Ukoliko, poput mene, nemate teka na 35 stupnjeva i preživljavate na salatama i svježim sokovima, vjerujem da će vam se svidjeti ovaj lagani recept za vegeterijanske proljetne rolice. 
Rižin papir, hoisin sos i sl. kupujem u delikates dućanu u Martićevoj (ima ih u svim azijskim dućanima) a po ostalo – na plac! Volim, što je više moguće, koristiti lokalne namirnice i kupovati kod mojih teta na Dolcu. 

Za 8 rolica potrebno je:

2 manje mrkve
1 manja tikvica
5 šampinjona
2 češnja češnjaka
alfa alfa (ili slične) klice
par listova nasjeckane zelene salate
sezamovo ulje
soja sos
hoisin sos
Sol, papar

Narežite mrkvu i tikvicu na tanke štapiće duge cca 3 cm. Isjeckajte šampinjone i češnjak. Zagrijte na wok tavi sezamovo ulje pa najprije dodajte češnjak i mrkvu pa nakon minute tikvice i šampinjone. Dodajte hoisin sos, malo soja sosa, sol i papar te ostavite kratko na vatri - važno je da povrće ostane hrskavo. 

Rižin papir, prije punjenja povrćem, potrebno je kratko namočiti u mlaku vodu. Ja to uglavnom radim tako da ga na većem tanjuru kratko stavim pod slavinu i iscijedim višak vode. Na sredinu papira potom stavite malo pripremljenog povrća, alfa alfa klice i salatu te zarolajte preklapajući najprije donji dio rižinog papira, zatim bočni i na kraju od sredine punjenja prema gore kako biste dobili rolicu. I ne brinite ako vam prvih nekoliko ne ispadne najpravilnije, svejedno će biti ukusne. 

Kao sos za umakanje uglavnom koristim soja sos, no možete koristiti i hoisin umak s iscjeđenim limunom. Ukoliko jedete ribu, možete dodati kozice. 

Uživajte! 

 

 

Comment