Yogina, plesačica, kreativka s nježnom i umirujućom energijom, Maja Jakuš Mejarec nedavno nam se vratila u Sanghu nakon što je godinu dana provela u Kanadi gdje je radila u najvećem yoga studiju u Vancouver-u, te se dalje educirala kroz razne yoga radionice. Između ostalog, Maja je u Kanadi završila Yin Yoga obuku za učitelje, a osim na Integral Vinyasa satovima u Sanghi, s Majom ćete uskoro moći prakticirati i Yin Yogu. U Sanghi je nastavila 300 satnu, naprednu obuku za yoga učitelje. 

Kada je započeo tvoj yoga put?
Moj yoga put započeo je 2013. godine kad sam u Sanghi upisala teacher training. Kako je ples moja prva ljubav, a na treninzima smo se često zagrijavali koristeći se elementima yoge, produbiti znanje o istoj, činilo se kao logičan slijed. Ostalo je povijest (o jednoj ljubavi).

Kada si odlučila postati yoga učiteljica?
Mislim da sam postala prije nego što sam odlučila :) Upisala sam teacher training kako bi se povezala sa sobom i svojom praksom, učila o povijesti, filozofiji i svim ostalim aspektima yoge. Teacher training je trajao godinu dana, ali se za mene put yoge nastavio i ne prestaje me inspirirati. Nema ljepšeg od dijeljenja onoga što te ispunjava.

Sjećaš li se svog prvog yoga sata? 
Sjećam se jednog od prvih satova u Sanghi kod moje tada buduće učiteljice Nine Vukas. Bez puno znanja o jogičkim sljedovima, otišla sam na napredniji vinyasa sat. Bez obzira na fizičku spremnost koju sam izgradila plešući dugi niz godina, shvatila sam da sam zapravo početnik na naprednom satu.

A prvog sata koji si vodila?
Prvi sat sam vodila u sklopu teacher traininga. Bila sam toliko uzbuđena da sam prije sata pokušavala otključati kriva vrata, ne ona od studija, nego kat ispod (smijeh).

Koja ti je najdraža i najmanje draga asana?
Yogu gledam kao cjelinu, važan mi je slijed i energija na satu. Ovisi o danu, o mom osjećaju i na koji me način učitelj pripremi za određenu poziciju, odnosno koliko sam za nju spremna. Najdraže mi je kad samu sebe iznenadim tijekom sata, a najmanje mi je drago kad se ne uspijem povezati s dahom. Volim Uttanasanu, na prostirci ili bez :)

Imaš li neku yoga knjigu kojoj se vraćaš?
Knjiga koja mi je obilježila ovu godinu je The complete guide to Yin Yoga, Bernie Clarka, učitelja koji me uveo u čari Yin yoge i kod kojeg sam završila Yin teacher training.

Što bi poručila svima onima koji tek započinju svoj yoga put?
Poručila bi im da budu strpljivi i nježni prema sebi. I da nema ljepše povezanosti od one sa svojim tijelom i dahom.

A budućim učiteljima yoge?
Važno je da ostanu dosljedni svojoj praksi. Često se događa da uz vođenje satova, učitelji imaju manje vremena za sebe i svoju praksu, a dobar učitelj je onaj koji nikad ne prestaje s učenjem i radom na sebi.

Što radiš kada nisi na yoga prostirci?
Ove su se godine zaredali meni jako dragi plesni projekti, a ispred mene su zanimljive umjetničke suradnje kojima se silno veselim.

Kako provodiš slobodno vrijeme?
U dugim razgovorima s prijateljima ili sa samom sobom. Hodam, vozim bicikl, fotografiram i u vječnoj sam potrazi za dobrom glazbom, kavom i čokoladom.

U čemu pronalaziš inspiraciju?
U ljudima koji mi dolaze u život, njihovim pričama; u svojim prijateljima, u spajanjima i odvajanjima, u sinkronicitetu i intuiciji, u krajolicima; onim unutrašnjim i vanjskim.

Imaš li omiljeni citat koji želiš podijeliti?
“No matter where you run, you just end up running into yourself.” Audrey Hepburn

I za kraj, što je za tebe sreća?  

Za mene su sreća sva životna iskustva koja me izazivaju da konstantno rastem, učim o sebi i drugima. Sretna sam kad sam u miru sama sa sobom, kad volim, kad imam povjerenja u život i pogled na planine i ocean.

Comment