yoga festival na hvaru - jedinstvo u različitosti

Comment

yoga festival na hvaru - jedinstvo u različitosti

Prošli tjedan Hvar je posjetilo dvjestotinjak yogija, yoga učitelja, DJ-a i muzičara iz čitavog svijeta. Osim iz hrvatske i raznih dijelova Europe, mnogi su stigli iz SAD-a, Brazila, Južnoafričke Republike, Australije, čak i Azije. Neki od njih žive u Europi, neki su se našli na proputovanju, no svejedno, bilo je divno vidjeti toliko različitih nacija ujedinjenih u yogi, muzici i plesu. Svi su se skupili kako bi sudjelovali na Groove yoga festivalu - prvom ovakvom yoga eventu u Hrvatskoj. Ovaj festival već se godinama održava na raznim lokacijama poput Njemačke, Kanade, Nepala i Indije, a od ove godine i - Hrvatske.


Na Hvaru inače ljetujem i poznajem dosta hvarana, pa mi je bilo super kada su me zaustavljali sa pitanjem šta se to događa i komentarima da je Hvar pun 'onih tvojih'. Ti 'moji' malo neobično izgledaju; često su istetovirani, nakićeni malãma (brojanice) drugačije obučeni, vole se grliti te fotografirati u neobičnim i često nemogućim pozicijama gdje stignu; po starom gradu, pjaci te na okolnim stijenama. Moj Hvar tako je, makar na jedan vikend, postao još više moj. No, ono što mi je dodatno ispunilo srce je oduševljenje kojim su moje kolege organizatori i učitelji, te svi sudionici s kojima sam razgovarala, pričali o Hrvatskoj i o Hvaru.

Osim što sam imala veliku čast na festivalu predstavljati Hrvatsku i voditi yoga satove uz neka velika svjetska yoga imena poput Douga Swensona koji yogu podučava više od 30 godina, zatim Twee Merrigan koja je, osim draga prijateljica, i jedna od mojih učiteljica, te nekih novih mladih yoga zvijezda (da, imamo i mi svoje celebreties J), poput Dylan Wernera i Mackenzie Miller, sudjelovala sam i u organizaciji festivala uz kolege iz Njemačke, Koreje i Kanade pa je ovo i organizacijski bila vrlo uspješna internacionalna suradnja. A upravo je suradnja, zajedništvo i jedinstvo bila poruka festivala koju smo svi mi, i učitelji i muzičari, željeli poslati. Svatko na svoj način; kroz yogu, predavanja, glazbu i ples. Vjerujem, i o tome često govorim na svojim satovima, da je širenje svijesti o jednakosti danas jedna od najvažnijih poruka i ona koja zaista ima snagu zacijeliti društvo i svijet.

Yoga u prijevodu sa Sanskrita znači ujedinjenje, a yoga filozofija se temelji upravo na nedualnosti, odnosno jedinstvu. A ono ne poznaje granice, nacije, religije, boje ni različitosti. Jedinstvo poznaje samo ljubav. Ili vječnim riječima Bob Marley-a (koji je često bio s nama): One love, one heart (let's get together and feel allright!).


Toliko prekrasnih trenutaka u samo četiri dana; bilo je tu trenutaka tišine u meditaciji, i trenutaka pjesme i plesa, acro yoge i stojeva na rukama i  nježne, restorativne prakse. Puno smjeha i nešto suza, puno sunca i nešto kiše. Puno magičnih trenutaka.Dobre vibracije bile su ne samo vidljive već i opipljive, a da ne duljim, dopustit ću da fotografije govore za sebe.

Namaste.

Foto credit: Hanna Witte Photography 

Comment

Diwali - festival svjetla

Comment

Diwali - festival svjetla

Festival svjetla, Diwali, jedan je od najljepših Hindu festivala. Slavi se pet dana a treći, najveći dan slavlja pada na mladi mjesec, odnosno danas, 11.11. Osim u Hindu tradiciji, festival slave I Jaini I Sikiji, a osim u Indiji slavi se u u Nepalu, Sri Lanki, Maleziji i Tajlandu i naravno, u Hindu, Jain i Sikh obiteljima svugdje u svijetu. Diwali je jedan od najstarijih hindu festival a simbolizira pobjedu svijetla nad tamom, pobjedu dobra nad zlom - pobjedu istine.

Riječ Diwali u prijevodu sa Sanskrita znači zraka svjetlosti ili red svijetlosti (tako su i uljne lampe često poslagane u redove). U Indiji, a i drugim zemljama gdje slave Diwali, idućih pet dana u kućama pale uljne lampe koje gore cijelu noć. Kuće se ukrašuju te se priređuju razne ceremonije. Ovo je i vrijeme za obitelj, zajedničke obroke, druženje te simbolizira novu godinu ili novi početak.

Mlađak simbolizira novi početak te podržava našu namjeru da se zaustavimo na trenutak, promotrimo put kojim kročimo I odlučimo dali je možda vrijeme za promjene, pa tako i Diwali počinje upravo na dan mladog mjeseca. Ovo je ujedno i najmračnija noć pa se paljenjem lampi simbolički označava izlazak iz tame. 

Ono što svi možemo naučiti iz simbolike Diwali-a, blagdana istine, ljubavi i mira jest da zajednički osvjetlimo put i protjeramo tamu netolerancije, neznanja, mržnje i netrepeljivosti. Da prigrlimo različitosti, volimo i poštujemo druge, budemo iskreni. 

Upalite simbolično svijeću istine i u svom domu i neka nnjezina svjetlost rasprši tamu i pokaže put k pravim životnim vrijednostima.

Shubh Diwali!

Comment

Happy Holi!

Comment

Happy Holi!

Danas se po čitavoj Indiji, a sve više i u svijetu, slavi Holi - indijski blagdan poznat kao festival boja ili pak festival ljubavi. Slavi se na prvi mjesec prije proljetnog ekvinocija. Holi tako slavi ljubav, zadovoljstvo, pobjedu dobra nad zlom i dolazak proljeća – ima li boljih razloga za slavlje? 

Sam festival počinje noć prije Holi-a uz Holika lomaču uz koju se pjeva i pleše. Na sam Holi svi su na cestama gdje počinju 'igre bez granica' – bacanje obojanog praha i vode jedni po drugima. Igru igra svatko, od baka i deda do najmlađih, nevažno na spol, boju, kastu... svi su na cesti, veseli i šareni. Sve je popraćeno bubnjevima i muzikom, zapaljenim mirisnim štapićima i generalnim kaosom – India style;). 

Comment

vrijeme (je) za promjene

Comment

vrijeme (je) za promjene

Na pitanje kad – mudar odgovor bio bi sad.Ako se u nama pojavila potreba za promjenom rijetko postoje valjani razlozi za odgodu. Ipak, u ljudskoj je prirodi da početak često povezujemo s nekom vanjskom ili vremenskom odrednicom. Tako smo bezbroj puta donjeli novogodišnje odluke koje smo već tjedan dana kasnije zaboravili. Ili smo odlučili prestati pušiti kad smo se npr. razbolili, zdravo jeli mjesec dana prije ljeta, upisali tečaj portugalskog s novom
školskom godinom. I tako sad postane tad jer od potrebe do odluke da se aktiviramo u željenom smjeru prođe izvjesno vrijeme. Od mudrosti ni M.

Comment

yoga s oblinama

Comment

yoga s oblinama

Vježbam jogu kol'ko više moguuua uz ratluk treniram karatluk odričem se od hranu gurmansku prelazim na vegetarijansku ... tako je nekako išla stvar od Rokera Smoravu ! a pjevao ju je moj bivši svaki puta kad bih odrolalaprostirku usred zajedničkog dnevnog boravka gonjena uglavnom osjećajem krivnje.
Zbog uživanja u hrani ili čistoj lijenosti :). Naime nisam neki disciplinirani tip, vjerojatno zbog toga što sam jedinica i od mene se monstruozno puno očekivalo u djetinjstvu stoga nikada nisam imala slobodnoga vremena, osim srijedom - koju sam prozvala ''svetom'' pa se to moranje u kasnijoj dobi pretvorilo u čisti otpor, anarhizam, neposlušnost i odbijanje bilo kakvih rasporeda i - okvira.
Ako tome dodamo prirodni antagonizam prema bilo kakvim sportskim aktivnostima koje su isključivale nošenje lakastihcipela - nesportska je zvijezda rođena odnosno materijalizirana u mome liku i djelu.

Comment

altruizam - moralna osobina ili naša prava priroda?

Comment

altruizam - moralna osobina ili naša prava priroda?

Američki znanstvenici sa Nacional Institute od Health proveli su studiju u kojoj su volonteri zamišljali dva različita scenarija. U prvom su zamislili da su upravo dobili veliku količinu novaca te ga zadržali za sebe, u drugom da su isti novac darovali u humanitarne svrhe. Rezultati su pokazali da se, zamišljajući situaciju gdje stavljaju potrebe drugih ispred svojih te pomažu drugima povećao osjećaj ugode, te aktivirao ‘’primitivan’’ dio mozga koji se aktivira na pomisao na hranu ili sex. Zaključili su da nesebičnost stvara ugodu na jednom vrlo drugačijem nivou nego što se do tada vjerovalo. Altruizam dakle nije toliko superiorna moralna osobina koliko duboko u nas usađena, prmordijalna potreba.  Možemo li dakle zaključiti da je nesebično ponašanje naša prava priroda, duboko usađena u svakom atomu našega bića? I zbog čega smo ju skloni ignorirati?

Comment

sretna trudnoća

Comment

sretna trudnoća

O trudnoći nisam znala gotovo ništa. Nisam bila sigurna ni što su točno tromjesečja, zašto ljudi pitaju u kojem si tjednu i kako se tijelo može tako nevjerojatno mijenjati u kratkom vremenu. No, kad jednom uđeš u to ‘drugo stanje’ shvatiš zašto se ono zove ‘drugo’ i što sve to znači. Niti jedna žena nije ista, niti jedno tijelo nije isto. Ne postoje 2 iste trudnoće. Priroda je to savršeno isprogramirala – žena ima 9 mjeseci da se dublje poveže sama sa sobom. 

Istina je za svaku ženu drugačija, ipak postoje neke stvari koje ne mogu odmoći. Moja preporuka za sretnu trudnoću je kombinacija asana, pranayama i meditacije. Ovisno o tijeku trudnoće, zdravstvenom stanju i/ili komplikacijama koje trudnica može imati možda ne može raditi sve navedeno, ali neke spomenute tehnike sigurno mogu biti korisne.

Comment

zdravi mali plac

Comment

zdravi mali plac

Najdraža mi neradna subota je ona koja se poklopi s Malim placom na Tavanu. I još kad je vani hladno i bljuzgavo kao što je to danas, a na Tavanu toplo i ekipa uvijek nasmijana i vesela. U ovom neobičnom i inspirativnom prostoru (gdje ponekad vježbam) osim u shoppingu mogu provesti sate i sate u druženju sa zanimljivim ljudima, ispijanju kavice i isprobavanju svakakvh finih i prije svega zdravih namirnica. Vi koji ste već otkrili Mali plac znate o čemu pričam:). A vi koji niste, dozvolite da vam objasnim.

Prije nešto više od godinu dana dvije su pametne i lijepe Jelene koje djele strast i ljubav prema zdravoj hrani, lokalnim namirnicama i očuvanju male prozvdnje hrane, prehrambenih proizvoda i raznih drugih zdravih proizvoda dobile ideju da okupe male proizvođače i kreativce ispod jednog krova. Onog  kosog - Tavanskog. Ideja je bila spojiti nas, gradsku djecu s proizvođačima do kojih nije tako jednostavno doći. I uspjele su. Nakon nešto više od godinu dana kroz ulaz Sinkovićeve 8 prošlo je tisuće ljudi a lista izlagača svakim je danom sve veća.

Comment