Aparigraha (ne posesivnost) jedna je od pet Yama ili univerzalnih moralnih načela opisanih u Patanjalijevim Yoga Sutrama. Yama je prvi od osam jogijskih koraka, a oznčava samokontrolu, bilo da se radi o onoj tjelesnoj ili psihičkoj. Aparigraha označava umjerenost, nevezanost za misli, ideje, osobe, stvari, status, ugled, moć. Uči nas kako dostići stanje uma u kojem je iskorijenjena svaka vrsta žudnje.

Doba u kojem živimo obilježeno je dostupnošću; stvari su svuda oko nas; u izlozima, ponuđene na našim računalima, televiziji. Zagledani u stvari i živote kakve bismo voljeli živjeti postajemo zarobljenicima neprestanog kruga žudnje i posjedovanja.

Žudnja za stvarima, osobama, izgledom, bogatstvom, pameću, načinom života koje svjedočimo prateći živote 'zvijezda'...dovodi do toga da želimo još, da se vežememo za njih misleći da ćemo tako (imajući ih) biti sretni ili dosežući ih postići blagostanje i unutarnju ispunjenost. To dovodi do anksioznosti, ljutnje, straha, ljubomore. Sam cilj dovodi do praznine, jer shvaćamo da praznina nije ispunjena niti smo u miru sami sa sobom.

Želeći dobiti ono za čim žudimo često se okrećemo laži, ogovaranju, pa i krađi. Pretjerano vezanje ograničava nas same, zamagljuje misli, onemogućuje da se osjećamo lagodno i u skladu sa onime što jesmo i kako živimo. Aparigraha pri tom ne znači da je biti bogat tj. da je bogatstvo samo po sebi nešto loše, već upućuje na to da živimo u skladu sa svojim potrebama, da ne gomilamo, jer gomilanje u samoj srži predstavlja strah od gubitka. Naš život postaje opterećen negativnim mislima i postupcima.

Ne posesivnost/ne vezanje nam daje osjećaj slobode i lakoće, mogućnost da se posvetimo onome do čega nam je stalo, da osvijestimo svoje potencijale i kvalitete, da se očistimo od suvišnog. Poučava nas da uživamo u putovanju/procesu, da maknemo fokus sa cilja bilo da radimo na nekom projektu ili samo želimo skuhati ukusan ručak. Na taj način postajemo svjesni trenutka što nam daje mogućnost uživanja ili jednostavno bivanja, a koji valja prakticirati kako u svakodnevnom životu tako i na prostirci.

Comment