Hatha yoga pradipika, jedan od najvažnijih tekstova Hatha yoga tradicije, osim raznih asana (pozicija tijela) i tehnika disanja (pranayame) opisuje i Sat kriye, odnosno šest tehnika čišćenja tijela. Jedna od njih je i Jala Neti, tehnika koju danas osim yogija, ayurvedskih lječnika i alternativne medicine, preporučuju i mnogi lječnici suvremene medicine. 

Što je Jala Neti? 

Radi se o ispiranju nosne šupljine i sinusa otopinom vode i soli koristeći neti posudicu a u cilju ispiranja nečistoća, peludi, bakterija i virusa iz nosne šupljine prije nego uzrokuju alergije i viroze. Neti posudicu (engl. Neti pot) možete naručiti putem web shopa ili potražiti u prema vamayoga shopu te u nekim ljekarnama pod, moguće, drugim nazivima. Postoje one plastične i keramičke, a vjerujem da su keramičke ipak bolje. Izuzetno je važno ovu tehniku izvoditi pravilno kako nebiste napravili više štete no koristi. 

Kako ispirati nos?

  • Napunite posudicu toplom destiliranom i/ili prokuhanom i filtriranom vodom u koju ste dodali pola čajne žlice morske soli. 
  • Nastavak za nos prislonite na jednu nosnicu, glavu nagnite na suprotnu stranu (ljeva nosnica, glava u desno) i malo dolje. Voda bi trebala proći kroz jednu nosnicu a izaći kroz drugu. Ponovite postupak na drugu stranu. Sve, naravno, radimo iznad lavaboa i za vrijeme čišćenja dišemo kroz nos. 
  • Nakon čišćenja dobro ispušite nos kako se voda nebi zadržavala u sinusima. 

Na što paziti?

  • Posudicu treba oprati nakon ili prije svakog korištenja i dobro osušiti. Ako koristite plastičnu neti posudicu, dobro ju je ponekad iskuhati ili oprati u mašini za pranje posuđa na višoj temperaturi. 
  • Ne koristite vodu direktno iz slavine. Ona može sadržavati razne bakterije i čak amebe koje ne želite u nosnoj šupljini! 
  • Ne djelite Neti posudicu s drugom osobom! 
  • Jala neti se koristi kao prevencija. Vodom ispiremo virus prije inkubacije, ispiremo nečistoće prije nego uzrokuju alergije i sl. No, ukoliko već postoji upala, prehlada, viroza i sl. ispiranjem nosa možete samo pogoršati stanje.

Obzirom da radim u dosta bliskom kontaktu i sa puno ljudi, već godinama koristim Jala neti kako bi se zaštitila od sezonskih viroza, a posebno u ovo doba godine. Ako već ne koristite Neti, probajte, vjerujem da će vas ugodno iznenaditi. 

Namaste

Comment