Jedan od  najvažnijih koncepata u Ayurvedi je koncept transformacije koji nazivamo Agni. Od trenutka rođenja,  odnosno našeg prvog udaha, pa do zadnjeg daha prije smrti, prolazimo kroz transformaciju. Cijeli život je transformacija i kada proces transformacije stane u potpunosti, tu prestaje i postojanje.

Na nivou tijela, agni je princip koji je zadužen za probavu, apsorpciju i asimilaciju ne samo hrane već i svih impresija koje primamo putem osjetila. Tijelo je izgrađeno iz hrane koju unosimo. Da bi tu hranu mogli preraditi i pretvoriti u materiju i energiju koja je potrebna našim tkivima da se izgrađuju i pravilno funkcioniraju potrebno je da naš agni pravilno funkcionira. Tako možemo reći da se akcija agnija manifestira kroz enzime, amino kiseline i kompletnu metaboličku aktivnost. Agni u tijelu djeluje od najgrubljeg nivoa, to jest probavnog trakta, pa sve do staničnog nivoa.

U Ayurvedskoj literaturi agni je opisan kao vatra. Kao takav on transformira iz jednog stanja u drugo, pretvarajući hranu u sastavni dio našeg organizma. Ako pojedete jabuku ili rižu ona se pretvara u vaše tijelo. No to nije jedini zadatak agnija na fiziološkom nivou. Osim što mora transformirati hranu u gradivne jedinice potrebne našem tijelu isto tako mora iz hrane eliminirati sve ono što se ne treba zadržati u tijelu. Tako kažemo da je zadatak agnija da razdvoji esencu (sara) od otpada (kitta). Drugim riječima, pravilno funkcioniranje agnija je potrebno da se otpadne tvari redovito i efikasno izlučuju iz tijela. Tri glavne otpadne tvari (malas) su stolica, urin i znoj.

Na mentalnom i emocionalnom nivou agni djeluje na isti način. Agni koji je jak i balansiran će nam pomoći da razlučimo između akcija koje doprinose zdravlju i onih koje ga narušavaju. Pomoći će nam i da transformiramo događaje ili situacije u iskustvo, znanje i mudrost. Na fizičkom nivou agni razdvaja esencu (sara) poput nutrijenata važnih za funkcionrianje organizma od otpadnih tvari (kitta) koje trebamo izlučiti. Na mentalnom nivou agni je zadužen da iz neke situacije izvučemo ono pozitivno što nas uči i pomaže nam da rastemo i razvijamo se kao ljudska bića te da eliminiramo sve negativno što smo prilikom tog procesa proživjeli. Možemo reći da na mentalnom i emocionalnom nivou agni asimilira znanje i iskustvo kao esencu te elimira stres, tugu, strah ili ljutnju kao otpadnu tvar iz situacije koju smo proživjeli.  Težina nečijeg iskustva nije nužan faktor u određivanju stupnja traume. Neki pojedinci koji prođu kroz vrlo traumatična iskustva relativno lako smognu snagu i volju  da krenu dalje , dok oni kod kojih je agni slab ostaju traumatizirani i obilježeni traumatičnim iskustvima. Možemo reći da ti pojedinci nisu bili u stanju „probaviti“ životne situacije kroz koje su prošli.

Kako je u ayurvedi probavni trakt od izuzetne važnosti te se smatra da većina oboljenja kreće iz njega, možemo reći da je agni koji nije balansiran odgovoran za većinu svih unutarnjih oboljenja. Ayurveda ide još i dalje pa kaže da je agni odgovoran i za obranu od većine vanjskih oboljenja poput infektivnih bolesti, pošto je u tijelu u kojem je jak agni, jak i imunitet, a osoba jakog imuniteta se neće razboljeti niti ako je u kontaktu s patogenima.

Osim za probavu i transformaciju agni je zadužen i za snagu. Kaže se da je osoba čiji je agni jak puna snage. Ta snaga se odnosi na dvije stvari. Prvo na kapacitet za fizički napor i vježbanje, i drugo za otpor prema bolesti i starenju.

Funkcionalno postoje četri stanja agnija:

Sama agni – balansirani agni

Ovo je idealan agni. On je balansiran, daje redovit apetit koji je niti slab niti prejak te lako probavlja hranu i eliminira otpadne produkte.

Vishama agni – neregularan agni

Ovakav agni je jedan tren jak, drugi tren slab. Osoba je često strahovito gladna pa uđe u period da uopće nema potrebu za hranom. Posljedično tome i probava je neregularna, a eliminacija varira.

Mandya agni – usporen agni

Možemo ga povezati sa hipofunkcijom. Apetit je slab, probava i eliminacija su usporeni te se tijekom prerade hrane javljaju različite smetnje.

Tiksna agni – jaki agni

Ovo je tip agnija koji je prejak i to do te mjere da dovodi do hipermetabolizma. Osoba je stalno gladna te ukoliko ne jede to stvara probleme. Iako se hrana vari s lakoćom te nije problem pojesti lošu hranu, intenzitet agnija je takav da često dovodi do raznih upalnih oboljenja.

Agni je zadužen za pravilno formiranje tkiva u organizmu. U ayurvedi kažemo da svako tkivo u tijelo ima svoj agni. Radi se zapravo o transformaciji na staničnom nivou. Znamo da svaka stanica uzima tvari koje su joj potrebne za pravilno funkcioniranje te da elimira otpadne produkte. Taj proces je zadaća agnija na nivou tkiva. 

Svako svjesno, odgovorno i socijalno osjetljivo biće ima jak mentalni agni. Agni otvara vrata prema višoj svijesti. Nivo razlučivanja i inteligencije kod osoba koje imaju jak mentalni agni (chitta agni) je na visokom nivou. Možemo reći da razvijanjem agnija na mentalnom nivou lakše pristupamo višim nivoima svijesti.

Funkcije agnija su sljedeće:

- Probava, apsorpcija i eliminacija
- Vizualna percepcija
- Održavanje normalne tjelesne temeprature
- Održavanje izgleda i boje kože
- Osjećaj ispunjenosti i hrabrosti te stvaranje osjećaja zadovoljstva i svrhe
- Razlučivanje i osjećaj cjelovitosti
- Entuzijazam i zainteresiranost
- Imunitet
- Podržavanje svih metaboličkih aktivnosti
- Održavanje vitalne/životne energije
- Logičko razmišljanje, jak intelekt
- Stabilnost, samopouzdanje i strpljivost
- Održava život i daje dug životni vijek
- Stvara auru zdravlja i daje osjećaj „lakoće postojanja“
- Snaga i vitalnost


dubravko.png

DUBRAVKO HARAPIN

Dubravko Harapin je kvalificirani je praktikant Ayurvede, prirodnog liječenja te različitih vrsta rada na tijelu. Svoje obrazovanje stekao je na vodećim institucijama diljem svijeta. Iako u svojoj praksi prvenstveno koristi Ayurvedu, u istu uvodi i druge modalitete temeljeći se na principima holističkog pristupa zdravlju. Kao strastveni putnik, Dubravko je posjetio pet kontinenata i tridesetak zemalja, a putovanja su motivirana daljnjim profesionalnim i usavršavanjam, potragom za novim iskustvima, željom za upoznavanjem drugih kultura i običaja i učenjem na svim životnim područjima.Dubravko obavlja svoju redovnu praksu u Zagrebu i gostuje u drugim gradovima u Hrvatskoj. Trenutno živi na svom ranču nedaleko od Zagreba. 
Više o Dubravku i njegovom radu

Comment