1 . Yoga je religija
Yoga nije religija, yoga je disciplina. Za mene osobno yoga je filozofija,  stil života i znanost koja mi pomaže da bude zdrava osoba; fizički, mentalno , emotivno i zdrava duhom. Sretna osoba. Nazvati yogu religijom isto je kao nazvati bilo koju dugu znanost (poput ayurvede npr.) ili disciplinu religijom. 

2 . Yoga je prelagana
Da mi je kuna za svaki puta kada sam čula da mi na toj jogi samo sjedimo i meditiramo. Ili se samo rastežemo. Dinamična yoga vrlo je zahtjevna, posebno u početku. Izaziva vaše motoričke sposobnosti postavljajući  tijelo u razne položaje (asane) u kojima vjerovatno nikada nije bilo. Kada savladate one osnovne čekaju vas nove i tako izazovima nikad kraja. 
Doduše, i da samo sjedimo ni to nebi bilo lagano. Zapravo bi bilo i teže. Naravno ne fizički.. Probajte sjesti, zatvoriti oči i samo biti, samo slušati vlastiti dah. Zvuči lagano? Nakon 30 sekundi, ako ne i manje, vaše misli su vrlo vjerojatno odlutale do ormara i biraju što ćete obući večeras. Ili do kuhinje- planiraju večeru.  Nakon 45 sekundi će vas nešto zasvrbiti, pa će vam pažnja odlutati na zvuk prometa... 

3. Za yogu je potrebna fleksibilnost
Neću vam lagati, ako ste fleksibilni i još pritom imate snage, biti će vam puno lakše vježbati posturanu yogu i vjerojatno ćete prije napredovati. No, ako niste prirodno fleksibilni upravo vi trebate početi vježbati! Zdravo tijelo je i snažno i fleksibilno. Jedna Zen poslovica kaže ''snaga stabla leži u njegovoj mogućnosti savijanja''. Kada stigne oluja stablo koje se može više saviti pretrpiti će manja oštećenja od onog manje savitljivog. Drugim riječima, fleksibilno tijelo spriječiti će mnoge ozljede. Da ne pričam da nakon nekog vremena možete impresionirati prijatelje/ dečka /curu/ roditelje kada se sagnete i ravnih nogu zavežete žnirance na starkama:).

4. Yogu mogu vježbati sam(a) uz knjigu ili DVD
Ako se po prvi puta susrećete sa jogom vježbanjem uz knjigu ili DVD možete se ozlijediti i vrlo vjerojatno ćete nešto krivo naučiti. Iz jednostavnog razloga što ne vidite sebe i nemožete znati dali vaša pozicija i ona iz knjige uopće sliče jedna drugoj.  Prije nego što počnete vježbati sami važno je pronaći dobrog učitelja koji će vas uvesti u svijet yoge i pokazati vam osnove. Nakon što naučite osnove možete početi vježbati uz knjigu ili DVD bez straha da ćete se ozlijediti ili nešto krivo raditi.

5. Yoga topi kilograme
Ukoliko redovno vježbate yogu i to dinamične sustave poput Ashtanga yoge ili Vinyasa flow yoge, dio neželjenih masnih naslaga zamijenit ćete mišićnom masom. Mišić je teži od masnih naslaga pa ćete na vagi težiti isto ili pak malo više. No zato ćete moći ući u one stare traperice koje čuvate u ormaru. Ako je vaš cilj smršaviti, uz yogu vam preporučujem pravilnu prehranu i malo intenzivniju kardio vježbu poput trčanja ili hodanja uz brijeg. No, kada dođete do vaše željene težine yoga će vam pomoći zadržati ju. I još važnije – pomoći će vam zadržati zdravlje, vitalnost i mladost.

 

 

Comment