Imunološki sustav jedan je najsloženijih sustava našeg tijela, i snažan imunološki sistem imperativ je dobrom zdravlju. Mnogi faktori djeluju na njegovo slabljenje a najčešći su loša prehrana, toksini iz hrane i okoliša, pretjerano uživanje u alkoholu i cigaretama, manjak fizičke aktivnosti te, naravno stres.

Kroničan stres može dovesti do potiskivanja svih imunoloških funkcija i uzrokovati razne bolesti i poremećaje. Stres je često i uzrok za mnoge autoimune bolesti.

Simptomi koji te mogu upozoriti na oslabljen imunitet su:

    kroničan umor
    depresija
    nesanica
    razdražljivost
    glavobolja
    slaba koncentracija
    bolovi u tijelu (napeti mišići, ukočeni zglobovi), ispadanja kose, učestalih prehlada i   slično

Zašto yoga?

Da bismo zadržali ili pospješili zdravlje imunološkog sustava i zdravlje organizma općenito, vrlo je važna zdrava prehrana s dovoljnom dnevnom količinom vitamina i minerala, zatim tjelovježba, dovoljno odmora i sna, ali i mentalno i emotivno zdravlje bez kojega je nemoguće boriti se sa stresnim situacijama modernog življenja.

Drevne jogičke discipline kao što su asana, pranayama, yoga kriye te meditacija mogu vam pomoći na svim poljima. Pa, krenimo od početka.

Asana

Već znamo kako vježbanjem asana možemo osnažiti tijelo, pospješiti pokretljivost zglobova, povećati dovod kisika u tijelo itd. Dakle, vježbanje joge općenito vodi ka zdravijem tijelu i duhu. No, pozicije koje direktno utječu na imunološki sustav su ekstenzije kralježnice, zatim inverzije i rotacije kralježnice.

Ekstenzije kralježnice otvaraju prsni tj. prednji dio tijela te na taj način stimuliraju prsnu žljezdu, jedan od bitnijih organa imunološkog sustava.

Pozicije koje direktno utječu na imunološki sustav su:

Pozicije poput Ustrasane (deva), Bhujangasane (kobra), Matsyasane (riba), Dhanurasane (luk) stimuliraju prsnu žljezdu koja je zadužena za izlučivanje bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.
Inverzije, odnosno pozicije gdje se srce nalazi iznad glave kao što su Adho Mukha Svanasana (pas prema dolje), Sarvangasana (stoj na ramenima), Sirsasana (stoj na glavi) pospješuju rad sinusa, pojačavaju cirkulaciju te izmjenu limfe i rad limfnih čvorova. Limfa prenosi nutriente, vodu i kisik do stanica te odnosi otpad i toksine iz stanica te služi kao obrana organizma.
Rotacije kralježnice poput Ardha matsyandrasane ili Parivrtta Utkatasane stimuliraju limfne žljezde te masiraju unutarnje organe što je važno za stimulaciju slezene i drugih vitalnih organa.

Pranayama

Pranayama pospješuje rad pluća i dišnih organa. Već je poznato da vježbe disanja povećavaju kapacitet pluća koji se s godinama smanjuje te tako ojačava dišne organe koji podržavaju zdrav imunološki sustav. Kapalabati pranayama i Nadi shodana (izmjenično disanje kroz jednu pa drugu nosnicu) mogu umanjiti sluz u sinusima koja je često rezultat preaktivnog djelovanja imunološkog sustava. Vježbe pranayame umiruju um i mogu znatno umanjiti stres.

Jala neti kriya

Jala neti ili tehnika ispiranja nosa otopinom slane vode uz pomoć neti posudice posebno je važna u ovim, zimskim danima, kao prevencija od gripa i prehlada. Bakterije i virusi vole vlažno i toplo te se nakupljaju i zadržavaju u sluznici nosa i usnoj šupljini i po nekoliko dana prije nego se aktiviraju. Isperemo li ih na vrijeme smanjit ćemo, ili potpuno ukloniti mogućnost zaraze.

Tehnike relaksacije, vizualizacije i meditacije

Dokazano je da meditacija znatno ublažava stres, a kao što smo već spomenuli, stres je uzročnik pada imuniteta te može dovesti do mnogih fizičkih i mentalnih bolesti. Jednostavne tehnike relaksacije, vizualizacije ili meditacije djeluju anti-stresno i uče nas kako se na svakodnevnoj bazi lakše nositi sa problemima te ubrzanim tempom modernog življenja. Ponekad je dovoljno sjesti desetak minuta u miru, zatvoriti oči, promotriti dah i sebe iznutra i osluškivati vlastiti dah.

Zato, dišite, vježbajte i meditirajte!:)

Comment