunološki sistem imperativ je dobrom zdravlju. Mnogi faktori djeluju na njegovo slabljenje a najčešći su loša prehrana, toksini iz hrane i okoliša, pretjerano uživanje u alkoholu i cigaretama, manjak fizičke aktivnosti te, naravno stres.

Kroničan stres može dovesti do potiskivanja svih imunoloških funkcija te uzrokovati razne bolesti i poremećaje. Stres je često i uzrok za mnoge autoimune bolesti.

Simptomi koji te mogu upozoriti na oslabljen imunitet su:

  •     kroničan umor
  •     depresija
  •     nesanica
  •     razdražljivost
  •     glavobolja
  •     slaba koncentracija
  •     bolovi u tijelu (napeti mišići, ukočeni zglobovi), ispadanja kose, učestalih prehlada i slično

Zašto yoga?

Da bismo zadržali ili pospješili zdravlje imunološkog sustava te zdravlje organizma općenito, vrlo je važna zdrava prehrana s dovoljnom dnevnom količinom vitamina i minerala, zatim tjelovježba, dovoljno odmora i sna, ali i mentalno i emotivno zdravlje bez kojega je nemoguće boriti se sa stresnim situacijama modernog življenja.

Drevne jogičke discipline kao što su asana, pranayama, yoga kriye te meditacija mogu vam pomoći na svim poljima. Pa, krenimo od početka.

Asana

Već znamo kako vježbanjem asana možemo osnažiti tijelo, pospješiti pokretljivost zglobova, povećati dovod kisika u tijelo itd. Dakle, vježbanje joge općenito vodi ka zdravijem tijelu i duhu. No, pozicije koje direktno utječu na imunološki sustav su ekstenzije kralježnice, zatim inverzije i rotacije kralježnice.

Ekstenzije kralježnice otvaraju prsni tj. prednji dio tijela te na taj način stimuliraju prsnu žljezdu, jedan od bitnijih organa imunološkog sustava.

Pozicije koje direktno utječu na imunološki sustav su:

  • Pozicije poput Ustrasane (deva), Bhujangasane (kobra), Matsyasane (riba), Dhanurasane (luk) stimuliraju prsnu žljezdu koja je zadužena za izlučivanje bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.
  • Inverzije, odnosno pozicije gdje se srce nalazi iznad glave kao što su Adho Mukha Svanasana (pas prema dolje), Sarvangasana (stoj na ramenima), Sirsasana (stoj na glavi) pospješuju rad sinusa, pojačavaju cirkulaciju te izmjenu limfe i rad limfnih čvorova. Limfa prenosi nutriente, vodu i kisik do stanica te odnosi otpad i toksine iz stanica te služi kao obrana organizma.
  • Rotacije kralježnice poput Ardha matsyandrasane ili Parivrtta Utkatasane stimuliraju limfne žljezde te masiraju unutarnje organe što je važno za stimulaciju slezene i drugih vitalnih organa.

Pranayama

Pranayama pospješuje rad pluća i dišnih organa. Već je poznato da vježbe disanja povećavaju kapacitet pluća koji se s godinama smanjuje te tako ojačava dišne organe koji podržavaju zdrav imunološki sustav. Kapalabati pranayama te Nadi shodana (izmjenično disanje kroz jednu pa drugu nosnicu) mogu umanjiti sluz u sinusima koja je često rezultat preaktivnog djelovanja imunološkog sustava. Vježbe pranayame umiruju um te mogu znatno umanjiti stres.

Jala neti kriya

Jala neti ili tehnika ispiranja nosa otopinom slane vode uz pomoć neti posudice posebno je važna u ovim, zimskim danima, kao prevencija od gripa i prehlada. Bakterije i virusi vole vlažno i toplo te se nakupljaju i zadržavaju u sluznici nosa i usnoj šupljini i po nekoliko dana prije nego se aktiviraju. Isperemo li ih na vrijeme smanjit ćemo, ili potpuno ukloniti mogućnost zaraze.

Tehnike relaksacije, vizualizacije i meditacije

Dokazano je da meditacija znatno ublažava stres, a kao što smo već spomenuli, stres je uzročnik pada imuniteta te može dovesti do mnogih fizičkih i mentalnih bolesti. Jednostavne tehnike relaksacije, vizualizacije ili meditacije djeluju anti-stresno i uče nas kako se na svakodnevnoj bazi lakše nositi sa problemima te ubrzanim tempom modernog življenja. Ponekad je dovoljno sjesti desetak minuta u miru, zatvoriti oči, promotriti dah i sebe iznutra i osluškivati vlastiti dah.

Zato, dišite, vježbajte i meditirajte!:)

Comment

Comment

Dah naš svagdašnji

za blog.jpg

Netko ili nešto vas je ostavilo bez daha!
Hm..zaista?
Što je vrijednije od daha? Tog našeg vlastitog, obnovljivog izvora energije.
Kad jednom spoznate njegovu veličanstvenost nikad više nećete ostati bez njega.

Nekoliko je izvora životne energije - san, dah, zdrava hrana, pozitivno razmišljanje.. To je baza iz koje raste sve ostalo. Kad jedan od ovih obnovljivih izvora ‘zakaže’ možemo pojačati ostale kako bismo se vratili u narušenu ravnotežu. Ja se, na primjer, trudim ne donositi odluke niti na prazan želudac niti kad sam neispavana! :)

Suvremeni način života često nameće (pre)brz ritam, malo vremena za samoću i tišinu, nedovoljnu brigu čime se hranimo, nedovoljno ili previše sna te zanemaruje moć kvalitetnog disanja.

Sve što nam treba već imamo – u sebi. Yoga nam nudi kvalitetne alate kako optimalno iskoristiti vlastiti potencijal. Dinamični stilovi yoge poput ashtange, vinyase koriste dah kao ključni sastojak u izvođenju asana. Dostignuće nije samo izvesti neku složeniju poziciju već u njoj i disati. Kako i sam Pattabhi Jois kaže: 'Ashtanga Yoga is a breath practice, the rest is just bending' / 'Ashtanga Yoga je praksa disanja, ostalo je samo savijanje.' I zašto je tako važan taj dah? Jer čisti, oslobađa i hrani. Svaki udah unosi novu vitalnu energiju u naše tijelo dok ga svaki izdah opušta, oslobađa. Izdahom otpuštamo iz života ono što nam ne treba i stvaramo prostor za nešto novo. Dah nas vraća u sadašnji trenutak, u ovdje i sad, a što je više stvarno nego to stanje? Što nam više treba od jasnog uma i čistog srca?

Ujjayi dah koji je najčešće korištena tehnika disanja, bilo kao samostalna praksa ili u sklopu izvodenja asana, u potpunosti opravdava značenje – pobjednički dah. Tehnika kojom se lagano sužavaju glasnice u grlu dok udišemo/izdišemo te na taj način stvaramo zvuk nalik na dubok san, šapat ili zvuk valova toliko je moćna da nema životnog izazova u kojem ju nisam isprobala. Zimi kad je hladno, ljeti kad je vruće – ujjayi uravnotežuje. Prije važnih sastanaka ili prezentacija, u danima kad se lovim, da ne kažem borim, s vremenom i umorom. Kada sam uznemirena, tužna ili preuzbuđena i hiperaktivna. Ujutro za razbuđivanje, navečer za umirenje. To je tehnika koja me povezuje sa sobom i duboko uzemljuje. U svakoj prilici.

Od nedavno sam mama. Tijekom cijele trudnoće sam disala ujjayi barem jednom dnevno, često i više puta. Disala sam s rukama na trbuhu, osjećala da svaki moj dah hrani to malo biće koje raste u meni. Sam porod bio mi je prekrasno iskustvo. Taj jedinstven, neponovljiv trenutak dogodio se s dahom. Moj izdah je rodio udah, nov život, mog sina. Još uvijek dišem ujjayi dok ga umirujem ili uspavljujem. Ta vibracija mu je poznata iz vremena provedenog u maternici, a očito i ugodna jer uvijek na nju vrlo lijepo reagira, umiri se i poveže samnom.

Nije nužno koristiti neku posebnu tehniku disanja, puno bi značilo samo se ‘vratiti’ dahu nekoliko puta u toku dana. Na nekoliko trenutaka da ‘samo’ dišemo. Svjesno udišemo i izdišemo. Pratimo i svjedočimo. I doista. Jedostavno je. 5 minuta sve može pričekati. I posao i kuća i obaveze i djeca i partner i prijatelji i pas i mačka.. 5 minuta svjesnog disanja svaki dan napravit će više koristi nego niz drugih ‘štapova’ za koje se hvatamo izvan sebe.

Zato nekako nema smisla ‘ostajati bez daha’ radi ikoga ili ičega. Predragocijen je. Dok dišemo – živimo. Dišimo onda punim plućima! :)

Comment

Comment

Mali plac na Tavanu

58.jpg

Najdraža mi neradna subota je ona koja se poklopi s Malim placom na Tavanu. I još kad je vani hladno i bljuzgavo kao što je to danas, a na Tavanu toplo i ekipa uvijek nasmijana i vesela. U ovom neobičnom i inspirativnom prostoru (gdje ponekad vježbam) osim u shoppingu mogu provesti sate i sate u druženju sa zanimljivim ljudima, ispijanju kavice i isprobavanju svakakvh finih i prije svega zdravih namirnica. Vi koji ste već otkrili Mali plac znate o čemu pričam:). A vi koji niste, dozvolite da vam objasnim.

Prije nešto više od godinu dana dvije su pametne i lijepe Jelene koje djele strast i ljubav prema zdravoj hrani, lokalnim namirnicama i očuvanju male prozvdnje hrane, prehrambenih proizvoda i raznih drugih zdravih proizvoda dobile ideju da okupe male proizvođače i kreativce ispod jednog krova. Onog  kosog - Tavanskog. Ideja je bila spojiti nas, gradsku djecu s proizvođačima do kojih nije tako jednostavno doći. I uspjele su. Nakon nešto više od godinu dana kroz ulaz Sinkovićeve 8 prošlo je tisuće ljudi a lista izlagača svakim je danom sve veća.

Kao jedan sladokusac uvijek se najprije nađem na štandu Gastro Sadista i / ili Bamboo Gardena i nakupujem razne poslastice. Danas sam se počastila tartom od čokolade i naranče, pistacija i bijele čokolade te tortom s kokosom, nekom finom kremom i tonkom, veganskim kolačem od mrkve te sirovom tortom od orašastih plodova, suhog voća, kakaa i kreme od malina. Dala sam si oduška, jer mi je u gostima draga prijateljica iz Londona. Nakon što nakupujem slastica obično navratim popričati s dragim prijateljem Hrvojem (Naša farma), kojeg poznajem skoro pa dva desetljeća, i kupim njegove prefine sireve i jogurt. Pa po klice do Kliconoše, agrume do Mama Organica-e, pesto i razne pregenijalne namaze do Gladnog mačka. Obavezno kupim domaću tjesteninu od Sokića i brioše made by Mlinareva kći za nedjeljni brunch. Nakupujem super hrane poput chie, goji bobica, sirovog kakaa, sjemenki konoplja, ulja od konoplje itd.

Na Malom placu često trčkaraju (i žicaju naravno) najmanje dva psića pa tako i moja Seeta sa svijim malim čoporom kojega čini njezina soul sister Lola i starija sestra koja je uči glupostima Misha. Ovo je postao social event vikenda jer obavezno sretnem hrpu poznanika i prijatelja. Jelena Iva nam uvijek kuha finu kavicu, a ponekad se baci i na miksanje kreativnih koktela. Jelena je, osim što razvija Tavan i Mali plac i food blogerica te svestrani kreativac, inače jedna od mojih najboljih prijateljica koju često možete vidjeti na prostirci u Sanghi. Jele mi je svečano obećala da će ponekad napisati neki zanimljiv blog post ili recept i za nas pa je ovim putem i najavljijem kao jednu od Sangha blogerica.

Linkove i kontakte za sve gore navedene proizvode i još puno drugih potražite ovdje.
Idući Mali plac je iduću subotu 8.2. između 11:00 i 18:00 sati. Preporučam da dođete prije ručka, jer se neke fine stvarčice brzo rasprodaju. Mali plac na Tavanu, Sinkovćeva 8. Vidimo se tamo!

Photo credit: Sanjin Kaštelan:)

 

Comment

Asana mjeseca - Urdhva Hastasana

Comment

Asana mjeseca - Urdhva Hastasana

Kada anatomski promotrimo ovu poziciju u njezinom pravilnom poravnanju, primjetit ćemo pokret u nekoliko zglobova - u kralježnici i ramenima. Lumbalna kralježnica je u neznatnoj ekstenziji (savija se prema nazad), torakalna kralježnica ulazi u laganu ekstenziju, cervikalna u malo dublju ekstenziju, a rameni zglob je u fleksiji (180⁰) i laganoj vanjskoj rotaciji.

Comment

Što je to yoga?

Comment

Što je to yoga?

Kroz tehnike joge razvija se osjećaj unutarnjeg mira, jasnoće uma i harmonije fizičkog tijela. A ono najvažnije što nas uči jest da prihvatimo sami sebe.

Comment