Grad je već (pre)ukrašen, stiglo je vrijeme domjenaka, kuhanog vina, šetnji po ukrašenom gradu, druženja i darivanja. No, od tog silnog veselja, vina i šarenih lampica iz godine u godinu mi se čini da sve više zaboravljamo što zapravo slavimo.

Po mišljenu ove yogine (ispravite me ako sam u krivu), slavimo rođenje više svijesti, rođenje čovjeka koji je došao među nas kako bi dao primjer kakvi trebamo biti, čovjek koji je pripovijedao bez kompromisnu ljubav, oprost, suosjećanje, skromnost i umjerenost. 

Kako bismo proslavili rođendan ovog čovjeka koji je kako živio tako i umro za gore navedene vrijednosti, moderan čovjek na Zapadu odlučio je pak upaliti hrpu lampica, posjeći hrpu stabala, ostaviti iza sebe hrpu smeća, potrošiti više no što ima i može te skuhati više no što može pojesti. Pitam se što bi Isus svake godine rekao na ovu svoju posthumnu rođendansku proslavu. Mislim da mu ništa ne bi bilo jasno.

Za vrijeme blagdana proizvodimo puno više smeća (čisto za primjer, u SAD-u se ta brojka udvostručuje), potrošimo puno više električne energije (onoliko koliko jedna manje razvijena država potroši u godini dana), posječe se tisuće borova koji u velikom broju završe neprodani na smetlištima, dakle na istom mjestu gdje u siječnju završe i ovi prodani. Božićni blagdani su za neke najstresnije vrijeme u godini i mnogi se zaduže kako bi kupili nepotrebne poklone. 

Ako vas ove činjenice brinu i želite proslaviti ove dane u pravom duhu Božića učeći svoju djecu ekološkoj svijesti, skromnosti, ljubavi i umjerenosti, donosim vam nekoliko savjeta:

Božićni pokloni

Umjesto još jednog u nizu šalova, kapa, rukavica itd. poklonite dragoj osobi masažu, frizuru, uplatite im mjesečnu članarinu za yogu, fitness. Poklonite im karte za kazalište, kino ili koncert... Poklon koji nećete morati zamatati. Šareni papiri i trake za zamatanje nisu razgradivi, mnogi papiri za zamatanje imaju visoki koncentrat metala i vrlo su štetni za okoliš.

Ako ipak odlučite zamotati poklon, koristite reciklirani papir, špagu umjesto plastičnih traka i čestitke od recikliranog papira. Također možete, u njihovo ime, uplatiti donaciju nekoj Udruzi koju podržavate.

Božićno drvce

Ako već godinama imate plastično drvce, koristite ga, no ne kupujte plastična drvca jer će jednoga dana, kada završe na odlagalištu, postati nerazgradiva plastika. Ako nemate drvce najprihvatljivije za okoliš, kažu stručnjaci, jest kupiti drvce koje nakon Božića možete zasaditi. No, trebate paziti da mu ne našteti visoka temperatura u vašem domu. Imate li vrt, najbolje bi bilo okititi bor u vrtu. Prije kupnje Božićnog drvca kojega ćete baciti za nekoliko tjedana, razmislite o činjenici da boru visokom dva metra treba 15 godina da naraste, a ukoliko mu se odsiječe samo vrh, nikada ne izraste ponovo.

'Najzelenija' opcija bila bi da izradite vlastiti bor od recikliranog papira ili pak skupljenih grana. Probudite svoju te kreativnost ukućana i pritom se dobro zabavite. Vjerujem da će se ovog trenutka jednog dana vaša djeca sjetiti s ponosom.

Božićni ukrasi

Ne kupujte plastične ukrase na tržnici. Osim što je ekološki neprihvatljiv, vaš ukras je vjerojatno došao iz zemlje kao što je Kina gdje još uvijek za rad iskorištavaju djecu.

Izradite sami svoje ukrase, koristite kuglice od recikliranih materijala, špage, novinskog papira i slično. Umjesto snijega u spreju koristite vatu, a umjesto lampicama ukrasite svoj dom svijećama. Volite li ipak svjetlucanje bora, potražite štedne LED lampice.

Hrana

Razmislite o hrani koju poslužujete tijekom blagdana. Da li je zdrava za vas i vašu obitelj? Dali je vaš božićni stol umjeren ili puno hrane završi u frižideru kako bi nekoliko dana poslije završilo u smeću? Višak uvijek možete odnijeti u pučku kuhinju ili pak susjedu koji je sam za Božić, možda ga pozvati na obrok.

Poznata izreka Majke Tereze kaže: "Ne možemo uvijek raditi velike stvari, ali možemo male stvari s puno ljubavi". U vrijeme božićnih blagdana važno se prisjetiti svega onoga što nas čini sretnima i zadovoljnima i biti zahvalni za sve što imamo: dobro zdravlje, dom, posao, obitelj i prijatelje. No, jednako je važno podijeliti svoje blagoslove, pomoći onima koji imaju manje od nas i ne zaboraviti što Božić zaista predstavlja. Donirajte, pomozite u pučkoj kuhinji, posjetite starački dom, udomite ljubimca. Svojim postupcima i izborima budite dobri primjeri svojoj djeci i budućim generacijama.

Želim Vam mirne, budne i skromne blagdane. 

Comment