U ovoj seriji predstavljanja Sangha tima, započinjemo s Snježanom Ninom Vukas, osnivačicom Sangha yoga centra i Spanda Vinyasa yoga škole za učitelje yoge, danas međunarodno priznatom yoga učiteljicom koja vodi radionice, obuke za učitelje yoge i yoga odmore po čitavom svijetu.

Kada je za počeo tvoj yoga put?
Imam osjećaj da je yoga uvijek bila dio mene. Oduvijek me privlačila duhovnost i istočnjačka filozofija, još u osnovnoj školi pročitala sam sve knjige s police alternativa iz lokalne knjižnice, Bhagavad Gitu pročitala sam s 14, u prvom srednje prakticirala Pozdrave Suncu koje sam pronašla u jednoj knjizi. No, yogu sam ozbiljnije počela prakticirati kada sam 1998 preselila u London i otkrila Ashtangu. Tada sam se zaljubila u yogu, kao praksu i kao filozofiju.

Kada si odlučila da ova ljubav postane posao?
Počela sam podučavati u Americi, nakon jedne obuke za učitelje, a nakon toga sve je nekako išlo polagano i organski. Nakon gotovo desetljeća života vani, yoga prakse s najboljim svjetskim učiteljima, puno radionica i nekoliko edukacija, povratak u Zagreb otvorio je prostor da idem dalje i otvorim svoj yoga studio, danas Sangha yoga centar. Sangha je otvorila prostor za radionice, yoga retreat-e i obuku za učitelje, zatim za međunarodne radionice i danas za međunarodne obuke za yoga učitelje. Iako mnogi vide samo ono gdje sam danas, kada se okrenem iza sebe, ja vidim put dug dva desetljeća. Ništa se ne dešava preko noći.

Sanghu si pokrenula 2006. u Gundulićevoj. Sjećaš li se svog prvog sata tamo?
O, da. Takve stvari se ne zaboravljaju! Traženje prostora, papirologija i ostalo trajalo je puno duže no što sam mislila. Dvadesete sam provela u inozemstvu pa sam imala potpuno druge ideje, no u realnosti sve je išlo sporo i s puno prepreka. Otvaranje je tako kasnilo pa sam prvi sat odvodila još zamrljana od farbe (taman sam to popodne oličila garderobu) i na engleskom jer sam shvatila kad sam počela voditi sat da zapravo nisam prije vodila na hrvatskom i da mi fali riječi. Drugi dan sam zamolila prijateljicu da mi kaže kako se kaže forward bend na primjer te što je iskorak a što zakorak. Zvuči smiješno ali trebalo mi je da se naviknem na terminologiju. Srećom, na sat su došli uglavnom prijatelji i obitelj pa mi je bilo lakše.

Sangha u prijevodu sa Sanskrita znači zajednica – zašto ovo ime?
Ime u sebi nosi moju viziju i namjeru koju sam imala. U istočnjačkoj filozofiji i širem značenju riječi, Sangha označava zajednicu istomišljenika, osoba koji prate iste principe, koji se međusobno podržavaju, prakticiraju, uče. Do povratka u Zagreb puno sam putovala, često sama, a gdje god me put odveo najprije bi otišla na yogu - pronaći svoje 'pleme' kako sam tada to zvala. Dalje bi sve bilo lagano – odmah sam se s nekim povezala, saznala što raditi, što vidjeti, gdje jesti i slično te ostvarila divna prijateljstva koja njegujem i danas.

Od ove sezone više ne vodiš tjedne sate u Sanghi?
Da, obzirom na sve obaveze i činjenicu da više od pola godine nisam u Zagrebu, nešto sam morala pustiti. Već unatrag nekoliko godina svaku sezonu imam sve manje sati, no ovu sam shvatila da se ne mogu obavezati niti na jedan. I dalje ću voditi radionice, masterclass-ove i obuku za učitelje, no tjedne satove ostavljam svojim yoginama koje vole i žive yogu, konstantno se educiraju i odlično podučavaju. Tako da sam u miru, jer znam da je Sangha u najboljim rukama.

Što te čeka ovu sezonu?
Puno posla. Nakon prvog vikenda nove generacije obuke za učitelje u Sanghi i Chakra Vinyasa radionice, čeka me intenzivna obuka za učitelje koju vodim u Portugalu uz kolegicu Celest Pereira iz Londona. Nakon Portugala čekaju me yogiji na edukacijama u Milanu i u Zagrebu, a na zimu opet putujem u Šri Lanku gdje vodim još jednu intenzivnu obuku.

Kako provodiš slobodno vrijeme? Imaš li ga obzirom na sve obaveze?
Naravno, odvojiti vrijeme za sebe izuzetno je važno. Ako sam u Zagrebu najčešće sam u prirodi sa Seetom, mojom pasicom, ili provodim vrijeme s prijateljima i obitelji. Obožavam kuhati i kuham gotovo svaki dan. Veganka sam i volim isprobavati i smišljati nove recepte, pripremati nešto fino za one koji misle da je veganska hrana dosadna. Jučer sam na ručak pozvala brata i petogodišnju nećakinju, spremila veganske burgere i home-made čokoladu. Burgeri su bili hit, a u čokoladu nisam stavila dovoljno sladila za malenu, no bratu se svidjela.
Volim putovati, istraživati, upoznavati nove ljude, a posljednjih nekoliko godina surfam na valovima. Surf je postao neizostavan dio života i veliki razlog zašto sam često u Portugalu i na Šri Lanki. Volim pisati no za ovo imam sve manje vremena. No, vjerujem da će i za ovo doći vrijeme. Zamišljam se s sijedom punđom, naočalama i laptopom u nekom vrtu s pogledom na more kako pišem nešto što nije skripta za yoga učitelje :)

U čemu pronalaziš inspiraciju?
U prirodi, povezivanjem sa sobom i s drugim ljudima i živim bićima, odnosima, u knjigama i inspirativnim ljudima, u aktivistima koji vide širu sliku, a ne samo svoje živote. Inspirira me ljubav i život u svim nijansama i bojama.  

I za kraj, što je za tebe ključ uspjeha?
Mislim da je za svakog od nas uspjeh ima drugačije značenje. Kao i sreća. Za mene je uspjeh živjeti punim plućima, pratiti svoj put, svoju istinu, svoje srce bez obzira na sve strahove, naslijeđena naučena uvjerenja, nečije normative i pravila. Odavno sam shvatila da je strah jedna ogromna kočnica a ja želim kroz život bez kočenja. Ne želim ni juriti već lagano cruise-ati cestama s divnim pogledom. Stati na razgovor sa strancem, skrenuti s puta jer sam tako osjetila u trenutku, odsurfati neki novi val ne bojeći se da ću se utopiti. Prigrliti svaku priliku za ljubav bez straha od povrede. Zapravo je strah od neuspjeha najveća kočnica za uspjeh. No, kad otpustiš očekivanja, i shvatiš da neuspjeh ne postoji, kao ni neki krajnji cilj, da je život tečan, promjena neizbježna a sve što nam se događa, dobro i loše, samo prilika za rast, više ne gledaš život kroz krajnosti poput sreća nesreća, uspjeh neuspjeh i sl. već svaki trenutak kao neprocjenjiv dio nas i prilika da se približimo sebi, svojoj esenciji, onome što jesmo kad odlijepimo etikete, skinemo maske i otpustimo strahove.

Comment