Uronite na  put devocije „bhakti“, u potragu koja počinje, koja se odvija i koja završava u ljubavi.

Iako je Bhagavad Gita po mnogočemu zasebno djelo, i često se o njoj govori u tom kontekstu ona je u izvornom obliku dio šestog pjevanja indijskog epa Mahabharate. Bhagavad Gita je djelo koje od davnina inspirira i nadahnjuje čitatelje. Bogu možemo pristupiti kao nedokučivoj kozmičkoj životnoj sili ili kao osobi. Neovisno što odabrali vodi nas do bezgranične ljubavi i radosti. Gita je djelo koje je napisano za ljude koji su krenuli prema putu samospoznaje, prema putu rasta i razbuđivanja bez obzira kojoj naciji pripadali i koju vjeru slijedili. Pomoću Gite spoznajemo da je svaka naša životna priča zapravo bojno polje u kojem se suočavamo s izazovima.

Bhagavad Gita počinje na bojnom polju: vojske Pandava i Kaurava postrojene su na polju Kurukshetri. Obje vojske podjednako su moćne i ishod je neizvjestan. Vojske simboliziraju dvije strane istog bića – čovjeka. Slušajući Pandave, čovjek izražava ono najbolje u sebi, a slušajući Kaurave čovjek se izražava kroz mane, slijepo se pokoravajući vlastitim nagonima i vezanjem za materijalno. Upravo zbog prirode čovjeka rastrgani smo unutarnjim nemirima, jer su te dvije strane neprestano u sukobu, a na nama je da prepoznamo i odlučimo koji put slijediti, vjerovati da naša radost i sreća dolazi izvan nas ili prepoznati da je sreća unutar nas samih, u našem biću. Između njih nalazi se Arjuna na svojim kolima kojima upravlja Krishna. U Bhagavad Giti Krishna savjetuje i tješi učenika Arjunu govoreći mu kako živjeti u svijetu i istovremeno zadržati unutarnji mir, odnosno objašnjavajući mu tri puta yoge; put devocije, put akcije i put znanja (Bhakti, Karma i Jnana yoga). Iako možda shvatite iz djela da postoji napetost između Bhakti, Karma i Jnana yoge, nema tenzija. Gita pomiruje Bhakti s Jnana, Karma, Raja i Kriya yogom. Ima više od 15 različitih yoga navedenih u Giti, i sve imaju svoje mjesto. Ako pogledate organski tok Gite, ono što možete vidjeti je savršenstvo Jnana yoge.

bahunam janmanam ante jnanavan mam prapadyate. Vasudevah sarvam iti.... | 7.19  
-        Oni koji doista imaju znanje (jnana) razumiju Vasudevu.

Isto tako vrijedi i za Karma yogu i sve ostale vrste yoge. Devocija bez Jnana yoge može postati ekstremno fanatična i sentimentalna, a Jnana yoga bez devocije može postati suha i spekulativna. One trebaju jedna drugu.

Na početku Gita prikazuje Krishnu kao osobu koja je usavršila put karma yoge. Krishna nam daje smjernice koje su jednako vrijedne za vrtlarstvo kao i za ratovanje. Karma yoga, kako ona kaže, je sposobnost svjesno procijenjti svoju motivaciju, djelovati s vještinom, odlučnošću, a ipak ni je u jednom trenu ne vezati se za plodove i ishod akcije. Ali Krishna ne staje tu, opisuje put devocije i ljubavi - Bhakti yoge.

Praksa Bhakti yoge za svakoga je nešto drugo, za mene je Bhakti yoga pokušaj ili namjera za produbljivanjem odnosa s Bogom – bez obzira na koji aspekt božanskog osoba misli (bilo da je to Krishna, Hanuman, Allah, Krist...slobodno moj naziv Bog zamijenite sa svojom verzijom Boga J). U Bhakti yogi jedan oblik Boga nije superiorniji od drugog. To je vrlo osobni osjećaj koji se njeguje između ostalog pjevanjem mantri, glazbom, plesom. Čak i poezija, pisanje, kuhanje, likovna umjetnost mogu biti prakse Bhakti yoge. Bhakti znači uroniti u ljubav koja je milijun puta moćnija od ljubavi koju većina nas poznaje. To je bezuvjetna ljubav i naša istinska priroda. Kada usmjerimo ljubav prema sebi, možemo intuitivno doživjeti ovu moćnu ljubav koja je bez vezanosti i ega. Isto tako, potrebno se osloboditi okova ljubavi kao što su strah i krivnja koje nas drže podalje od ljubavi. Bitno je da naša srca postanu široka poput svijeta.

Put Bhakti yoge spontano se razvija. Kod nekih se razvije iz inherentne privlačnosti prema Bogu, za druge zahvalnost koju osjećamo prema yogi sazrijeva u ljubav i poštovanje prema učitelju, sustavu prakse ili prirodnom svemiru.

Lažni osjećaj predanosti, može nas odvesti u pogrešnom smjeru. Većina zna osobe čija je fanatična vjera u učitelja ili sustav dogmi rezultirala razočaranjem ili pogoršanjem. To se može izbjeći samo ako si postavimo neka pitanja, što se od nas kao praktikanta Bhakti yoge očekuje? Da se posvetimo određenoj tradiciju, Bogu ili osobi? Uvijek preispitujete sebe. Mi i jesmo vlastiti autoritet, najveći Guru uvijek će biti naše srce. Kako naš autoritet može doći od bilo čega osim od vlastitog poznavanja sebe? Čak i ako temeljimo autoritet na svetim pismima, starim yoga tekstovima, mi smo ti koji smo dali svoje ovlasti određenom tekstu. Želim vam savjetovati nešto što su meni savjetovali na mom osobnom putu: Sve informacije provjerite! Sve što čujete ili pročitate, provjerite u praksi. Nemojte slijepo vjerovati nekome ili nečemu. Vaša osobna praksa će vam pokazati da li je to vrijedno za vas ili nije. Tek tada Znanje postaje vaše Znanje.

Krishna nije samo učitelj, on je sila koja nas privlači sebi, poput cvijeta koji privlači radoznale pčele, Krishna je glas ljepote, istine unutar nas – privlači nas da pijemo iz vlastitog bića.

Međutim, ako nas privlači Krishna kao učitelj, njegove priče i učenja, ne očekuje se od nas da se odmah pridružimo nekoj religiji ili da razvijemo ovisnost o nekom učitelju, kao što nismo prisiljeni prihvatiti određenu tradiciju. Krishnin glas je glas ljubavi, istine, samoprihvaćanja, teče kroz vlastitu dušu, briše strahove i prošle pogreške.

Kada produbimo smirivanje naših osjetila i uma pomoću meditacije ili molitve, ako smo vrlo mirni, osjetit ćemo prisutnost onoga što je vječno među tim snagama.

Ipak, mješavina energija unutar našeg srca može biti zbunjujuća, nije uvijek lako znati razliku između istine i privrženosti, između pobožnosti i ovisnosti.

Ali, kada kultiviramo ljubav, a ne ono što svijet vidi slavnim, tada naša predanost zasigurno donosi plod.

Na više načina možemo kultivirati predanost i ljubav. Za početak, možete pročitati izuzetna poglavlja Bhagavad Gite koja sadrže Krishnina učenja o Bhakti yogi. Ako čitate samo stihove, neće vam trebati duže od sat vremena. Za dublje proučavanje možete odabrati prijevod koji sadrži komentare i svakodnevno pročitati jedno poglavlje. Isto tako, možete pročitati jedan do dva stiha. Bitno je naći odgovarajući prijevod (postoji puno prijevoda, ali prepustite se svom unutarnjem vodstvu i odaberite onaj koji vama osobno najviše odgovara). Iako je pisana pitkim jezikom, nije tako jednostavna kako se na prvi pogled čini. Dubina shvaćanja ovisi i o našem osobnom rastu, ali i našem putu kojeg smo dosad prošli. To nije knjiga koju jednom pročitamo, zatvorimo i zaboravimo na nju, ona traži duboko proučavanje.

Moja osobna praksa sastoji se od čitanja poglavlja i kasnijeg slušanja učitelja Yogesvara Dasa (Joshua M. Greene). Njegova učenja prilagođena su vremenu u kojem živimo i za sada uspješno rješava upitnike iznad moje glave zbog određenih stihova J. Ponekad samo pročitam jedan stih i provedem par dana razmišljajući o njemu dok ga ne razjasnim. Možda njegova učenja vama neće odgovarati, svi smo mi zasebne jedinke koje razmišljamo drugačije, pa slobodno potražite učitelja ili osobu čija propovijedanja vama najviše odgovaraju. Meni se osobno svidio kada je na početku predavanja rekao: „Prije nego što uronite u filozofiju yoge, duboko udahnite i promislite, nemojte odmah skočiti na glavu. To su predivna, snažna i duboka učenja, ali nas isto tako, ako ih krivo protumačimo mogu odvesti na krivi put. Spiritualnost nije dječja igra, niti smije na taj način biti shvaćena.“

Osim čitanja tekstova, možete prakticirati grupna ili samostalna pjevanja koja mogu olakšati vaše srce, a postaju uistinu i opojna. Također, možete recitirati i mantre. Tiho recitiranje u meditaciji približava nas duhu svemira. Postoji puno načina kako prakticirati Bhakti yogu, a na vama je da nađete svoj put koji vas najviše privlači.

Bhakti je poput dobre volje, s ljubavlju u našem srcu možemo vidjeti van naših pogrešaka i prosudbi koje često oboje naše odnose s drugima i sa sobom.

In the world I am a Karma Yogi, performing my actions for others and the Lord. In the company of my friends, family, and students I am a Jnani Yogi. And in the depths of my heart, in my most private chambers, I am a Bhakti Yogi, offering complete love and devotion to the One.

Nadam se da sam vas ovim putem barem malo inspirirala za istraživanje Gite i puta Bhakti yoge
 


lara za bio blog .png

LARA ŽIGIĆ
 

 

 

 

 


Comment