... ili što se krije iza naziva Vinyasa flow yoga

Nedavno sam na nekom inozemnom yoga portalu pročitala statistiku da je Vinyasa flow yoga danas najčešći sat na rasporedima svjetskih yoga centara. Bilo ovo zaista tako ili ne, vjerujem da nije daleko od istine. Vinyasa je posvuda, velik broj obuka za učitelje baziran je na Vinyasa flow yogi, velik broj učitelja naziva se Vinyasa učiteljima. No, ako ste ikada bili na Vinyasa flow satu kod nekoliko različitih učitelja (a nisu pohađali istu edukaciju), vrlo je vjerovatno, usudila bi se reći i sigurno, da ste primjetili veliku razliku između ovih satova. Razlog je vrlo jednostavan – Vinyasa flow yoga zapravo nije sustav. Za razliku od Hatha yoga sustava poput Ashtange, Iyengar, Jivamukti, Sivananda i slično, iza kojih stoji metoda te učitelj koji je razvio tu metodu, iza generalnog naziva Vinyasa flow yoge zapravo ne stoji jedan samo jedan učitelj niti samo jedna metoda. 
Vinyasa flow yoga, reći će mnogi, naziv je za stil podučavanja koji dahom povezuje fluidne često vrlo kreativne sljedove asana. Osobno, nisam fan ovog vrlo okvirnog i često netočnog objašnjenja. U većini drugih sustava povezujemo dah s pokretom, i Ashtaga je fluidna. Što onda razlikuje Vinyasa yogu od ostalih sustava? 
Iako je Vinyasa toliko popularna, čak možda i najrasprostranjeniji yoga stil, čini se da ju svatko interpretira na svoj način te da je prekrivena velom nejasnoća. Ovdje ću ih pokušati razotkriti što je moguće više činjenicama, a djelomično i subjektivnim mišljenjem o tome što je za mene Vinyasa yoga. 

Tradicionalni korjeni Vinyase

Riječ Vinyasa u prijevodu sa Sanskrita znači nešto 'postaviti na poseban način'  (Nyasa=to place-postaviti + Vi=in a special way-na poseban/pravilan način). Vinyasa označuje i ciklus; Sri T. Krishnamacharya, kojeg često nazivamo ocem moderne yoge, opisivao je Vinyasu i kao bilo koji ciklus sa početkom, sredinom i krajem. Tako je primjerice jedan dan ciklus za sebe, jedan mjesec je ciklus, godišnja doba su ciklusi... Krishnamacharya je vinyasom nazvao i broj udaha i izdaha, odnosno ciklusa od jedne do druge asane. Vinyasom zovemo i prijelaz (Chaturanga, Urdhva Mukha, Adho Mukha) iz pozicije u poziciju iz Ashtanga yoge (korišten i u drugim sustavima). 

U svojoj knjizi Yoga Makaranda Sri T. Krishnamacharya objašnjava važnost pravilne Nyase, odnosno pravilnog postavljanja nečega (on osim asane, pranayame i sl. spominje i note u klasičnoj indijskoj muzici) - u harmoničan slijed. Krishnamacharya naglašava i važnost Vinyasa Krame koja označuje progresivno postavljanje (korak po korak) yoga prakse. Osim što je važno pravilno postaviti korake, svaki korak u slijedu jednako važan i neizostavan. Upravo ova učenja koja dolaze iz yogijskih spisa, a ponajviše onih iz tantričke tradicije, korjeni su Vinyasa yoge.

Moj prvi susret s Vinyasa flow yogom

Kada sam se '98. godine preselila u London i počela ozbiljnije vježbati yogu, mogla sam birati između Ashtanga yoge, Iyengar yoge i par drugih Hatha yoga sustava poput Sivanande. Na preporuku prijatelja krenula sam na Mysore Ashtangu, učila sustav korak po korak i potpuno se zaljubila. Ponekad bi otišla na sat Iyengar yoge a nešto kasnije i na Power yogu koja se pojavila u Londonu pa sam i to probala i shvatila da to nije ništa do krnja Ashtanga; neke pozicije bie su ubačene, neke izbačene ali to je manje više bilo to. Osim ovih par izleta, Ashtanga i ja godinama smo bili u stabilnoj vezi.

Prvi susret s nešto drugačijom yoga praksom i, u smislu fluidne i nešto kreativnije prakse, praksom koji bi danas netko vjerovatno nazvao Vinyasa flow yogom, dogodio se u New Yorku kada sam sa tadašnjim zaručnikom otišla u posjet njegovoj obitelji. Dok se on družio s prijateljima i obitelji, ja sam obilazila yoga centre. Ashtanga yoga NY, zatim Jivamukti yoga centar i Dharma yoga centar bili su na vrhu popisa. Jivamukti me potpuno osvojio, pa sam se za boravka u gradu stalno vraćala tamo. Do poznatog Eddia Sterna u Ashtanga yoga NY nisam ni stigla, a kod Dharma Mittre sam stigla samo na jedan sat. Jivamukti praksa je bila mi je dovoljno poznata ali i dovoljno drugačija, fluidnija i kreativnija. Svidila mi se i filozofija koju i danas prate Jivamukti učitelji, pjevanje mantri, odmak od same asane. Po povratku u London Ashtanga me i dalje strpljivo čekala, no ja sam se vratila sa trunkom sumnje (dali je ovo za mene) i znatiželje za drugačijim pristupima i disciplinama iz nepresušne riznice yoga učenja. 

Nekoliko godina kasnije vratila sam se u Ameriku, točnije u Santa Monicu, tadašnju yoga meccu. Tamo sam isprobala sve - Forest yogu Ane Forest, Power yogu Briana Kesta, Kundalini, Baptiste... i nešto kasnije Prana flow yogu Shiva Rea-e. Vjerujem da je upravo susret s Prana flow sustavom i Shiva Rea-om, s kojom sam kasnije upisala naprednu edukaciju, otvorio za mene neku potpuno drugu dimenziju moje yoga prakse. Ne toiliko na fizičkoj već na energetskoj razini. Poznata kao pionirka Vinyasa flow yoge, također bivša ashtangica s plesnom pozadinom između ostalog i u indijskim tradicionalnim plesovima, te dubokim znanjem i razumijevanjem Ayurvede, pokazala mi je potpuno novi svijet koji nastavljam proučavati i danas. 

Svi navedeni učitelji koji su kreirali svoje sustave, pa tako i pioniri onoga što danas zovemo Vinyasa flow yogom poput Shiva Rea-e, dolazili su iz jednog ili više yoga sustava i tek su nakon desetljeća osobne prakse uz svoje učitelje i godina podučavanja izgradili i sistematizirali svoju metodu.
Možemo reći da su ovi novi sustavi nastali iz potrebe za povezivanjem raznih yoga tradicija i suvremenih (sa)znanja (prvenstveno o anatomiji), a u svrhu približavanja i prilagođavanja jogičkih disciplina pojedincu - odnosno suvremenom čovjeku. Osobna priča svakog ovog učitelja i razlozi zbog kojih su se udaljili od svoje bazične prakse je drugačija, no ono što im je zajedničko jest da su svi, prije nego što su osmislili nešto svoje, iza sebe imali dugogodišnju praksu sa svojim učiteljem(ima), dugogodišnju praksu podučavanja te veliko znanje i iskustvo. 

Learn the rules like a pro (...so you can break them like an artist)

Danas mnogi učitelji, često ne toliko iskusni, smišljaju svoje sljedove asana stavljajući to pod generički naziv Vinyasa flow yoge. Slaganje pozicija u nekakav slijed koji je fluidan, dinamičan i kreativan najčešće se nazva Vinyasa flow praksom. Upravo se na taj način i podučavaju mnogi Vinyasa satovi kao i, nažalost, obuke za učitelje iz kojih polaznici često odlaze potpuno nespremni za podučavanje nečega toliko kompleksnog kao što je to Vinyasa. Ovo je najčešće iz razloga što ni sami učitelji koji s vrlo malo iskustva vode obuke nisu na svojoj edukaciji učili neku konkretnu Vinyasa metodu. Ukoliko jesu, najčešće ju, kao takvu, zakonski ne smiju podučavati jer je ista intelektualno vlasništvo njihovih učitelja (zakon o intelektualnom vlasništvu). Ovaj zadnji razlog naveo je mnoge učitelje (poput mene) da razviju svoju metodu što se, kasnije ću objasniti, ne događa preko noći, a mnoge da jednostavno ne prenose neku konkretnu metodu već, vraćamo se na početak, 'fluidan i kreativan sat' bez glave i repa - no rhyme or reason. 

Kako bi učitelj znao postaviti harmoničan slijed (Vi-Nyasa), prirodan našem fizičkom tijelu, (dakle anatomski i energetski logičan), našem suptilnom tijelu, te grupi pojedinaca, ciklusu prirode itd., ipak je potreban neki sistem i vrlo široko znanje. Vratimo se na tren Krishnamacharyi i notama koje spominje; note je potrebno postaviti na pravilan način (Vi-Nyasa) kako bi neko glazbeno djelo bilo harmonično i uhu ugodno. Naravno, prije toga kompozitor je godinama učio note i pravila, zatim je svirao nečija, najprije jednostavna a kasnije možda i kompiciranija djela. Nakon puno godina prakse isti bi glazbenik eventualno počeo komponirati svoja. No, ne postane svaki i uspješan kompozitor. 

U uvodnom predavanju o Vinyasi na obuci za učitelje gotovo uvijek citiram Picassa koji je rekao: 'Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.' Vinyasa flow yoga za mene je umjetnost, a kreiranje harmoničnih slijedova asana, te pravilno postavljanje pranayame, mantre, mudre u praksu trebalo bi biti dobro osmišljeno malo umjetničko djelo čija je osnovna svrha izbalansirati, zacijeliti, i naravno integrirati tijelo, um i duh. Yoga je umjeće cjelovitog življenja, svaka yoga praksa trebala bi to reflektirati. A ovo je nimalo jednostavan zadatak.

Spanda Vinyasa - u skladu s prirodom

Danas podučavam svoj sustav Vinyasa flow yoge koji sam nazvala Spanda Vinyasathe art of flow, inspirirana tantričkom tradicijom koju proučavam posljednih deset godina i koja je baza svih Hatha yoga sustava (o ovome neki drugi put). Sustav koji vodim na regularnim satovima (i svi Sangha učitelji) te na obukama za učitelje, baziran je na Vinyasa Krama metodi, odnosno progresivnom odmotavanju fizičkog i suptilnog tijela. Ovakva praksa vrlo je zacjelujuća jer djeluje na svakoj razini našeg bića.  

Metoda naravno nije došla preko noći. Iza sustava Spanda Vinyase stoje dva desetljeća osobne prakse, učenja i naravno, podučavanja. Iako verujem da je znanje anatomije i biomehanike izuzetno važno, ono što je najviše utjecalo na moj rad a utječe i danas puno je suptilnije i vraća se na korjene Vinyase, Tantre i Ayurvede. Držim da je esencija Vinyasa flow yoge upravo ono što je podučavao i sam Krishnamacharya - promatranje i razumijevanje osobnih i prirodnih ciklusa te prihvaćanje istih. I mi (svaki dio našeg bića) i sve oko nas pod utjecajem je konstantnih pulsacija i ciklusa, dakle promjena koje sa sobom donose podjednako i kvalitete i izazove. Važno je prepoznati i kvalitete i izazove te ih moći uvidjeti, prihvatiti i prilagoditi se – kako u svakodnevnom životu tako i na prostirci. 

Kako ne nosimo japanke po snjegu niti kapute usred ljeta, zimi nam više godi topla hrana, ljeti salate i sl. tako se ovim prirodnim ciklusima treba prilagoditi i naša praksa yoge. Kada se događa neki disbalans u našem tijelu, ukoliko nepažljivo biramo yoga praksu, možemo doprinjeti pogoršanju stanja (vatra na vatru primjerice), no prilagodimo li svoju praksu stanju, ona postaje ono što bi u esenciji i trebala biti - terapija. Vjerujem da je ovo najvažniji aspekt Vinyase. Fluidnost je dobrodošla - naše tijelo voli vodu, kreativnost također, no ne kao osnovni motiv.

Stoga Vinyasa flow yoga nije, odnosno nebi trebala biti, samo fluidniji i kreativniji slijed asana – ona je puno više od toga. Kao učitelji Vinyasa yoge upitajte se dali zaista imate dobru bazu kako biste makar dio navedenoga znali prenjeti svojim polaznicima, a kao polaznici Vinyasa satova budite sigurni da idete kod učitelja educiranog za Vinyasu. Nemojte biti pokusni kunići za nečije eksperimentalne 'zabavne' sljedove. 

“As above, so below, as within, so without, as the universe, so the Soul…” 
― Hermes Trismegistus

Comment