Veganski cheesecake s borovnicama i malinama

Comment

Veganski cheesecake s borovnicama i malinama

Volim eksperimentirati sa sirovim veganskim kolačima a sirovi veganski cheesecake mi je i dalje najdraži. Nakon što sam usavršila recept s limunom i đumbirom (recept možete pronaći na ninavukasyoga.com), smislila sam ovaj vrlo jednostavan i ukusan recept s najdražim mi bobicama – borovnicama i malinama.

Sastojci:

70 g prženih badema
70 g prženih lješnjaka
4 datulje ili sirup od datulja
200 g indijskih oraščića (namočite ih tijekom noći)
neko sladilo (rižin slad, sirup od datulja…)
50 g borovnica i malina
Đumbir prah
Kokosovo ulje
Blender ili multi-praktik

Ispržite bademe i lješnjake te ih s smiksajte s datuljama i žlicom kokosovog ulja dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smjesu rasporedite na dno manjeg kalupa za torte i ostavite u hladnjaku dok ne pripremite kremu.
Krema sam radila u tri sloja, no ako ne želite komplicirati možete napraviti u jednom (smiksati sve zajedno).
Smiksajte indijske oraščiće, sirup od datulja (ili neko drugo sladilo) dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte žlicu praha od đumbira i malo limunova soka pa jednu četvrtinu kreme rasporedite po kori. Smiksajte u ostatak smjese maline i rasporedite dio kreme (manje od pola) po prvom sloju. Zatim umiješajte borovnice u ostatak kreme (pola) i rasporedite kao zadnji sloj cheesecake-a.
Ako ne želite komplicirati s tri sloja, umiješajte borovnice i maline odmah. Vjerujem da će biti jednako ukusno;).
Ostavite sat vremena hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
I … uživajte u ovoj zdravoj, veganskoj slastici!

Najfinije borovnice možete nabaviti kod Roka;) www.rokoveborovnice.org

Sirup od datulja možete nabaviti u trgovinama bio&bio

Comment

Bhagavad Gita - božja pjesma

Comment

Bhagavad Gita - božja pjesma

Uronite na  put devocije „bhakti“, u potragu koja počinje, koja se odvija i koja završava u ljubavi.

Iako je Bhagavad Gita po mnogočemu zasebno djelo, i često se o njoj govori u tom kontekstu ona je u izvornom obliku dio šestog pjevanja indijskog epa Mahabharate. Bhagavad Gita je djelo koje od davnina inspirira i nadahnjuje čitatelje. Bogu možemo pristupiti kao nedokučivoj kozmičkoj životnoj sili ili kao osobi. Neovisno što odabrali vodi nas do bezgranične ljubavi i radosti. Gita je djelo koje je napisano za ljude koji su krenuli prema putu samospoznaje, prema putu rasta i razbuđivanja bez obzira kojoj naciji pripadali i koju vjeru slijedili. Pomoću Gite spoznajemo da je svaka naša životna priča zapravo bojno polje u kojem se suočavamo s izazovima.

Bhagavad Gita počinje na bojnom polju: vojske Pandava i Kaurava postrojene su na polju Kurukshetri. Obje vojske podjednako su moćne i ishod je neizvjestan. Vojske simboliziraju dvije strane istog bića – čovjeka. Slušajući Pandave, čovjek izražava ono najbolje u sebi, a slušajući Kaurave čovjek se izražava kroz mane, slijepo se pokoravajući vlastitim nagonima i vezanjem za materijalno. Upravo zbog prirode čovjeka rastrgani smo unutarnjim nemirima, jer su te dvije strane neprestano u sukobu, a na nama je da prepoznamo i odlučimo koji put slijediti, vjerovati da naša radost i sreća dolazi izvan nas ili prepoznati da je sreća unutar nas samih, u našem biću. Između njih nalazi se Arjuna na svojim kolima kojima upravlja Krishna. U Bhagavad Giti Krishna savjetuje i tješi učenika Arjunu govoreći mu kako živjeti u svijetu i istovremeno zadržati unutarnji mir, odnosno objašnjavajući mu tri puta yoge; put devocije, put akcije i put znanja (Bhakti, Karma i Jnana yoga). Iako možda shvatite iz djela da postoji napetost između Bhakti, Karma i Jnana yoge, nema tenzija. Gita pomiruje Bhakti s Jnana, Karma, Raja i Kriya yogom. Ima više od 15 različitih yoga navedenih u Giti, i sve imaju svoje mjesto. Ako pogledate organski tok Gite, ono što možete vidjeti je savršenstvo Jnana yoge.

bahunam janmanam ante jnanavan mam prapadyate. Vasudevah sarvam iti.... | 7.19  
-        Oni koji doista imaju znanje (jnana) razumiju Vasudevu.

Isto tako vrijedi i za Karma yogu i sve ostale vrste yoge. Devocija bez Jnana yoge može postati ekstremno fanatična i sentimentalna, a Jnana yoga bez devocije može postati suha i spekulativna. One trebaju jedna drugu.

Na početku Gita prikazuje Krishnu kao osobu koja je usavršila put karma yoge. Krishna nam daje smjernice koje su jednako vrijedne za vrtlarstvo kao i za ratovanje. Karma yoga, kako ona kaže, je sposobnost svjesno procijenjti svoju motivaciju, djelovati s vještinom, odlučnošću, a ipak ni je u jednom trenu ne vezati se za plodove i ishod akcije. Ali Krishna ne staje tu, opisuje put devocije i ljubavi - Bhakti yoge.

Praksa Bhakti yoge za svakoga je nešto drugo, za mene je Bhakti yoga pokušaj ili namjera za produbljivanjem odnosa s Bogom – bez obzira na koji aspekt božanskog osoba misli (bilo da je to Krishna, Hanuman, Allah, Krist...slobodno moj naziv Bog zamijenite sa svojom verzijom Boga J). U Bhakti yogi jedan oblik Boga nije superiorniji od drugog. To je vrlo osobni osjećaj koji se njeguje između ostalog pjevanjem mantri, glazbom, plesom. Čak i poezija, pisanje, kuhanje, likovna umjetnost mogu biti prakse Bhakti yoge. Bhakti znači uroniti u ljubav koja je milijun puta moćnija od ljubavi koju većina nas poznaje. To je bezuvjetna ljubav i naša istinska priroda. Kada usmjerimo ljubav prema sebi, možemo intuitivno doživjeti ovu moćnu ljubav koja je bez vezanosti i ega. Isto tako, potrebno se osloboditi okova ljubavi kao što su strah i krivnja koje nas drže podalje od ljubavi. Bitno je da naša srca postanu široka poput svijeta.

Put Bhakti yoge spontano se razvija. Kod nekih se razvije iz inherentne privlačnosti prema Bogu, za druge zahvalnost koju osjećamo prema yogi sazrijeva u ljubav i poštovanje prema učitelju, sustavu prakse ili prirodnom svemiru.

Lažni osjećaj predanosti, može nas odvesti u pogrešnom smjeru. Većina zna osobe čija je fanatična vjera u učitelja ili sustav dogmi rezultirala razočaranjem ili pogoršanjem. To se može izbjeći samo ako si postavimo neka pitanja, što se od nas kao praktikanta Bhakti yoge očekuje? Da se posvetimo određenoj tradiciju, Bogu ili osobi? Uvijek preispitujete sebe. Mi i jesmo vlastiti autoritet, najveći Guru uvijek će biti naše srce. Kako naš autoritet može doći od bilo čega osim od vlastitog poznavanja sebe? Čak i ako temeljimo autoritet na svetim pismima, starim yoga tekstovima, mi smo ti koji smo dali svoje ovlasti određenom tekstu. Želim vam savjetovati nešto što su meni savjetovali na mom osobnom putu: Sve informacije provjerite! Sve što čujete ili pročitate, provjerite u praksi. Nemojte slijepo vjerovati nekome ili nečemu. Vaša osobna praksa će vam pokazati da li je to vrijedno za vas ili nije. Tek tada Znanje postaje vaše Znanje.

Krishna nije samo učitelj, on je sila koja nas privlači sebi, poput cvijeta koji privlači radoznale pčele, Krishna je glas ljepote, istine unutar nas – privlači nas da pijemo iz vlastitog bića.

Međutim, ako nas privlači Krishna kao učitelj, njegove priče i učenja, ne očekuje se od nas da se odmah pridružimo nekoj religiji ili da razvijemo ovisnost o nekom učitelju, kao što nismo prisiljeni prihvatiti određenu tradiciju. Krishnin glas je glas ljubavi, istine, samoprihvaćanja, teče kroz vlastitu dušu, briše strahove i prošle pogreške.

Kada produbimo smirivanje naših osjetila i uma pomoću meditacije ili molitve, ako smo vrlo mirni, osjetit ćemo prisutnost onoga što je vječno među tim snagama.

Ipak, mješavina energija unutar našeg srca može biti zbunjujuća, nije uvijek lako znati razliku između istine i privrženosti, između pobožnosti i ovisnosti.

Ali, kada kultiviramo ljubav, a ne ono što svijet vidi slavnim, tada naša predanost zasigurno donosi plod.

Na više načina možemo kultivirati predanost i ljubav. Za početak, možete pročitati izuzetna poglavlja Bhagavad Gite koja sadrže Krishnina učenja o Bhakti yogi. Ako čitate samo stihove, neće vam trebati duže od sat vremena. Za dublje proučavanje možete odabrati prijevod koji sadrži komentare i svakodnevno pročitati jedno poglavlje. Isto tako, možete pročitati jedan do dva stiha. Bitno je naći odgovarajući prijevod (postoji puno prijevoda, ali prepustite se svom unutarnjem vodstvu i odaberite onaj koji vama osobno najviše odgovara). Iako je pisana pitkim jezikom, nije tako jednostavna kako se na prvi pogled čini. Dubina shvaćanja ovisi i o našem osobnom rastu, ali i našem putu kojeg smo dosad prošli. To nije knjiga koju jednom pročitamo, zatvorimo i zaboravimo na nju, ona traži duboko proučavanje.

Moja osobna praksa sastoji se od čitanja poglavlja i kasnijeg slušanja učitelja Yogesvara Dasa (Joshua M. Greene). Njegova učenja prilagođena su vremenu u kojem živimo i za sada uspješno rješava upitnike iznad moje glave zbog određenih stihova J. Ponekad samo pročitam jedan stih i provedem par dana razmišljajući o njemu dok ga ne razjasnim. Možda njegova učenja vama neće odgovarati, svi smo mi zasebne jedinke koje razmišljamo drugačije, pa slobodno potražite učitelja ili osobu čija propovijedanja vama najviše odgovaraju. Meni se osobno svidio kada je na početku predavanja rekao: „Prije nego što uronite u filozofiju yoge, duboko udahnite i promislite, nemojte odmah skočiti na glavu. To su predivna, snažna i duboka učenja, ali nas isto tako, ako ih krivo protumačimo mogu odvesti na krivi put. Spiritualnost nije dječja igra, niti smije na taj način biti shvaćena.“

Osim čitanja tekstova, možete prakticirati grupna ili samostalna pjevanja koja mogu olakšati vaše srce, a postaju uistinu i opojna. Također, možete recitirati i mantre. Tiho recitiranje u meditaciji približava nas duhu svemira. Postoji puno načina kako prakticirati Bhakti yogu, a na vama je da nađete svoj put koji vas najviše privlači.

Bhakti je poput dobre volje, s ljubavlju u našem srcu možemo vidjeti van naših pogrešaka i prosudbi koje često oboje naše odnose s drugima i sa sobom.

In the world I am a Karma Yogi, performing my actions for others and the Lord. In the company of my friends, family, and students I am a Jnani Yogi. And in the depths of my heart, in my most private chambers, I am a Bhakti Yogi, offering complete love and devotion to the One.

Nadam se da sam vas ovim putem barem malo inspirirala za istraživanje Gite i puta Bhakti yoge

- Lara

Comment

Asana - ugodna i stabilna pozicija

Comment

Asana - ugodna i stabilna pozicija

U Yoga sutrama, jedom od najvažnijih jogičkih tekstova, Patanjali opisuje asanu kao ugodnu i stabilnu poziciju. Iako Patanjali, autor Yoga sutri, možda pritom nije mislio na primjerice Parsvotanasanu, već na udoban sjedeći položaj yogija koji iz istoga prakticira pranayamu, koncentraciju i meditaciju, isti princip zapravo možemo primijeniti na sve yoga položaje. U ugodnoj i stabilnoj poziciji gradimo snagu, stabilnost, prisutnost. Možemo disati i primijetiti sve procese u tijelu. Danas, kada je u yoga zajednici postoje mnoge ozljede nastale forsiranjem yoga studenata da izvedu neku poziciju za koju još nisu spremni ili pak učitelja koji kroz jake duboke asistencije pokušavaju pomoći, dobro se vratiti na početak i razmisliti koja nam je zapravo namjera asana prakse. Vjerujem da ozljeda nikome nije namjera jer yoga je disciplina koja nam pomaže postići zdravlje i ravnotežu na svakoj razini. 

Moje iskustvo s ozljedama nije samo utjecalo na moju praksu, nego je utjecalo na to kako podučavam jogu. Nisam ljubitelj dubokih asistencija, smatram da će osoba ući u poziciju koja joj možda trenutno predstavlja izazov tek kad je spremna za to. Ako smo na putu istraživanja naprednije prakse potrebeno je samoprihvaćanje i njegovanje vlasitog tijela za postizanje napredne asane. To je prekrasan način da prakticiramo Ahimsu (nenasilje). Kada odlučimo ući dublje u poziciju i našu fizičku praksu, možemo to shvatiti kao priliku za malo suosjećanja kojeg možemo ponuditi sebi i svome tijelu. Dakle, kada učimo određenu poziciju i osvjestimo da naše tijelo još nije spremno za nju, potrebno je biti zahvalan, radostan i prihvatiti te osvjestiti na kojim dijelovima tijela (ili uma) treba poraditi. 

Često zaboravimo da je najvažniji dio slušati svoje tijelo tokom prakse. Ne postoji “yoga tijelo”, postoji samo naše tijelo i to tijelo je savršeno za prakticiranje yoge. Slušati sebe i svoje tijelo - osluškujte svoje tijelo prije ulaska u poziciju. primjećujemo li kompresije u nekim djelovima tijela? jesu li naši zglobovi otvoreni ili zaključani? da li se dijelovi tijela osjećaju ugroženo ili su osjetljivi? da li zadržavate dah i napetost u tijelu? što bolje slušamo svoje tijelo, time će svaka pozicija biti i ugodnija.

Nekoliko savijeta kako asana praksu učinti sigurnom i ugodnom: 

Poravnanje - osvjestiti i ukorijeniti se kroz kosti i kostur tijela. mišići najbolje rade svoj posaokada su dobro usklađeni sa zglobovima. poravnanje kosti smanjuje nepotrebne napetosti, jer se prvenstveno oslanjamo na stabilnost kostura prije nego na mišični sustav. Svi zglobovi trebali bi biti otvoreni, a ne zaključani, posebno koljena, zapešća, laktovi, ramena, kralježnica...

Krećimo se polako - prekomjerno istezanje često se javlja kada ulazimo prebrzo u poziciju. Kada brzamo često nismo prisutni i pažljivi. možda smo imali stresan dan na poslu i te osjećaje smo donijeli na prostriku ili jednostavno želimo ući u poziciju koja je izvan naših mogućnosti. Ulaženje polako u pozicije daje nam mogućnost da osvjestimo naše granice.

Granice - bitno je sve raditi unutar naših granica. ako se nalazimo unutar granica povećavamo šanse za promjene na našem tijelu i time čuvamo sebe i svoje tijelo od ozljeda.

Propsi - svi rekviziti u jogi su naši prijatelji i tu su da nam pomognu. Koristite ih! 

Uključite i aktivirajte svoje tijelo - u dinamičnim slijedovima dobro je aktivirati mišiće kako bi se stabilizirali zglobovi prije nego što istežemo tijelo. mnoge ozljede se događaju upravo zbog nedostatka aktivnosti u tijelu. aktivacijom mišića skraćuju se mišićna vlakna i time se smanjuje rizik od ozljede.

Uživajte - osvjestite kako se osjećate u pozi? da li se borite? je li vam dosadno? ili se osjećate živi i sretni? vježbanje joge i istezanje u određenim pozicijama daje zadovoljstvo našem tijelu i umu. prakticiranjem joge često otvaramo dio tijela koji je ukočen, zatvoren..otvaranje tih djelova tijela daje zadovoljavajući aspekt naše prakse i motivira nas da se vratimo na prostirku opet i opet.

Comment

Rođenje više svijesti

Comment

Rođenje više svijesti

Grad je već (pre)ukrašen, stiglo je vrijeme domjenaka, kuhanog vina, šetnji po ukrašenom gradu, druženja i darivanja. No, od tog silnog veselja, vina i šarenih lampica iz godine u godinu mi se čini da sve više zaboravljamo što zapravo slavimo.

Po mišljenu ove yogine (ispravite me ako sam u krivu), slavimo rođenje više svijesti, rođenje čovjeka koji je došao među nas kako bi dao primjer kakvi trebamo biti, čovjek koji je pripovijedao bez kompromisnu ljubav, oprost, suosjećanje, skromnost i umjerenost. 

Kako bismo proslavili rođendan ovog čovjeka koji je kako živio tako i umro za gore navedene vrijednosti, moderan čovjek na Zapadu odlučio je pak upaliti hrpu lampica, posjeći hrpu stabala, ostaviti iza sebe hrpu smeća, potrošiti više no što ima i može te skuhati više no što može pojesti. Pitam se što bi Isus svake godine rekao na ovu svoju posthumnu rođendansku proslavu. Mislim da mu ništa ne bi bilo jasno.

Za vrijeme blagdana proizvodimo puno više smeća (čisto za primjer, u SAD-u se ta brojka udvostručuje), potrošimo puno više električne energije (onoliko koliko jedna manje razvijena država potroši u godini dana), posječe se tisuće borova koji u velikom broju završe neprodani na smetlištima, dakle na istom mjestu gdje u siječnju završe i ovi prodani. Božićni blagdani su za neke najstresnije vrijeme u godini i mnogi se zaduže kako bi kupili nepotrebne poklone. 

Ako vas ove činjenice brinu i želite proslaviti ove dane u pravom duhu Božića učeći svoju djecu ekološkoj svijesti, skromnosti, ljubavi i umjerenosti, donosim vam nekoliko savjeta:

Božićni pokloni

Umjesto još jednog u nizu šalova, kapa, rukavica itd. poklonite dragoj osobi masažu, frizuru, uplatite im mjesečnu članarinu za yogu, fitness. Poklonite im karte za kazalište, kino ili koncert... Poklon koji nećete morati zamatati. Šareni papiri i trake za zamatanje nisu razgradivi, mnogi papiri za zamatanje imaju visoki koncentrat metala i vrlo su štetni za okoliš.

Ako ipak odlučite zamotati poklon, koristite reciklirani papir, špagu umjesto plastičnih traka i čestitke od recikliranog papira. Također možete, u njihovo ime, uplatiti donaciju nekoj Udruzi koju podržavate.

Božićno drvce

Ako već godinama imate plastično drvce, koristite ga, no ne kupujte plastična drvca jer će jednoga dana, kada završe na odlagalištu, postati nerazgradiva plastika. Ako nemate drvce najprihvatljivije za okoliš, kažu stručnjaci, jest kupiti drvce koje nakon Božića možete zasaditi. No, trebate paziti da mu ne našteti visoka temperatura u vašem domu. Imate li vrt, najbolje bi bilo okititi bor u vrtu. Prije kupnje Božićnog drvca kojega ćete baciti za nekoliko tjedana, razmislite o činjenici da boru visokom dva metra treba 15 godina da naraste, a ukoliko mu se odsiječe samo vrh, nikada ne izraste ponovo.

'Najzelenija' opcija bila bi da izradite vlastiti bor od recikliranog papira ili pak skupljenih grana. Probudite svoju te kreativnost ukućana i pritom se dobro zabavite. Vjerujem da će se ovog trenutka jednog dana vaša djeca sjetiti s ponosom.

Božićni ukrasi

Ne kupujte plastične ukrase na tržnici. Osim što je ekološki neprihvatljiv, vaš ukras je vjerojatno došao iz zemlje kao što je Kina gdje još uvijek za rad iskorištavaju djecu.

Izradite sami svoje ukrase, koristite kuglice od recikliranih materijala, špage, novinskog papira i slično. Umjesto snijega u spreju koristite vatu, a umjesto lampicama ukrasite svoj dom svijećama. Volite li ipak svjetlucanje bora, potražite štedne LED lampice.

Hrana

Razmislite o hrani koju poslužujete tijekom blagdana. Da li je zdrava za vas i vašu obitelj? Dali je vaš božićni stol umjeren ili puno hrane završi u frižideru kako bi nekoliko dana poslije završilo u smeću? Višak uvijek možete odnijeti u pučku kuhinju ili pak susjedu koji je sam za Božić, možda ga pozvati na obrok.

Poznata izreka Majke Tereze kaže: "Ne možemo uvijek raditi velike stvari, ali možemo male stvari s puno ljubavi". U vrijeme božićnih blagdana važno se prisjetiti svega onoga što nas čini sretnima i zadovoljnima i biti zahvalni za sve što imamo: dobro zdravlje, dom, posao, obitelj i prijatelje. No, jednako je važno podijeliti svoje blagoslove, pomoći onima koji imaju manje od nas i ne zaboraviti što Božić zaista predstavlja. Donirajte, pomozite u pučkoj kuhinji, posjetite starački dom, udomite ljubimca. Svojim postupcima i izborima budite dobri primjeri svojoj djeci i budućim generacijama.

Želim Vam mirne, budne i skromne blagdane. 

Comment

Yoga filozofija u svakodnevnom životu - Aparigraha

Comment

Yoga filozofija u svakodnevnom životu - Aparigraha

Aparigraha (ne posesivnost) jedna je od pet Yama ili univerzalnih moralnih načela opisanih u Patanjalijevim Yoga Sutrama. Yama je prvi od osam jogijskih koraka, a oznčava samokontrolu, bilo da se radi o onoj tjelesnoj ili psihičkoj. Aparigraha označava umjerenost, nevezanost za misli, ideje, osobe, stvari, status, ugled, moć. Uči nas kako dostići stanje uma u kojem je iskorijenjena svaka vrsta žudnje.

Doba u kojem živimo obilježeno je dostupnošću; stvari su svuda oko nas; u izlozima, ponuđene na našim računalima, televiziji. Zagledani u stvari i živote kakve bismo voljeli živjeti postajemo zarobljenicima neprestanog kruga žudnje i posjedovanja.

Žudnja za stvarima, osobama, izgledom, bogatstvom, pameću, načinom života koje svjedočimo prateći živote 'zvijezda'...dovodi do toga da želimo još, da se vežememo za njih misleći da ćemo tako (imajući ih) biti sretni ili dosežući ih postići blagostanje i unutarnju ispunjenost. To dovodi do anksioznosti, ljutnje, straha, ljubomore. Sam cilj dovodi do praznine, jer shvaćamo da praznina nije ispunjena niti smo u miru sami sa sobom.

Želeći dobiti ono za čim žudimo često se okrećemo laži, ogovaranju, pa i krađi. Pretjerano vezanje ograničava nas same, zamagljuje misli, onemogućuje da se osjećamo lagodno i u skladu sa onime što jesmo i kako živimo. Aparigraha pri tom ne znači da je biti bogat tj. da je bogatstvo samo po sebi nešto loše, već upućuje na to da živimo u skladu sa svojim potrebama, da ne gomilamo, jer gomilanje u samoj srži predstavlja strah od gubitka. Naš život postaje opterećen negativnim mislima i postupcima.

Ne posesivnost/ne vezanje nam daje osjećaj slobode i lakoće, mogućnost da se posvetimo onome do čega nam je stalo, da osvijestimo svoje potencijale i kvalitete, da se očistimo od suvišnog. Poučava nas da uživamo u putovanju/procesu, da maknemo fokus sa cilja bilo da radimo na nekom projektu ili samo želimo skuhati ukusan ručak. Na taj način postajemo svjesni trenutka što nam daje mogućnost uživanja ili jednostavno bivanja, a koji valja prakticirati kako u svakodnevnom životu tako i na prostirci.

Photo: Hanna Witte

Comment

Jedinstvo u različitosti

Comment

Jedinstvo u različitosti

Prošli tjedan Hvar je posjetilo dvjestotinjak yogija, yoga učitelja, DJ-a i muzičara iz čitavog svijeta. Osim iz hrvatske i raznih dijelova Europe, mnogi su stigli iz SAD-a, Brazila, Južnoafričke Republike, Australije, čak i Azije. Neki od njih žive u Europi, neki su se našli na proputovanju, no svejedno, bilo je divno vidjeti toliko različitih nacija ujedinjenih u yogi, muzici i plesu. Svi su se skupili kako bi sudjelovali na Groove yoga festivalu - prvom ovakvom yoga eventu u Hrvatskoj. Ovaj festival već se godinama održava na raznim lokacijama poput Njemačke, Kanade, Nepala i Indije, a od ove godine i - Hrvatske.


Na Hvaru inače ljetujem i poznajem dosta hvarana, pa mi je bilo super kada su me zaustavljali sa pitanjem šta se to događa i komentarima da je Hvar pun 'onih tvojih'. Ti 'moji' malo neobično izgledaju; često su istetovirani, nakićeni malãma (brojanice) drugačije obučeni, vole se grliti te fotografirati u neobičnim i često nemogućim pozicijama gdje stignu; po starom gradu, pjaci te na okolnim stijenama. Moj Hvar tako je, makar na jedan vikend, postao još više moj. No, ono što mi je dodatno ispunilo srce je oduševljenje kojim su moje kolege organizatori i učitelji, te svi sudionici s kojima sam razgovarala, pričali o Hrvatskoj i o Hvaru.

Osim što sam imala veliku čast na festivalu predstavljati Hrvatsku i voditi yoga satove uz neka velika svjetska yoga imena poput Douga Swensona koji yogu podučava više od 30 godina, zatim Twee Merrigan koja je, osim draga prijateljica, i jedna od mojih učiteljica, te nekih novih mladih yoga zvijezda (da, imamo i mi svoje celebreties J), poput Dylan Wernera i Mackenzie Miller, sudjelovala sam i u organizaciji festivala uz kolege iz Njemačke, Koreje i Kanade pa je ovo i organizacijski bila vrlo uspješna internacionalna suradnja. A upravo je suradnja, zajedništvo i jedinstvo bila poruka festivala koju smo svi mi, i učitelji i muzičari, željeli poslati. Svatko na svoj način; kroz yogu, predavanja, glazbu i ples. Vjerujem, i o tome često govorim na svojim satovima, da je širenje svijesti o jednakosti danas jedna od najvažnijih poruka i ona koja zaista ima snagu zacijeliti društvo i svijet.

Yoga u prijevodu sa Sanskrita znači ujedinjenje, a yoga filozofija se temelji upravo na nedualnosti, odnosno jedinstvu. A ono ne poznaje granice, nacije, religije, boje ni različitosti. Jedinstvo poznaje samo ljubav. Ili vječnim riječima Bob Marley-a (koji je često bio s nama): One love, one heart (let's get together and feel allright!).


Toliko prekrasnih trenutaka u samo četiri dana; bilo je tu trenutaka tišine u meditaciji, i trenutaka pjesme i plesa, acro yoge i stojeva na rukama i  nježne, restorativne prakse. Puno smjeha i nešto suza, puno sunca i nešto kiše. Puno magičnih trenutaka.Dobre vibracije bile su ne samo vidljive već i opipljive, a da ne duljim, dopustit ću da fotografije govore za sebe.

Namaste.

Foto credit: Hanna Witte Photography 

Comment

Vinyasa flow yoga unveiled...

Comment

Vinyasa flow yoga unveiled...

... ili što se krije iza naziva Vinyasa flow yoga

Nedavno sam na nekom inozemnom yoga portalu pročitala statistiku da je Vinyasa flow yoga danas najčešći sat na rasporedima svjetskih yoga centara. Bilo ovo zaista tako ili ne, vjerujem da nije daleko od istine. Vinyasa je posvuda, velik broj obuka za učitelje baziran je na Vinyasa flow yogi, velik broj učitelja naziva se Vinyasa učiteljima. No, ako ste ikada bili na Vinyasa flow satu kod nekoliko različitih učitelja (a nisu pohađali istu edukaciju), vrlo je vjerovatno, usudila bi se reći i sigurno, da ste primjetili veliku razliku između ovih satova. Razlog je vrlo jednostavan – Vinyasa flow yoga zapravo nije sustav. Za razliku od Hatha yoga sustava poput Ashtange, Iyengar, Jivamukti, Sivananda i slično, iza kojih stoji metoda te učitelj koji je razvio tu metodu, iza generalnog naziva Vinyasa flow yoge zapravo ne stoji jedan samo jedan učitelj niti samo jedna metoda. 
Vinyasa flow yoga, reći će mnogi, naziv je za stil podučavanja koji dahom povezuje fluidne često vrlo kreativne sljedove asana. Osobno, nisam fan ovog vrlo okvirnog i često netočnog objašnjenja. U većini drugih sustava povezujemo dah s pokretom, i Ashtaga je fluidna. Što onda razlikuje Vinyasa yogu od ostalih sustava? 
Iako je Vinyasa toliko popularna, čak možda i najrasprostranjeniji yoga stil, čini se da ju svatko interpretira na svoj način te da je prekrivena velom nejasnoća. Ovdje ću ih pokušati razotkriti što je moguće više činjenicama, a djelomično i subjektivnim mišljenjem o tome što je za mene Vinyasa yoga. 

Tradicionalni korjeni Vinyase

Riječ Vinyasa u prijevodu sa Sanskrita znači nešto 'postaviti na poseban način'  (Nyasa=to place-postaviti + Vi=in a special way-na poseban/pravilan način). Vinyasa označuje i ciklus; Sri T. Krishnamacharya, kojeg često nazivamo ocem moderne yoge, opisivao je Vinyasu i kao bilo koji ciklus sa početkom, sredinom i krajem. Tako je primjerice jedan dan ciklus za sebe, jedan mjesec je ciklus, godišnja doba su ciklusi... Krishnamacharya je vinyasom nazvao i broj udaha i izdaha, odnosno ciklusa od jedne do druge asane. Vinyasom zovemo i prijelaz (Chaturanga, Urdhva Mukha, Adho Mukha) iz pozicije u poziciju iz Ashtanga yoge (korišten i u drugim sustavima). 

U svojoj knjizi Yoga Makaranda Sri T. Krishnamacharya objašnjava važnost pravilne Nyase, odnosno pravilnog postavljanja nečega (on osim asane, pranayame i sl. spominje i note u klasičnoj indijskoj muzici) - u harmoničan slijed. Krishnamacharya naglašava i važnost Vinyasa Krame koja označuje progresivno postavljanje (korak po korak) yoga prakse. Osim što je važno pravilno postaviti korake, svaki korak u slijedu jednako važan i neizostavan. Upravo ova učenja koja dolaze iz yogijskih spisa, a ponajviše onih iz tantričke tradicije, korjeni su Vinyasa yoge.

Moj prvi susret s Vinyasa flow yogom

Kada sam se '98. godine preselila u London i počela ozbiljnije vježbati yogu, mogla sam birati između Ashtanga yoge, Iyengar yoge i par drugih Hatha yoga sustava poput Sivanande. Na preporuku prijatelja krenula sam na Mysore Ashtangu, učila sustav korak po korak i potpuno se zaljubila. Ponekad bi otišla na sat Iyengar yoge a nešto kasnije i na Power yogu koja se pojavila u Londonu pa sam i to probala i shvatila da to nije ništa do krnja Ashtanga; neke pozicije bie su ubačene, neke izbačene ali to je manje više bilo to. Osim ovih par izleta, Ashtanga i ja godinama smo bili u stabilnoj vezi.

Prvi susret s nešto drugačijom yoga praksom i, u smislu fluidne i nešto kreativnije prakse, praksom koji bi danas netko vjerovatno nazvao Vinyasa flow yogom, dogodio se u New Yorku kada sam sa tadašnjim zaručnikom otišla u posjet njegovoj obitelji. Dok se on družio s prijateljima i obitelji, ja sam obilazila yoga centre. Ashtanga yoga NY, zatim Jivamukti yoga centar i Dharma yoga centar bili su na vrhu popisa. Jivamukti me potpuno osvojio, pa sam se za boravka u gradu stalno vraćala tamo. Do poznatog Eddia Sterna u Ashtanga yoga NY nisam ni stigla, a kod Dharma Mittre sam stigla samo na jedan sat. Jivamukti praksa je bila mi je dovoljno poznata ali i dovoljno drugačija, fluidnija i kreativnija. Svidila mi se i filozofija koju i danas prate Jivamukti učitelji, pjevanje mantri, odmak od same asane. Po povratku u London Ashtanga me i dalje strpljivo čekala, no ja sam se vratila sa trunkom sumnje (dali je ovo za mene) i znatiželje za drugačijim pristupima i disciplinama iz nepresušne riznice yoga učenja. 

Nekoliko godina kasnije vratila sam se u Ameriku, točnije u Santa Monicu, tadašnju yoga meccu. Tamo sam isprobala sve - Forest yogu Ane Forest, Power yogu Briana Kesta, Kundalini, Baptiste... i nešto kasnije Prana flow yogu Shiva Rea-e. Vjerujem da je upravo susret s Prana flow sustavom i Shiva Rea-om, s kojom sam kasnije upisala naprednu edukaciju, otvorio za mene neku potpuno drugu dimenziju moje yoga prakse. Ne toiliko na fizičkoj već na energetskoj razini. Poznata kao pionirka Vinyasa flow yoge, također bivša ashtangica s plesnom pozadinom između ostalog i u indijskim tradicionalnim plesovima, te dubokim znanjem i razumijevanjem Ayurvede, pokazala mi je potpuno novi svijet koji nastavljam proučavati i danas. 

Svi navedeni učitelji koji su kreirali svoje sustave, pa tako i pioniri onoga što danas zovemo Vinyasa flow yogom poput Shiva Rea-e, dolazili su iz jednog ili više yoga sustava i tek su nakon desetljeća osobne prakse uz svoje učitelje i godina podučavanja izgradili i sistematizirali svoju metodu.
Možemo reći da su ovi novi sustavi nastali iz potrebe za povezivanjem raznih yoga tradicija i suvremenih (sa)znanja (prvenstveno o anatomiji), a u svrhu približavanja i prilagođavanja jogičkih disciplina pojedincu - odnosno suvremenom čovjeku. Osobna priča svakog ovog učitelja i razlozi zbog kojih su se udaljili od svoje bazične prakse je drugačija, no ono što im je zajedničko jest da su svi, prije nego što su osmislili nešto svoje, iza sebe imali dugogodišnju praksu sa svojim učiteljem(ima), dugogodišnju praksu podučavanja te veliko znanje i iskustvo. 

Learn the rules like a pro (...so you can break them like an artist)

Danas mnogi učitelji, često ne toliko iskusni, smišljaju svoje sljedove asana stavljajući to pod generički naziv Vinyasa flow yoge. Slaganje pozicija u nekakav slijed koji je fluidan, dinamičan i kreativan najčešće se nazva Vinyasa flow praksom. Upravo se na taj način i podučavaju mnogi Vinyasa satovi kao i, nažalost, obuke za učitelje iz kojih polaznici često odlaze potpuno nespremni za podučavanje nečega toliko kompleksnog kao što je to Vinyasa. Ovo je najčešće iz razloga što ni sami učitelji koji s vrlo malo iskustva vode obuke nisu na svojoj edukaciji učili neku konkretnu Vinyasa metodu. Ukoliko jesu, najčešće ju, kao takvu, zakonski ne smiju podučavati jer je ista intelektualno vlasništvo njihovih učitelja (zakon o intelektualnom vlasništvu). Ovaj zadnji razlog naveo je mnoge učitelje (poput mene) da razviju svoju metodu što se, kasnije ću objasniti, ne događa preko noći, a mnoge da jednostavno ne prenose neku konkretnu metodu već, vraćamo se na početak, 'fluidan i kreativan sat' bez glave i repa - no rhyme or reason. 

Kako bi učitelj znao postaviti harmoničan slijed (Vi-Nyasa), prirodan našem fizičkom tijelu, (dakle anatomski i energetski logičan), našem suptilnom tijelu, te grupi pojedinaca, ciklusu prirode itd., ipak je potreban neki sistem i vrlo široko znanje. Vratimo se na tren Krishnamacharyi i notama koje spominje; note je potrebno postaviti na pravilan način (Vi-Nyasa) kako bi neko glazbeno djelo bilo harmonično i uhu ugodno. Naravno, prije toga kompozitor je godinama učio note i pravila, zatim je svirao nečija, najprije jednostavna a kasnije možda i kompiciranija djela. Nakon puno godina prakse isti bi glazbenik eventualno počeo komponirati svoja. No, ne postane svaki i uspješan kompozitor. 

U uvodnom predavanju o Vinyasi na obuci za učitelje gotovo uvijek citiram Picassa koji je rekao: 'Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.' Vinyasa flow yoga za mene je umjetnost, a kreiranje harmoničnih slijedova asana, te pravilno postavljanje pranayame, mantre, mudre u praksu trebalo bi biti dobro osmišljeno malo umjetničko djelo čija je osnovna svrha izbalansirati, zacijeliti, i naravno integrirati tijelo, um i duh. Yoga je umjeće cjelovitog življenja, svaka yoga praksa trebala bi to reflektirati. A ovo je nimalo jednostavan zadatak.

Spanda Vinyasa - u skladu s prirodom

Danas podučavam svoj sustav Vinyasa flow yoge koji sam nazvala Spanda Vinyasathe art of flow, inspirirana tantričkom tradicijom koju proučavam posljednih deset godina i koja je baza svih Hatha yoga sustava (o ovome neki drugi put). Sustav koji vodim na regularnim satovima (i svi Sangha učitelji) te na obukama za učitelje, baziran je na Vinyasa Krama metodi, odnosno progresivnom odmotavanju fizičkog i suptilnog tijela. Ovakva praksa vrlo je zacjelujuća jer djeluje na svakoj razini našeg bića.  

Metoda naravno nije došla preko noći. Iza sustava Spanda Vinyase stoje dva desetljeća osobne prakse, učenja i naravno, podučavanja. Iako verujem da je znanje anatomije i biomehanike izuzetno važno, ono što je najviše utjecalo na moj rad a utječe i danas puno je suptilnije i vraća se na korjene Vinyase, Tantre i Ayurvede. Držim da je esencija Vinyasa flow yoge upravo ono što je podučavao i sam Krishnamacharya - promatranje i razumijevanje osobnih i prirodnih ciklusa te prihvaćanje istih. I mi (svaki dio našeg bića) i sve oko nas pod utjecajem je konstantnih pulsacija i ciklusa, dakle promjena koje sa sobom donose podjednako i kvalitete i izazove. Važno je prepoznati i kvalitete i izazove te ih moći uvidjeti, prihvatiti i prilagoditi se – kako u svakodnevnom životu tako i na prostirci. 

Kako ne nosimo japanke po snjegu niti kapute usred ljeta, zimi nam više godi topla hrana, ljeti salate i sl. tako se ovim prirodnim ciklusima treba prilagoditi i naša praksa yoge. Kada se događa neki disbalans u našem tijelu, ukoliko nepažljivo biramo yoga praksu, možemo doprinjeti pogoršanju stanja (vatra na vatru primjerice), no prilagodimo li svoju praksu stanju, ona postaje ono što bi u esenciji i trebala biti - terapija. Vjerujem da je ovo najvažniji aspekt Vinyase. Fluidnost je dobrodošla - naše tijelo voli vodu, kreativnost također, no ne kao osnovni motiv.

Stoga Vinyasa flow yoga nije, odnosno nebi trebala biti, samo fluidniji i kreativniji slijed asana – ona je puno više od toga. Kao učitelji Vinyasa yoge upitajte se dali zaista imate dobru bazu kako biste makar dio navedenoga znali prenjeti svojim polaznicima, a kao polaznici Vinyasa satova budite sigurni da idete kod učitelja educiranog za Vinyasu. Nemojte biti pokusni kunići za nečije eksperimentalne 'zabavne' sljedove. 

“As above, so below, as within, so without, as the universe, so the Soul…” 
― Hermes Trismegistus

Comment

Ayurveda - znanje o cjelovitom življenju

Comment

Ayurveda - znanje o cjelovitom življenju

Osnove Ayurvede

Ayurveda se temelji na teoriji o tri doše: vata, pitta i kapha. Doše su biološke kombinacije elemenata (zemlja, voda, vatra, zrak i eter) koje se u tijelu manifestiraju kroz različite strukture i funkcije, a upravljaju sa čitavom fizionomijom. Kako sve što utječe na tijelo, utječe i na um, možemo reći da su doše odgovorne i za emocionalno i za mentalno stanje pojedinca.

U ayurvedi govorimo o dva koncepta: prakruti i vikruti. Prakruti prestavlja urođenu konstituciju koju zadržavamo tijekom cijelog života, a koja se izražava kroz odnos tri doše. Svaki pojedinac predstavlja kombinaciju ova tri principa, ili tri doše, koje se uvijek manifestiraju u specifičnom omjeru i na specifičan način. Konstitucijski tipovi su obično dvodošni, npr. vata -  pitta. U rjeđim slučajevima su mono došni, npr. kapha, a vrlo rijetko trodošni, vata - pitta - kapha. 

Za razliku od prakruti, koja predstavlja urođenu konstituciju, vikruti predstavlja naše trenutno stanje doša. Doša koja je u konstituciji najviše izražena je ona koja će težiti ispadanju iz ravnoteže tako da na nju tebamo obratiti najviše pozornosti tj. usmjeriti našu pažnju. Da bi se to postiglo potrebno je izvršiti promjene u životnom stilu i prehrani pojedinca, a ponekad to činimo i uz pomoć biljnih i drugih pripravaka.

Tri doše

Vata doša je kombinacija elemenata zraka i etera. Ona je princip koji pokreće, to je sila cirkulacije. Njene glavne funkcije su kretanje nervnih impulsa, sve svjesne i nesvjesne kretnje unutar organizma, kao što su kompletna motorika, otkucaji srca, širenje pluća, kretanje hrane kroz probavni trakt itd. Na emocionalnom i mentalnom nivou vata doša je odgovorna za kreativnost i imaginaciju, ali i osjećaj straha, nesigurnosti i neizvjesnosti.

Pitta doša je kombinacija elemenata vatre i vode, a odgovorna je za sve kemijske i biološke promjene u tijelu. Ona predstavlja princip transformacije bez obzira da li se radi o transformaciji hrane koju unosimo u tijelo, ili o transformaciji impulsa koje primamo kroz osjetila. Ona upravlja funkcijama poput generiranja tjelesne temperature, probave i asimilacije hrane, vida, gladi i žeđi, itd.
Na emocionalnom i mentalnom nivou, odgovorna je za inteligenciju, hrabrost, rukovođenje, ali i ljutnju, agresiju i netoleranciju.

Kapha doša je kombinacija elemenata vode i zemlje. Ona daje stabilnost i strukturu stanicama i tkivima u tijelu. Funkcije su joj lubrikacija, lučenje tjelesnih sokova, snaga, energija i imunitet.
Na mentalnom i emocionalnom nivou kapha će nam dati stabilnost, suosjećanje, opraštanje, a u negativnom aspektu vezanost, pretjeranu emocionalnost, pohlepu i sebičnost

Jedno od glavnih načela ayurvede je to da slične substance i slične akcije pojačavaju svoj efekt, a da ih suprotnosti neutraliziraju ili smiruju. Imajući u vidu ovo načelo i pazeći na gore navedene kvalitete doša moći ćemo lakše odrediti što je za nas dobro a što loše.
Iako postoje mnogi doša testovi u raznim knjigama ili pak na internetu, kako biste precizno odredili došu najbolje je konzultirati se s ayurvedskim doktorom ili praktikantom.

Osnovne upute za svaku došu

Vata
Ljudi kod kojih je vata doša dominantna ili koji imaju vata poremećaj moraju biti naročito pažljivi da se ne iscrpljuju. Ovo uključuje pretjerani rad bilo koje vrste, stres, neumjereni sex, pretjerano vježbanje, manjak sna, neredovite obroke, brzo obavljanje stvari, kaotični raspored itd. Prije svega vatama su potrebni red i rutina te lagan, svjestan i spor ritam. Vate trebaju paziti da jedu u miru i izbjegavati suhu i sirovu hranu te mahunarke. Pad koncentracije čest je kod osoba sa povišenom vatom pa je za njih najbolje da jednostavno uspore i pokušavaju sve obavljati sa što više svjesnosti i koncentracije. Dobar oblik fizičke aktivnosti su yoga, tai chi, lagana šetnja i druge aktivnosti u kojima je potrošnja energije umjerena i koje stabiliziraju sistem. Za vate je isto tako bitno da imaju nekoga tko će im pružati podršku u trenucima straha, brige i neizvjesnosti.

Pitta
Najbitnija stvar kod pitta tipova je da izbjegavaju situacije u kojima će lako planuti te moraju paziti na svoje reakcije i temperament. Potrebno je osvijestiti da i drugi imaju pravo glasa i da ih povremeno trebamo saslušati. Ljutnja i kompeticija jako dižu pittu kao i ljuta, kisela i slana hrana te hrana koja je prežena, pečena i masna. Za pitte je dobra sirova hrana s puno povrća kao i prirodni slatki okusi. Pošto su bistrina misli i preciznost odlike pitta doše, osobe te konstitucije trebaju koristiti te atribute da odstrane negativne elemente iz svog karaktera, prehrane i životnog stila. Umjerena aktivnost najbolja je za pitta tipove. Treba izbjegavati pretjerano zagrijavanje tijela kroz prejako vježbanje ili izlaganje suncu. Aktivnosti koje relaksiraju i rashlađuju sistem su idealne. Kontemplacija je prirodno urođena pitta tipovima pa je to najbolja metoda za meditaciju.

Kapha
Kod kapha tipova red i rutina najmanje su važni. Dapače, pozitivan stres vrlo je dobar kod određenih tipova kapha poremećaja kao što su višak kilograma ili letargija pa je dobro da ranije ustaju i umjereno se iscrpljuju ne bi li razbudili i pokrenuli statičnu kapha došu. Za kaphe je bitno da paze na pojačanu želju za hranom a naročito slatkišima te konzumiranju istih između obroka. Kaphe trebaju jesti puno sirove ali i tople hrane i koristiti ljute začine koji će im pokrenuti probavu. U prehrani teba maksimalno izbjegavati mliječne proizvode, slanu, slatku i masnu hranu. Emocionalno kaphe se trebaju kloniti lijenosti i melankolije i prisiliti se na akciju bilo da se radi o fizičkom radu ili bavljenju sportom.Pojačana seksualna aktivnost je vrlo dobra za večinu kapha poremećaja. Pošto su često kaphe po prirodi  posesivne i vezane trebaju poraditi na tome da se riješe takvih osjećaja i njeguje osjećaje suosjećanja i devocije kojima isto tako prirodno teže.

Comment

Ozljeda - prilika za učenje

Comment

Ozljeda - prilika za učenje

Prošle sam godine pozvana na razgovor u vrtić. Na razgovoru s odgojiteljicom "u četiri oka", trebalo mi je par minuta da shvatim kako pokušava diskretno saznati imamo li problema kod kuće. Naime, već sam danima dolazila po klinku ukrašena dvjema sjajnim modricama. Svaka na jednom oku. Moja klinka nacrtala je zastrašujući crtež mene s dvije velike crne rupe umjesto očiju i rekla kako je mama "pala". Morala sam skupiti svoje najuvjerljivije lice kako bih objasnila da sam zlostavljačko izgledajuće mrlje zaradila na satu yoge. Položaj skakavca.

Točnije bio je to pokušaj skakavca, prilično jadan i onda pad na jednu stranu face. Nakon par sekundi nevjerice radim i drugu stranu - jer nema šanse da opet tako glupo padnem. I tako zaradim još jedan pad. To je sad već neugodnjak. Srećom, ljudi oko mene uistinu su koncentrirani sami na sebe i nitko ne primjećuje moje blesiranje. Tek u shavasani osjetim kako mi lice počinje pulsirati. Dok sam sljedećih dana dobivala pogledesažaljenja u javnosti, napokon mi je došlo iz guzice u glavu da sam, nakon dana koji počinje u šest ujutro i fizičkog posla koji završava u pol devet navečer, možda ipak preumorna za večernju ashtangu. Unatoč hitroj pobuni ega, ("ali ja volim ashtangu", "moje tijelo treba snage", "jutarnja yoga nije mi izazovna", "nisam valjda takav slabić"...), promijenila sam cijeli raspored i krenula na yogu jutrom.

Na jutranjem satu bilo mi je prekrasno. Toliko mi je odgovarala ta promjena dnevnog ritma i toliko sam se dobro osjećala nakon svakog sata da sam htjela vikati po ulici: "Dođite svi na jutranju jogu, super je, predivno je, život je lijep!".  Htjela sam zagrliti svoju učiteljicu i reći joj hvala što vodi jutarnje sate. Tako bi se čovjek trebao osjećati nakon sata, slično kao nakon shiatsu tretmana, jednostavno si sretan, ispunjen. Tjedan prije, kad sam odlazila s večernjeg sata osjećala sam se dobro: ugodno umorno i zadovoljno. U redu, možda malo preumorno. Ok, možda sam imala potrebu sklupčati se na matu i ostati spavati u studiju do jutra, neću ništa tvrditi.

Morala sam se ozlijediti da poslušam tijelo koje mi je već neko vrijeme poručivalo da prestanem forsirati yogu navečer. Ipak sam reagirala prije ozbiljnije ozlijede, dakle kako starim ipak napredujem. Jer imam povijest ne slušanja vlastitog tijela. Prije desetak godina pala sam tako da sam zaradila dva sloja šavova duž kralježnice - i iz šale produžila ravno na posao. Par godina prije toga, mjesecima sam uporno šepala zbog boli u stopalu, prije nego li sam potražila pomoć - i odmah završila na operaciji. Trebale su mi godine edukacije iz shiatsua, osteopatije i anatomije da u potpunosti shvatim kako su te zanemarivane ozlijede utjecale na moje kukove, pa onda i ramena i stav cijelog tijela.

Nije rijetkost da mi dolaze klijenti s ponavljajućom ozlijedom. Najčešće zato jer prilikom prve ozlijede nisu na vrijeme reagirali ili zato jer nikako ne uspijevaju naći vremena da dopuste tijelu da zacijeli. Prošle godine radila sam s dvije yogine, upravo na putu da postanu učiteljice. Učitelji su posebno podložni ozlijedama jer kroz sat pažnju usmjeravaju na učenike umjesto na sebe. Zato je lekcija o poklanjanju pažnje samom sebi dragocjena za svakog budućeg učitelja, ali ozlijediti se dok slijediš intenzivne treninge i usavršavaš asane kroz školu velik je izazov. Biti nježan prema sebi u tom trenutku znači pobijediti ego koji te gura dalje. Napraviti pauzu u školovanju zbog ozlijede može biti užasno frustrirajuće iskustvo, ali ni slijediti program škole uz ozlijedu nije lako. Znači izoštriti sva osjetila, uistinu upoznati svoje tijelo i poštovati svoje granice. Srećom, ako smo strpljivi s vremenom shvatimo da upravo prihvaćanje granica - ih pomiče. Vježbanje uz ograničenja, uz visokorazvijeno samoopažanje, maštovite modifikacije može nas učiniti učiteljem koji će u budućnosti osobama s poteškoćama, (a to je većina osoba), olakšati/promijeniti život. Takvo iskustvo može nam pomoći da, kad svojim prvim učenicima kažemo da je u redu uzeti odmor ili da je savršeno u redu modificirati asanu, to stvarno mislimo. I to se osjeti.

Činjenica je, kad yogi jednom postane učitelj i stane pred dvoranu punu ljudi, gotovo svaki od tih ljudi imati će neku ozljedu, a apsolutno svaki od tih ljudi imati će slabu točku zbog koje neće nikad moći savršeno izvesti neki položaj. I to je u redu. Ali da bismo uistinu bili OK s idejom nečije nesavršenosti, moramo prvo naučiti voljeti svoju. Ako nismo sposobni biti nježni prema sebi, ne možemo niti pružiti istinsku nježnost.

Ozlijede se događaju, pogotovo ako smo tjelesno aktivni i pred tijelo stalno stavljamo nove izazove. Cilj je prihvatiti ih, učiti od njih i izrasti kroz njih. Ozljede u yogi nastaju uglavnom zbog ne slušanja uputa učitelja, (kada kaže da možemo ostati u trenutnom položaju ili prijeći u napredniji, to uistinu znači da je OK ostati u trenutnom položaju), ali može biti uzrokovana i neadekvatnom asistencijom. I učitelji su ljudi, ali odgovornost je i na nama da iskomuniciramo kad asistencija prijeđe naše granice.

Ozljeda može biti doživotni problem ili dar, ovisno o stavu koji zauzmemo. Svaka ozlijeda pokreće i fizički i mentalni obrazac zacjeljivanja. Ovaj drugi često je teži. No u tom izazovu leži put do osobnog rasta. Trik je ne dopustiti egu, nestrpljivosti ili nekom drugom kompleksu da umanji sposobnost našeg tijela da si samo pomogne. Kad smo ozlijeđeni naš prvi prioritet mora biti zacijeljenje. Kratko zadovoljenje našeg ega (preranim forsiranjem) može donijeti dugoročnu štetu našem tijelu, ali damo li mu malo vremena i nježnosti ono će nas uvijek iznova iznenaditi svojom sposobnošću obnove, prilagodbe i izdržljivosti. 

U idućem Ivaninom blogu: što kada se ozljedimo i što možemo naučiti iz ozljeda. 
A više o Ivani saznajte na:  www.tiliastudio.hr

Comment

Bezglutenski keksići s limunom i makom

Comment

Bezglutenski keksići s limunom i makom

Bez obzira dali gluten izbjegavate radi zdravlja ili ne, dokazano je da je katkada dobro odmoriti organizam od teže probavljivih tvari poput glutena koji spada u kategoriju proteina. No, ni na ovom režimu prehrane nije se potrebno odreći finog i slatkog poput ovih keksića čiji recept nam donosi naša Maja Kefeček Basta. 

Sastojci:

100 g prosenog brašna
50 g rižinog brašna
50 g kukuruznog škroba
1 žlica chia sjemenki
1 žlica maka u zrnu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1/4-1/2 žličice suhe limunove korice (ili kora 1 svježeg limuna)
sok od 1/2 limuna
50 g bio margarina za pečenje (nehidrogeniziranog) ili maslaca
50 g agavinog sirupa

Pomiješajte suhe sastojke, dodajte margarin i tekuće sastojke i pomiješajte. Pričekajte 10-tak minuta da chia upije tekućinu i poveže smjesu. Zamijesite tijesto i oblikujte u keksiće. zarežite po želji.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Comment

Dah po dah

Comment

Dah po dah

Disanje je naša najvažnija životna funkcija. Bez hrane možemo tjednima, bez vode danima, a bez kisika samo nekoliko minuta. Na fizičkoj razini disanje ima dvije primarne funkcije; udahom opskrbljujemo stanice toliko važnim kisikom a izdahom otpuštamo toksine iz tijela.

Kisik je najvažniji nutrijent za naše tijelo; za energiju ga koristi svaki naš organ, svaka stanica, a bez dovoljne količine kisika postajemo podložni raznim bolestima. Prvi simptomi manjka kisika u organizmu su umor, slabost, lošije pamćenje, hladnoća, vrtoglavica i neregularan rad srca (lupanje srca), a može uzrokovati i razdražljivost, negativne misli i depresiju. Manjak kisika u organizmu dovodi i do većih komplikacija i bolesti poput srčanog udara, moždanog udara, raznih kroničnih bolesti dišnih puteva, kroničnih infekcija i karcinoma. Srčani udar upravo i uzrokuje smanjen dotok kisika u srčani mišić radi začepljenih koronarnih arterija. Dovoljan unos kisika stabilizira i umiruje živčani sustav, uništava anaerobne bakterije (one koje se održavaju bez kisika), viruse i parazite, te neutralizira toksine i uklanja štetne slobodne radikale iz organizma.

Osim za fizičko, pravilno disanje izuzetno je važno i za naše suptilno tijelo, odnosno za naše emotivno i mentalno zdravlje. Naše emocije utječu na kvalitetu, dužinu i dubinu našeg daha; kada smo pod stresom, u strahu, ankciozni, u šoku i sl. i naš dah prati to stanje. Pa tako možemo reći da ako emotivno stanje utječe na dah, tako i dahom možemo utjecati na naše emotivno stanje. Kada smo pod stresom, ankciozni i slično, razne tehnike disanja imaju moć vratiti nas u stanje ravnoteže. Ovo ne trebaju biti neke kompleksne tehnike; ponekad je dovoljno uzeti nekoliko dubokih i svjesnih udaha i izdaha ili pak nekoliko puta udahnuti na nos i izdahnti na usta. 

Na suptilnoj razini dahom unosimo Pranu, odnosno životnu energiju. Orana hrani naše energetsko tijelo putem sustava nadija, mreže energetskih kanala kojima putuje. Drevni yogiji odavno su shvatili važnost daha za naše cijelokupno zdravlje te su tijekom godina razvili različite tehnike pranayame kako bi iskoristili ovaj veliki potencijal daha. U direktnom prijevodu sa Sanskrita pranayama znači produženje životne sile, pa su tako vjerovali i da kontrolom daha možemo, osim različitih životnih funkcija (rada srca, endkrinog sustava i sl.) kontrolirati i produžiti životni vijek.

Čini se da je disanje nešto o čemu ne trebamo previše misliti, no na žalost nije baš tako. Suvremen način života podrazumijeva da previše boravimo u zatvorenom prostoru, puno sjedimo, malo krećemo i loše hranimo. Sve ovo utječe na kvalitetu našeg života pa tako i kvalitetu disanja te time i količinu kisika koji unosimo u tijelo. Radi puno sjedenja i malo kretanja patimo od loše postura i slabe, negipke muskulature. Ovo je problam za sve sustave a kontretno za dišni loša postura komprimira prsni koš što ne dozvoljava dovoljno prostora za dah pa dišemo kratko i plitko, a slaba i negipka respiratorna muskulatura također utječe na kvalitetu daha i smanjen kapaciteta pluća. Nepravilno i nedovoljno disanje nadalje smanjuje dotok kisika koji je pak povezan s mnogim već spomenutim fizičkim i mentalnim bolestima i stanjima. Radi loše cirkulacije pak, odnosno slabe prokrvljenosti organa a radi sjedenja, pušenja, loše ishrane i slično, dolazi do neučinkovite apsorpcije kisika čak i kada je on dostupan.

No što sa svim tim informacijama? Vjerujem da prije svaga trebamo realno promotriti svoj životni stil i navike, prepoznati one loše, te krenuti s promjenama prije nego se pojavi neki veći problem. Svi smo mi robovi svojih često loših navika. One su tu bez obzira što često ne stignemo misliti o njima ili ih pak svjesno ignoriramo traželji razne izlike. Bilo kako bilo činjenica je da će nas prije ili kasnije naše loše navike koštati zdravlja. Nije čudo da smo, bez obzira na sve današnju tehnologiju i sve dostupne informacije sve bolesniji. Da, možda te bolesti danas lakše lječimo no pitanje je zašto, kada smo već toliko napredni, uopće dolazi do njih?
Ako vas je sve ovo navelo na razmišljanje, možda ste ipak spremni uvesti neke nove (novogodišnje) pozitivne promjene. Ako jeste, postavite si dolje navedena pitanja i korak po korak, dah po dah počnite uvoditi predložene zdrave navike.  

Kako dišem?

Kako biste procjenili kako dišete sjednite što uspravnije na stolicu ili u neki sjedeći yoga položaj s prekriženim nogama i zatvorite oči. Počnite promatrati svaki udah i izdah te postepeno počnite produbljivati dah. Primjetite koliko duboko možete udahnuti a da pritom ne osjećate naprezanje. Dali možete udobno udahnuti i izdahnuti brojeći do osam? Zatim počnite normalno, prirodno disati i primjetite u koji dio prsnog koša najviše šaljete dah. Dali osjećate dah samo u prednjem dijelu prsa ili i u stražnjem (na leđima)? Dali se pri disanju kreće samo doljnji dio rebara ili osjećate slobodu daha u čitavom prsnom košu?
Ukoliko dišete plitko i kratko te samo u jedan dio prsnog koša, najčeće onaj donji, probajte usvojiti sljedeću pozitivnu naviku: provedite pet minuta dnevno svjesno i duboko dišući. Vjerujem da svi možemo odvojiti pet minuta dnevno, u bilo koje doba dana i bilo gdje. Važno je da sjednete uspravno i pet minuta polagano i duboko udišete i izdišete. Brojanje pomaže kako biste ostali koncentrirani a disati je uvijek bolje u prozračenoj prostoriji ili pak negdje u prirodi.

Koliko vremena provodim u zatvorenom prostoru?

Ukoliko radite u zatvorenom, promotrite kakva je kvaliteta daha u vašem okruženju. Dali je prostor pravilno prozračen i dali vam je dostupan čisti, prirodni zrak ili boravite u klimatiziranom prostoru? Dali je u blizini neki park ili ste okruženi zgradama i prometom?
Ako radite u zatvorenom te puno sjedite, svakih se sat vremena malo protegnite, prošećite, prodišite. Prošećite do prozora i udahnite malo svježeg zraka, izađiet na terasu ili balkon. Ukoliko imate park u blizini ureda, umjesto na kavi u zadimljenom kafiću, uzmite kavu i/ili ručak za van i tijekom pauze prošećite po parku.

Kakva mi je postura?

Koliko vremena dnevno provodite sjedeći i kakva vam je postura dok sjedite ili stojite? Kako dišete dok sjedite? Dali sjedite pogrbljeno i imate osjećaj da je dah radi toga plitak i kratak?
Loša postura izrazito negativo djeluje na zdravlje našeg respiratornog sustava. Pokušajte što manje sjediti i obavljati što više poslova stojećki. Ukoliko imate veće probleme sa posturom potražite savjet stručnjaka poput yoga terapeuta, osteopata ili fizioterapeuta koji će vam dati vježbe koje možete svakodnevno raditi kod kuće.

Koliko hodam i bavim se nekom fizičkom aktivnosti?

Koliko ste fizički aktivni? Dali vježbate yogu, plešete ili se bavite nekim sportom barem dva puta tjedno? Dali dnevno prehodate minimalno sedam do deset tisuća koraka? Ukoliko imate pametni telefon ova vam je informacija uvijek dostupna (na iPhone-u se skriva pod ikonom Health).
Možete li pola sata dnevno odvojiti za šetnju i generalno malo više hodati? Optimalno bismo trebali prehodati deset tisuća koraka dnevno, oko osam kilometara. One dane kada ne idete na yogu ili slično, pokušajte više hodati. Vježbanje yoge odlično je za zdravlje respiratornog sustava. Osim što je dah (naj)važniji fokus svakog yoga sustava, vježbe pranayame uče nas disati i direktno djeluju na kvalitetu daha, a asane pozitivno djeluju na zdravlje naših respiratornih mišića.

Koliko vremena provodim u prirodi?

Koliko vremena provodite u prirodi? Dali imate priliku svaki dan prošetati po parku a vikendom otići iz grada? Ili se vaš doticaj s prirodom svodi na jednu šetnju tjedno? Ili još manje? Provodite li vikende u prirodi ili po shopping centrima?
Zapravo je izrazito neprirodno za bilo koje živo biće da provodi previše vremena u zatvorenom. Bilo bi prirodno da svaki dan većinu dana provedemo vani, na zraku. Probajte zato svaki trenutak koji možete provesti na otvorenom. Prošetajte svaki dan, probajte svaki vikend provesti u prirodi, hodati, planinariti, plivati... Aktivan boravak u prirodi najbolji način za nahraniti naše tijelo i duh kisikom i Pranom. 

Svjesnim unošenjem kisika u tijelo kroz vježbe disanja, te više kretanja i boravka u prirodi vvrlo brzo počinjemo primjećivati pozitivne promjene poput porasta energije, veće koncentracije, boljeg pamćenja, mirnijeg uma, jačeg imuniteta, zdravije i mladolikije kože i mnogih drugih. 

I zato... Just Breathe... 

Comment

Superfood čokolada!

Comment

Superfood čokolada!

Kolači i razne slastice nezaobilazan su dio blagdana a kolači prepuni rafiniranog šećera, margarina  i slično nisu baš najbolji izbor, posebno ako pazite na prehranu. Srećom, slatko može biti i zdravo ako koristimo zdrave namirnice. 
Ovaj recept za Superfood čokoladau koristi samo zdrave namirnice i idealan je
snack nakon vježbanja. Supernamirnice poput sirovog kakaa,  kokosova ulja, te chia i konopljenih sjemenki vraćaju energiju nakon intenzivnije yoga prakse. A i - čokolada je! ;)

Superfood čokolada

100 g djevičanskog kokosovog ulja
5 žlica javorovog sirupa
50 g kakao maslaca
50 g sirovog kakaa
1 žlica maca praha
2 žlice goji bobica
1 žlice konopljinih sjemenki
2 žlice chia sjemenki
2 žlice krupno usitnjenih zrna kakaa (kakao nibs)

Otopite na pari kakao maslac i kokosovo ulje, dodajte javorov sirup pa kakao i zatim ostale sastojke. Izlijte u kalup i ohladite.

Dodatke možete dodati izravno u čokoladu i dobro promiješati prije nego je izlijete u kalup ili staviti na vrh čokolade prije nego se stvrdne.

Ohladite najprije na sobnoj temperaturi pa čuvajte u hladnjaku.

Poslužite rashlađenu u hladnjaku.

Napomene

-Za tvrđu čokoladu povećajte količinu kakao maslaca i smanjite kokosovo ulje po želji.
- Ako volite jako tvrdu čokoladu možete koristiti samo kakao maslac (umjesto kokosovog ulja)
- Dodatke možete mijenjati po ukusu; probajte, na primjer, sušene brusnice, spirulinu, aroniju, matcha prah...

Fotografija: Maja Danica Pečanić

Ovaj recept kao i mnoge druge fine, zdrave i čokoladne recepte možete pronaći u Majinoj novoj kuharici - Mirisi i okusi Makronove - Čokolada

Comment

Miso juha za hladnije dane

Comment

Miso juha za hladnije dane

Dolaze nam hladni dani, a miso juha idealna je za zagrijavanje. Sastojci poput samog miso-a te đumbira, češnjaka, kurkume i shitake gljiva vrlo su ljekoviti pa je tako ova juha ujedno i vrlo ljekovita i zdrava. 

Treba nam:

tamno sezamovo ili maslinovo ulje

1 poriluk

2 režnja češnjaka

2-3 mrkve ili 1/2 bundeve

2-3 suhe shiitake /nekoliko kolutića suhog lotusa/ suhi daikon (prethodno namočeni)

oko 1,5 L vode ili temeljca

kurkuma

1-2 žlice misa

đumbir sok

papar

Ispirjajte na ulju poriluk (bijeli dio) i češnjak, dodajte mrkvu/bundevu, pa vodu/temeljac i narezane shiitake, lotus i daikon i kurkumu. Kuhajte dok povrće ne omekša. Miso razmutite u malo tople juhe i ubacite u juhu kada ste je skinuli sa vatre. Dodajte papar, sok đumbira i zeleni dio poriluka. Poklopite nekoliko minuta i poslužite.

Više o Maji i radionicama kuhanja koje vodi saznajte ovdje. 

Comment

Diwali - festival svjetla

Comment

Diwali - festival svjetla

Festival svjetla, Diwali, jedan je od najljepših Hindu festivala. Slavi se pet dana a treći, najveći dan slavlja pada na mladi mjesec, odnosno danas, 11.11. Osim u Hindu tradiciji, festival slave I Jaini I Sikiji, a osim u Indiji slavi se u u Nepalu, Sri Lanki, Maleziji i Tajlandu i naravno, u Hindu, Jain i Sikh obiteljima svugdje u svijetu. Diwali je jedan od najstarijih hindu festival a simbolizira pobjedu svijetla nad tamom, pobjedu dobra nad zlom - pobjedu istine.

Riječ Diwali u prijevodu sa Sanskrita znači zraka svjetlosti ili red svijetlosti (tako su i uljne lampe često poslagane u redove). U Indiji, a i drugim zemljama gdje slave Diwali, idućih pet dana u kućama pale uljne lampe koje gore cijelu noć. Kuće se ukrašuju te se priređuju razne ceremonije. Ovo je i vrijeme za obitelj, zajedničke obroke, druženje te simbolizira novu godinu ili novi početak.

Mlađak simbolizira novi početak te podržava našu namjeru da se zaustavimo na trenutak, promotrimo put kojim kročimo I odlučimo dali je možda vrijeme za promjene, pa tako i Diwali počinje upravo na dan mladog mjeseca. Ovo je ujedno i najmračnija noć pa se paljenjem lampi simbolički označava izlazak iz tame. 

Ono što svi možemo naučiti iz simbolike Diwali-a, blagdana istine, ljubavi i mira jest da zajednički osvjetlimo put i protjeramo tamu netolerancije, neznanja, mržnje i netrepeljivosti. Da prigrlimo različitosti, volimo i poštujemo druge, budemo iskreni. 

Upalite simbolično svijeću istine i u svom domu i neka nnjezina svjetlost rasprši tamu i pokaže put k pravim životnim vrijednostima.

Shubh Diwali!

Comment

Neti posudicom protiv sezonskih alergija i viroza

Comment

Neti posudicom protiv sezonskih alergija i viroza

Hatha yoga pradipika, jedan od najvažnijih tekstova Hatha yoga tradicije, osim raznih asana (pozicija tijela) i tehnika disanja (pranayame) opisuje i Sat kriye, odnosno šest tehnika čišćenja tijela. Jedna od njih je i Jala Neti, tehnika koju danas osim yogija, ayurvedskih lječnika i alternativne medicine, preporučuju i mnogi lječnici suvremene medicine. 

Što je Jala Neti? 

Radi se o ispiranju nosne šupljine i sinusa otopinom vode i soli koristeći neti posudicu a u cilju ispiranja nečistoća, peludi, bakterija i virusa iz nosne šupljine prije nego uzrokuju alergije i viroze. Neti posudicu (engl. Neti pot) možete naručiti putem web shopa ili potražiti u prema vama yoga shopu te u nekim ljekarnama pod, moguće, drugim nazivima. Postoje one plastične i keramičke, a vjerujem da su keramičke ipak bolje. Izuzetno je važno ovu tehniku izvoditi pravilno kako nebiste napravili više štete no koristi. 

Kako ispirati nos?

  • Napunite posudicu toplom destiliranom i/ili prokuhanom i filtriranom vodom u koju ste dodali pola čajne žlice morske soli. 
  • Nastavak za nos prislonite na jednu nosnicu, glavu nagnite na suprotnu stranu (ljeva nosnica, glava u desno) i malo dolje. Voda bi trebala proći kroz jednu nosnicu a izaći kroz drugu. Ponovite postupak na drugu stranu. Sve, naravno, radimo iznad lavaboa i za vrijeme čišćenja dišemo kroz nos. 
  • Nakon čišćenja dobro ispušite nos kako se voda nebi zadržavala u sinusima. 

Na što paziti?

  • Posudicu treba oprati nakon ili prije svakog korištenja i dobro osušiti. Ako koristite plastičnu neti posudicu, dobro ju je ponekad iskuhati ili oprati u mašini za pranje posuđa na višoj temperaturi. 
  • Ne koristite vodu direktno iz slavine. Ona može sadržavati razne bakterije i čak amebe koje ne želite u nosnoj šupljini! 
  • Ne djelite Neti posudicu s drugom osobom! 
  • Jala neti se koristi kao prevencija. Vodom ispiremo virus prije inkubacije, ispiremo nečistoće prije nego uzrokuju alergije i sl. No, ukoliko već postoji upala, prehlada, viroza i sl. ispiranjem nosa možete samo pogoršati stanje.

Obzirom da radim u dosta bliskom kontaktu i sa puno ljudi, već godinama koristim Jala neti kako bi se zaštitila od sezonskih viroza, a posebno u ovo doba godine. Ako već ne koristite Neti, probajte, vjerujem da će vas ugodno iznenaditi. 

Namaste

Comment

Kremasta juha od buče

Comment

Kremasta juha od buče

Jesen je stigla a s njom i vrijeme za juhe, čušpajzi i variva. Danas vam donosimo recept za juhu od buče. Osim što je fina, jednostavna je i zdrava. 

Recept: 

Buča
Kokosovo mlijeko
Vegeterijanska kocka
Sol, papar, kurkuma
Maslinovo ili bučino ulje, bučeine sjemenke (za ukras)

Obično kupim već narezanu buču od teta na placu. Dosta ju je teško rezati pa mi je ovo draže:). 
U vruću vodu dodajte buču narezanu na kocke i kuhajte dok ne omekani.  Dodajte sol, papar i kurkumu po ukusu (a ako volite ljuto možete dodati i chilli), te oko 1 dcl kokosovog mlijeka. Ukuhajte još kratko pa skinite s vatre i izmješajte štapnim mikserom. 
Ukrasite po želji i to je to!:)

Dobar tek!

Comment

Povijest i tradicija Ashtanga yoge

Comment

Povijest i tradicija Ashtanga yoge

Sri T. Krishnamacharya

Službena verzija korjena metode Ashtanga Vinyase kaže da je metoda nastala inspirirana drevnim tekstom Yoga Korunta (korunta=grupa) kojeg je napisao mudrac Rishi Vamana. Himalajski yogi i učitelj Rama Mohan Brahmachari znanje iz Yoga Korunte predaje Sri K. Krishnamacharyi (1888.-1939.) profesoru, učenjaku i yogiju, podučavajući ga tehnikama poput asane, pranayame i jogijske terapije.
Kada je otišao od svog učitelja, Krishnamacharya uskoro dobiva poziv Maharaje od Myosre-a da podučava yoga tehnike najprije na Sveučilištu a zatim u palači. Svoje znanje prenio je, između ostalih, i  Sri K. Pattabhi Joisu, jednom od svojih najstarijih učenika, te mu je dao blagoslov da počne podučavati sistem Ashtanga yoge.Danas postoje tvrdnje da je sistem razvio sam Sri Krishnamacharya u palači u Mysore-u, kao fizičku disciplinu nastalu kao produkt njegove prakse i poznavanja raznih asana, razumjevanja vinyase te vinyasa krame, te nekih ne tako drevnih disciplina poput pojedinih vježbi iz gimnastike.No, bilo da je sistem razvio Rishi Vamana ili sam Krishnamacharya i kasnije Pattabhi Jois, dobrobiti i vrijednost Ashtanga yoge koju danas prakticiraju milijuni ljudi neosporivi su.

Sri K. Patthabhi Jois

Zasluga za očuvanje tradicije Ashtanga vinyasa yoge uvjerljivo pripada Guruji-u, Sri K. Pattabhi Joisu i njegovoj obitelji. Nakon što je napustio Krishnamacharyu te je dobio blagoslov da započne podučavati ovu metodu, Pattabhi Jois je  1948. u svojoj kuću u Mysore-u osnovao Ashtanga yoga Nilayam podučavajući na tisuće ljudi sve do svoje smrti 2009. Tradiciju danas nastavlja njegova kći Saraswati, sin Manju i njegov unuk Sharath Rangaswamy, kao i mnogi certificirani učitelji iz cijeloga svijeta. Interesantna činjenica je da su njegovi najvjerniji učenici i sljedbenici upravo zapadnjaci; yogiji i yoga učitelji iz čitavog svijeta. 

Sustav i metoda

Ashtanga yoga sustav sastoji se od ukupno šest serija, odnosno prve serije (Yoga Chikitsa), druge serije (Nadi Shodhana) i treće (Sthira Bhaga) A,B,C i D. Metoda je da se uči asana po asana te da praktikant sam vježba naučene asane uz učitelja koji asistira po potrebi. Sljed asana u ovom sustavu je uvijek isti. Ashtanga se tradicionano vježba šest dana u tjednu a jedan dan se odmara. U Mysore-u u Indiji dva puta tjedno satovi su vođeni a četiri puta je tz. self practice. 
Većina praktikanata danas vježba Prvu seriju, a drugu započinju tek kada mogu izvesti sve asane iz prve serije.  Za osvo je zaista potrebna potpuna predanost i svakodnevna praksa. Praksa se otvara Guru mantrom a zatvara Mangala mantrom koje možete pročitati ispod. 
Danas se praksa adaptirala potrebama suvremenog čovjeka koji živi na Zapadu pa se prakticira i u popodnevnim satovima, te su satovi često vođeni i najčešće se prakticira skraćena serija koja je ujedno i vrlo kompletna a i sigurna za grupne, mješane satove. 

Namaste! 

Otvaranje: Guru Mantra

vande gurūṇāṁ caraṇāravinde sandarśita svātma sukhāva bodhe |

niḥ śreyase jaṅgalikāyamāne saṁsāra hālāhala mohaśāntyai ||

ābāhu puruṣākāraṁ śaṅkhacakrāsi dhāriṇam |

sahasra śirasaṁ śvetaṁ praṇamāmi patañjalim ||

I bow to the lotus feet ofthe Gurus, The awakening happiness of one’s own Self revealed,
Beyond better, acting like the Jungle physician, Pacifying delusion, the poison of Samsara.
Taking a form of a man to the shoulders, holding a conch, a discus, and a sword,
having 1000 bright heads, I bow to Patanjali

 

Zatvaranje: Mangala Mantra

svastiprajābhyaḥ paripālayantāṁ nyāyena mārgeṇa mahīṁ mahīśāḥ |

gobrāhmaṇebhyaḥ śubhamastu nityaṁ lokāḥ samastāḥ sukhino bhavantu ||

auṁ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ

May all be well with mankind. May the leaders protect in every way by keeping the right path.
May there be goodness for those who know the Earth to be sacred. May all the worlds be happy.
Om peace, peace, peace

 

Comment

5 najčešćih zabluda o yogi

Comment

5 najčešćih zabluda o yogi

1 . Yoga je religija
Yoga nije religija, yoga je disciplina. Za mene osobno yoga je filozofija,  stil života i znanost koja mi pomaže da bude zdrava osoba; fizički, mentalno , emotivno i zdrava duhom. Sretna osoba. Nazvati yogu religijom isto je kao nazvati bilo koju dugu znanost (poput ayurvede npr.) ili disciplinu religijom. 

2 . Yoga je prelagana
Da mi je kuna za svaki puta kada sam čula da mi na toj jogi samo sjedimo i meditiramo. Ili se samo rastežemo. Dinamična yoga vrlo je zahtjevna, posebno u početku. Izaziva vaše motoričke sposobnosti postavljajući  tijelo u razne položaje (asane) u kojima vjerovatno nikada nije bilo. Kada savladate one osnovne čekaju vas nove i tako izazovima nikad kraja. 
Doduše, i da samo sjedimo ni to nebi bilo lagano. Zapravo bi bilo i teže. Naravno ne fizički.. Probajte sjesti, zatvoriti oči i samo biti, samo slušati vlastiti dah. Zvuči lagano? Nakon 30 sekundi, ako ne i manje, vaše misli su vrlo vjerojatno odlutale do ormara i biraju što ćete obući večeras. Ili do kuhinje- planiraju večeru.  Nakon 45 sekundi će vas nešto zasvrbiti, pa će vam pažnja odlutati na zvuk prometa... 

3. Za yogu je potrebna fleksibilnost
Neću vam lagati, ako ste fleksibilni i još pritom imate snage, biti će vam puno lakše vježbati posturanu yogu i vjerojatno ćete prije napredovati. No, ako niste prirodno fleksibilni upravo vi trebate početi vježbati! Zdravo tijelo je i snažno i fleksibilno. Jedna Zen poslovica kaže ''snaga stabla leži u njegovoj mogućnosti savijanja''. Kada stigne oluja stablo koje se može više saviti pretrpiti će manja oštećenja od onog manje savitljivog. Drugim riječima, fleksibilno tijelo spriječiti će mnoge ozljede. Da ne pričam da nakon nekog vremena možete impresionirati prijatelje/ dečka /curu/ roditelje kada se sagnete i ravnih nogu zavežete žnirance na starkama:).

4. Yogu mogu vježbati sam(a) uz knjigu ili DVD
Ako se po prvi puta susrećete sa jogom vježbanjem uz knjigu ili DVD možete se ozlijediti i vrlo vjerojatno ćete nešto krivo naučiti. Iz jednostavnog razloga što ne vidite sebe i nemožete znati dali vaša pozicija i ona iz knjige uopće sliče jedna drugoj.  Prije nego što počnete vježbati sami važno je pronaći dobrog učitelja koji će vas uvesti u svijet yoge i pokazati vam osnove. Nakon što naučite osnove možete početi vježbati uz knjigu ili DVD bez straha da ćete se ozlijediti ili nešto krivo raditi.

5. Yoga topi kilograme
Ukoliko redovno vježbate yogu i to dinamične sustave poput Ashtanga yoge ili Vinyasa flow yoge, dio neželjenih masnih naslaga zamijenit ćete mišićnom masom. Mišić je teži od masnih naslaga pa ćete na vagi težiti isto ili pak malo više. No zato ćete moći ući u one stare traperice koje čuvate u ormaru. Ako je vaš cilj smršaviti, uz yogu vam preporučujem pravilnu prehranu i malo intenzivniju kardio vježbu poput trčanja ili hodanja uz brijeg. No, kada dođete do vaše željene težine yoga će vam pomoći zadržati ju. I još važnije – pomoći će vam zadržati zdravlje, vitalnost i mladost.

 

 

Comment

Vegeterijanstvo i okoliš

Comment

Vegeterijanstvo i okoliš

Fotografija koja se danas pojavila na facebook stranici poznanika ponukala me da napišem ovaj tekst. Na fotografiji velike količine pečenog mesa s komentarom ''Vegani oprez! Uznemirujuća fotografija''. Komentirala sam linkom na stranicu koja  govori o utjecaju mesne industrije na okoliš a kao odgovor dobila šalu koja je načelno uvrijedljiva. Na istu se nisam uvrijedila - nije ni prvi ni zadnji put. Kada ste u manjini, bila ta manjina moralno i etički ispravnija ili ne, naviknete se na vrijeđanje i čuđenje. Doći će vrijeme kada će vegeterijanci, vegani, yogiji, treehugger-i, zaljubljenici u priroduoni čudaci koji recikliraju te pričaju o energiji i kvantnoj fizici, prestati biti predmetom čuđenja. Ovo će se dogoditi kada ljudi postanu civilizirani. Jer, mi to danas još nismo - činjenica koju je divno objasnio Jacque Fresco u jednom od svojih govora. 

Nisam vegan i ponekad pojedem ribu, no meso ne jedem od svoje 18. godine. Bila je ovo odluka koju sam donjela iz više razloga, što zdrastvenih, što moralnih. No, posljednjih desetak godina moja je odluka još jasnija i čvršća a razlog tomu su saznanja prema kojima ne želim i ne mogu ostati ravnodušna. Ona o utjecaju mesne industrije na okoliš i na danas goreća pitanja poput globalnog zatopljenja, zagađenja, uništavanja šuma te gladi. 

Članak koji sam nedavno pročitala u Times magazinu započinje rečenicom: '' Vi možda mislite da živite na planeti, no istina je da živite na gigantskoj farmi...''. Činjenica je da 40 % zemljine kopnene površine služi za uzgoj stoke i hrane za stoku. Šokantno je da se od toga za stoku i ostale životinje koristi 10% dok čak 30% za uzgoj žitarica, voća i povrća kako bi nahranile životinje za uzgoj hrane. procjena UN-a govori kako je u posljednjih godina jedna od devet osoba u svijetu gladna ili podhranjena, dok bi hrana i voda kojom hranimo životinje mogla nahraniti sve gladne svijeta. 

Uzgoj životinja za hranu zahtjeva velike površine zemlje, hrane, vode te energije za uzgoj, preradu i prijevoz mesa i mesnih proizvoda. Znanstvenici sa instituta Smithsonian otkrivaju da se površina sedam nogometnih igrališta svake minute uništava da bi se utažila sve veća svjetska glad za mesom. Svakodnevno se sravnjuju sa zemljom prašume u Brazilu, šume u Aziji, Europi kako bi se na ovim površinama gradile farme te polja za uzgoj žitarica koje služe kao hrana životinjama. 80% poljoprivredne zemlje u SAD-u služi za uzgoj hrane kojom se hrane životinje. Životinje, ne ljudi! 

Nadalje, životinje za uzgoj najveći su konzumenti vode na svijetu. Potrebno je 9804 litre vode za pola kile govedine, dok je za pola kile brašna potrebna 681 litre. Zalihe pitke vode se drastično smanjuju dok se većina pitke vode koristi za uzgoj mesa.

Ugljični dioksid, metan i NOS, plinovi su koji se otpuštaju u okoliš te uzrokuju globalno zatopljenje. UN je 2006. izvjestio da uzgoj životinja za hranu generira više stakleničkih plinova nego svi automobili i kamioni na svijetu zajedno, te da je mesna industrija među najvećim krivcima današnjih ekoloških problema. U istraživanju EPA-a (Environmental Protection Agency) dokazano je da 80% emisija amonijaka dolazi od životinjskog otpada. Životinjski otpad zagađuje i vodu. U SAD-u životinje na farmama generiraju  130 puta više izmeta dnevno nego cijela populacija SAD-a. Manji dio se koristi kao gnojivo a veći završava u našim rijekama i oceanima. Dušik iz životinjskog izmeta u oceanima pogoduju razvijanju algi, zbog kojih pak izumiru mnoge druge vrste morskih biljaka i životinja.

U posljednjih 40 godina proizvodnja mesa se utrostručila, a desetogodišnji trend rasta je oko 20%. To znači 20% više posječenih šuma, 20% više vode, 20% više zagađenja. Ghandi je odavno rekao: ''Zemlja pruža dovoljno za čovjekovu potrebu, ali ne i za čovjekovu pohlepu.''

Ne žeim ulaziti u to dali je vegeterijanstvo zdraviji izbor ili ne. Niti pisati o okrutnosti mesne industrije. Više me brine činjenica da većina ljudi nije svjesna gore navedenih činjenica te da im se izruguju. Činjenice i brojke su to a vjerujem da nam je svima dužnost da se informiramo o pitanjima koja se tiču ne samo nas samih već i budućih generacija. Ne kažem ni da sutra svi trebamo postati vegeterijanci ili vegani, već samo da bi naši izbori trebali biti svjesni i u skladu s vremenom u kojem živimo. Svi smo jednako odgovorni za zajedničku budućnost. Za početak možda smanjiti unos mesa i kupovati samo lokalno - osim što je ekološki prihvatljivije, ovo je i zdraviji izbor. 

‘’ We can learn from exceptional people of our own culture, and from other cultures less destructive than ours. I am speaking of the life of a man who knows that the world is not given by his fathers, but borrowed from his children; who has undertaken to cherish it and do it no damage, not because he is duty-bound, but because he loves the world and loves his children…’’ Wendell Berry

Dokumentarac za pogledati: 
Comment

Vegeterijanske proljetne rolice

Comment

Vegeterijanske proljetne rolice

Ukoliko, poput mene, nemate teka na 35 stupnjeva i preživljavate na salatama i svježim sokovima, vjerujem da će vam se svidjeti ovaj lagani recept za vegeterijanske proljetne rolice. 
Rižin papir, hoisin sos i sl. kupujem u delikates dućanu u Martićevoj (ima ih u svim azijskim dućanima) a po ostalo – na plac! Volim, što je više moguće, koristiti lokalne namirnice i kupovati kod mojih teta na Dolcu. 

Za 8 rolica potrebno je:

2 manje mrkve
1 manja tikvica
5 šampinjona
2 češnja češnjaka
alfa alfa (ili slične) klice
par listova nasjeckane zelene salate
sezamovo ulje
soja sos
hoisin sos
Sol, papar

Narežite mrkvu i tikvicu na tanke štapiće duge cca 3 cm. Isjeckajte šampinjone i češnjak. Zagrijte na wok tavi sezamovo ulje pa najprije dodajte češnjak i mrkvu pa nakon minute tikvice i šampinjone. Dodajte hoisin sos, malo soja sosa, sol i papar te ostavite kratko na vatri - važno je da povrće ostane hrskavo. 

Rižin papir, prije punjenja povrćem, potrebno je kratko namočiti u mlaku vodu. Ja to uglavnom radim tako da ga na većem tanjuru kratko stavim pod slavinu i iscijedim višak vode. Na sredinu papira potom stavite malo pripremljenog povrća, alfa alfa klice i salatu te zarolajte preklapajući najprije donji dio rižinog papira, zatim bočni i na kraju od sredine punjenja prema gore kako biste dobili rolicu. I ne brinite ako vam prvih nekoliko ne ispadne najpravilnije, svejedno će biti ukusne. 

Kao sos za umakanje uglavnom koristim soja sos, no možete koristiti i hoisin umak s iscjeđenim limunom. Ukoliko jedete ribu, možete dodati kozice. 

Uživajte! 

 

 

Comment