Lara je grafička dizajnerica i ilustratorica čije divne ilustracije možete pratiti na Instagramu pod imenom @larchi.arts te od nje naručiti custom made pozivnicu, čestitku i slično. Zavšila je edukaciju za yoga učitelje u Sanghi pod vodstvom Nine Vukas, a kao jedna od najboljih polaznica u svojoj grupi, počela je voditi satove u Sanghi čim je primila diplomu. I dalje se educira kroz 300 satni program. U Sanghi će vas, s širokim osmjehom, dočekati na popodnevnim satovima Elemental Vinyase, a uskoro i srijedom ujutro. 

Kada je započeo tvoj yoga put?
Yogu sam počela vježbati 2013.godine. U tom periodu trebalo mi je nešto novo u životu, a yoga je došla sasvim spontano u moj život. Na prvi pogled sam se zaljubila u sve ono što yoga daje. Zapravo sam htjela postati bolja osoba prema sebi, a na taj način i prema drugima. Nakon toga sam upisala edukaciju, dobila diplomu i počela voditi satove, te s posebnim zadovoljstvom prenositi svoje znanje drugima. I unatoč godinama prakse, moje yoga putovanje je trajna lekcija. Misterioznost yoge me uvijek intrigirala jer kroz nju opoznajemo sebe. Mi smo dublji i sveobuhvatniji nego što mislimo, a yoga nam pomaže da dotaknemo tu prostranost. 

Kada si odlučila postati yoga učiteljica?
Ubrzo nakon prvog sata znala sam da ću upisati teacher training, ali nisam razmišljala o tome da postanem učiteljica. To je ipak nešto na što nisam mogla utjecati pa si nisam htjela unaprijed isplanirati put koji možda neću moći ostvariti, ali imala sam sreće da su učitelji osjetili da to radim iz srca i otvorili mi vrata u svijet vođenja yoge. Osim toga, znala sam samo da želim pomoći ljudima oko sebe kako bi osjetili osjećaj mira i unutarnjeg zadovoljstva kojeg sam ja dobila preko prakse i filozofije yoge. To je razlog zbog kojega ću se truditi da prije svega uvijek budem student, kao i učiteljica.

Sjećaš li se svog prvog yoga sata?
Sjećam!:) Došla sam u Sanghu koja je tada bila u Ilici na ABC sat kod Ive Mertić Tomašević. Zaljubila sam se Ivinu mirnoću i način na koji je odvodila sat, s puno pažnje te je bila posebno podržavajuća. Stala sam u zadnji red jer nisam znala što očekivati i uz njenu pomoć odradila svoj prvi sat. Taj mir koji sam tada osjećala na kraju sata je i dan danas jedan od razloga zašto se iznova vraćam na prostirku.

A prvog sata koji si vodila?
Naravno :) Pripremala sam ga tjedan dana i svaki sam dan vježbala 3-4 puta isti slijed. Nisam htjela iznevjeriti učiteljicu koja mi je pružila šansu da odvodim sat umjesto nje, a isto tako nisam htjela iznevjeriti polaznike koji su me došli podržati. U shali je bilo jako toplo, a ja nisam uspjela otvoriti prozore jer sam mislila da će mi, ako se maknem s prostirke, iz glave „pobjeći” složeni slijed:) Bez obzira na to dobila sam jedan lijepi pljesak na kraju koji pamtim i danas.

Koja ti je najdraža asana, a koja najmanje draga?
Najdraža asanami je Balasana, odnosno položaj djeteta. Volim intenzivniju praksu, balanse na rukama i slično, ali zato volim i odmoriti, obnoviti energiju i prepustiti se trenutku. Mislim da je ova uzemljujuća i njegujuća asana idealna za početnike pa i one naprednije. Najmanje draga asana mi je Sarvangasana, stoj na ramenima. Bez obzira na aktivaciju tijela i dalje znam osjećati pritisak u vratu i glavi pa ju volim modificirati s Viparita Karani ili uz pomoć ciglice. 

Što bi poručila svima onima koji tek započinju svoj yoga put?
Preporučila bi im da budu pažljivi i nježni prema sebi. Da slušaju svoje tijelo i svoj dah.

A budućim učiteljima yoge?
Neka uživaju u putu koji prolaze kroz teacher training. To je razdoblje u kojem se sklapaju neraskidiva prijateljstva. Neka ništa ne shvaćaju preozbiljno i neka u svemu naučenom pronađu svoju istinu.

Imaš li omiljenu yoga knjigu kojoj se uvijek vraćaš?
Uvijek se rado vratim proučavanju Patanjalijevim Yoga Sutrama te Bhagavad Giti i to prijevodu Stephen Mitchella koji ju je prilagodio vremenu u kojem živimo.

Što radiš kada nisi na yoga prostirci? Kako provodiš slobodno vrijeme?
Po struci sam grafička dizajnerica i samouka ilustratorica tako da slobodno vrijeme provodim u kreativnim procesima :) Osim toga, volim pobjeći iz grada i pronaći mir u prirodi.
Slobodno vrijeme provodim s obitelji i prijateljima. Volim kuhati, provoditi vrijeme u prirodi, čitati i crtati.

U čemu pronalaziš inspiraciju?
Pronalazim je u ljudima oko sebe i u prirodi koja je moja vječna inspiracija. Inspiriraju me ljudi koji su odlučili promijeniti sebe, pa i svijet oko sebe.

Imaš li omiljeni citat koji želiš podijeliti?
You become the company you keep, so keep great company!

Što je za tebe sreća? 
Za mene je sreća unutarnje zadovoljstvo. Traženje sreće izvan sebe u bilo kojem obliku, bez obzira na to da li se radi o stvarima, ljudima ili imovini, dovodi samo do još traženja. Ne možemo ljubiti, vjerovati, davati ili živjeti punim plućima ako nemamo dovoljno ljubavi unutar nas samih.
 

1 Comment