Na pitanje kad – mudar odgovor bio bi sad.Ako se u nama pojavila potreba za promjenom rijetko postoje valjani razlozi za odgodu. Ipak, u ljudskoj je prirodi da početak često povezujemo s nekom vanjskom ili vremenskom odrednicom. Tako smo bezbroj puta donjeli novogodišnje odluke koje smo već tjedan dana kasnije zaboravili. Ili smo odlučili prestati pušiti kad smo se npr. razbolili, zdravo jeli mjesec dana prije ljeta, upisali tečaj portugalskog s novom
školskom godinom. I tako sad postane tad jer od potrebe do odluke da se aktiviramo u željenom smjeru prođe izvjesno vrijeme. Od mudrosti ni M.

U prirodi je sve dio nekog ciklusa - godina, godišnja doba, mjesec, tjedan, dan, sat. Iako sve to mogu biti prilike za nešto novo, rijetko se odvažimo okrenuti novi list većsutra. Realno, stvar je samo odluke, a nju je najteže donijeti. Za nju nekako uvijek trebamo vrijeme. Ili vise vremena, Pomaže kad sagledamo pozitivne aspekte i kad odluka za nas nosi višestruke dobrobiti, no uz taj par čarapa ide i vaganje, zbrajanje pluseva, uvažavanje minusa. No, kad jednom presiječemo, počnemo s našom odlukom vibrirati i to preraste u prekrasan olakšavajući trenutak. Normalno je da će se povremeno javljati sumnja, moguće je i da ćemo na tom putu posustajati, odustajati - sve to čini naš proces životnim. 

Tako je i s vježbanjem yoge – jednom kad odlučimo – krenemo. Kao yoga učitelj prošla sam mnoge faze – od fanatičnog vježbanja, do zabušavanja, od sklada do aritmije, no yoga je nešto s čime zaista vibriram. Nekad glasnije, nekad tiše. Znala sam osjećati grižnju savijesti kad ne bih vježbala neko vrijeme, ali onda se sjetim što nam je Gabi Bozic, Jivamukti yoga učiteljica, rekla – you connect, you disconnect – sve je to normalno.

Očite dobrobiti yoge su one fizičke. Yoga je sjajna fizička aktivnost. Nije lagana i nije dosadna. Posebno su kreativni dinamični stilovi poput Vinyase, Prana Flowa gdje je svaki sat drugačiji, ali i Ashtanga koja uvijek slijedi isti slijed vježbi pruža svaki put drugačije iskustvo. Osim što vježbajući yogu tijelu priređujemo odličnu koreografiju za mišiće, dah je taj koji nas zapravo puni i hrani novom energijom, dah je taj koji sve ujedinjuje. Nakon sata možemo doživjeti ugodu, olakšanje. Protegnuti, rastegnuti, teško da nismo zahvalni na osjećaju opuštenosti, na vremenu koje smo upravo proveli sami sa sobom, na kralježnici koja pjeva od sreće. No, tijelu treba neko vrijeme da se prilagodi i navikne na nove položaje i pozicije, ali kad kontinuirano ponavljamo iste vježbe i dolazimo na satove zadovoljstvo je neizostavno. 

Još značajnije, a (možda) manje očite dobrobiti dolaze s redovitom praksom.  Uglavnom. S obzirom da je sustav vježbi na uobičajenom satu koncipiran tako da ravnomjerno razgibava čitavo tijelo, posljedica je dobra i redovita probava, bolji san, zdrav apetit, pravilno držanje i generalno dobar osjećaj u vlastitom tijelu. Kada smo mirni ‘izvana’ i kad razvijemo vještinu povlačenja pažnje više u sebe tada i um postaje tiši, misli sređenjije – mentalno smo stabilniji. Praksa tada prelazi na novu razinu – čije su dobrobiti mjerljive ‘off the mat’. To je onda primjenjiva yoga, ona koju živimo.

I na kraju, yoga je za svakoga. Možda svaki stil nije i možda nam svaki učitelj ne ‘klikne’, ali srećom danas ima toliko stilova i pristupa da možemo zaista birati. I ne samo da postoji mnogo stilova, već postoje yoge za različite potrebe i stanja - yoga terapija, prenatal, postnatal, yoga za starije itd. Izgovora nema. Gdje je volja tu je način, gdje je nema tu je izgovor. Stoga stavite stvari u torbu i dođite na sat. Ne sljedeći mjesec, ne za tjedan dana – već danas! Vrijeme je za promjene.

Comment