Festival svjetla, Diwali, jedan je od najljepših Hindu festivala. Slavi se pet dana a treći, najveći dan slavlja pada na mladi mjesec, odnosno danas, 11.11. Osim u Hindu tradiciji, festival slave I Jaini I Sikiji, a osim u Indiji slavi se u u Nepalu, Sri Lanki, Maleziji i Tajlandu i naravno, u Hindu, Jain i Sikh obiteljima svugdje u svijetu. Diwali je jedan od najstarijih hindu festival a simbolizira pobjedu svijetla nad tamom, pobjedu dobra nad zlom - pobjedu istine.

Riječ Diwali u prijevodu sa Sanskrita znači zraka svjetlosti ili red svijetlosti (tako su i uljne lampe često poslagane u redove). U Indiji, a i drugim zemljama gdje slave Diwali, idućih pet dana u kućama pale uljne lampe koje gore cijelu noć. Kuće se ukrašuju te se priređuju razne ceremonije. Ovo je i vrijeme za obitelj, zajedničke obroke, druženje te simbolizira novu godinu ili novi početak.

Mlađak simbolizira novi početak te podržava našu namjeru da se zaustavimo na trenutak, promotrimo put kojim kročimo I odlučimo dali je možda vrijeme za promjene, pa tako i Diwali počinje upravo na dan mladog mjeseca. Ovo je ujedno i najmračnija noć pa se paljenjem lampi simbolički označava izlazak iz tame. 

Ono što svi možemo naučiti iz simbolike Diwali-a, blagdana istine, ljubavi i mira jest da zajednički osvjetlimo put i protjeramo tamu netolerancije, neznanja, mržnje i netrepeljivosti. Da prigrlimo različitosti, volimo i poštujemo druge, budemo iskreni. 

Upalite simbolično svijeću istine i u svom domu i neka nnjezina svjetlost rasprši tamu i pokaže put k pravim životnim vrijednostima.

Shubh Diwali!

Comment