O trudnoći nisam znala gotovo ništa. Nisam bila sigurna ni što su točno tromjesečja, zašto ljudi pitaju u kojem si tjednu i kako se tijelo može tako nevjerojatno mijenjati u kratkom vremenu. No, kad jednom uđeš u to ‘drugo stanje’ shvatiš zašto se ono zove ‘drugo’ i što sve to znači. Niti jedna žena nije ista, niti jedno tijelo nije isto. Ne postoje 2 iste trudnoće. Priroda je to savršeno isprogramirala – žena ima 9 mjeseci da se dublje poveže sama sa sobom. 

Istina je za svaku ženu drugačija, ipak postoje neke stvari koje ne mogu odmoći. Moja preporuka za sretnu trudnoću je kombinacija asana, pranayama i meditacije. Ovisno o tijeku trudnoće, zdravstvenom stanju i/ili komplikacijama koje trudnica može imati možda ne može raditi sve navedeno, ali neke spomenute tehnike sigurno mogu biti korisne.

Prenatal yoga počiva na jednostavnim yoga pozicijama koje se izvode sporije. Tijelo je zbog hormona u trudnoći fleksibilnije, ali umornije i slabije izdržljivosti pa je tempo sata tome prilagođen. Asane su usmjerene na otvaranja prsnog koša (priprema ramena za nošenje bebice), otvaranja kukova (priprema za porod) i istezanja torza – posebno bočnih strana (stvaranje prostora za sve veći trbuh). Ne rade se skokovi, duboki twistevi i duboki pretkloni prema natrag. Izbjegava se ležanje na trbuhu, ali i predugo na leđima dok se inverzije izvode pažljivo i uz nadzor (ako je potrebno). Također se ne opterečuje trbušni zid jer je cilj omekšati i istegnuti te mišice u ovom periodu, ne ih osnažiti. Izbjegava se pretjerano zagrijavanje tijela, iscrpljivanje i znojenje. 

Pranayama - uz izvodenje asana ili ako se izvodi samostalno diše se duboko trodijelno disanje, ujjayi, nikako se ne zadržava dah. Od ostalih tehnika dozvoljene su sve koje nisu preagresivne (npr, Kapalabhati, Bhastrika) – Nadi Shodana, Shitali, Chandra Bedhana, Bhramari. Dah je od iznimne važnosti uvijek, ali u trudnoći to se zaista višestruko osjeti. Porod se događa na izdah i ako kroz vježbu naučimo kontrolirati dah i svjesno ga pratiti tada je pretpostavka da ćemo se toga sjetiti i u ključnom trenutku – dolasku dijeteta na svijet. Nervoza, strah od nepoznatog, iščekivanje – sve su to uobičajene pojave u trudnoći. Kroz pravilan dah, tijelo se umiruje i dobiva dovoljno vitalne energije i za sebe i za bebu. Zbog toga je praksa pranayame neizostavan alat za što mirniju i opušteniju trudnoću te naravno porod.

Meditacija se može prakticirati kroz cijelu trudnoću. Posebno su korisne tehnike vizualizacije, afirmacije i opuštanja. Savasana, Body Scan Technique i Yoga Nidra mogu se prakticirati samostalno kao relaksacija ili kao priprema za dublju meditaciju. U kasnijoj fazi trudnoće preporuča se ležanje na lijevom boku umjestno na leđima. Sjedenje u Padmasani, Sukhasani ili nekom drugom udobnom položaju može se također prakticirati te dodatno olakšati dekicama, ciglicama ili trokuticima. Meditacija i relaksacija nas centriraju što je neophodno kako za porod tako i za period koji slijedi. 

Moje iskustvo s trudnoćom i porodom je divno. Nikad se nisam toliko prirodno osjećala i svjesnije prepustila nepoznatom. Prvi put sam istinski osjetila da kad želimo sve u životu kontrolirati nemamo povjerenja u život. A povjerenje je ključno. Ono gradi ljubav. Ono stvara novi život.

Namaste. 

Comment