Iako je Maja novo pojačanje u Sanghi u Radićevoj, ova yogina Sanghi se pridružila prošlu sezonu kada je vodila Senior yoga satove po Sangha programu a u suradnji s Makronovom koji se nastavljaju i ovu sezonu. U Majinoj nježnoj, dragoj energiji moći će uživati svi polaznici Sangha Basic flow programa. 

Kada je započeo tvoj yoga put?
Vjerojatno puno prije prvog Pozdrava suncu - yoga me oduvijek privlačila, Istok mi je bio nešto zanimljivo i fascinantno, odrasla sam u obitelji gdje nam se s police smiješio Buddha, i gdje mojim roditeljima nije nikada bio problem što im je dijete odbijalo jesti meso. Kad sam prvi put stigla na yoga prostirku, to je bio posve prirodan nastavak procesa u kojem sam stizala tamo gdje danas jesam i gdje osjećam da trebam biti. Ali da odgovorim konkretno na ono što polaznici mojih satova često vole pitati - koliko dugo vježbaš jogu? Od 2007. godine, dakle jedanaest godina. Koliko dugo podučavaš yogu? Ovo je peta sezona.

Kada si odlučila postati yoga učiteljica?
Vrlo rano mi je ta ideja postala privlačna, ali mislila sam da je nedostižna. Trebalo je nekih pet godina prakse i odrastanja da bi se sve realiziralo. Nisam puno planirala, nešto me ponijelo i iznenada nakon jednog yoga sata sam odlučila, prijavila se na Teacher trening, i već za pet dana mi je počela nastava. Najbolja odluka ikad!

Sjećaš li se svog prvog yoga sata?
Sjećam se. Bilo mi je neugodno pojaviti se prvi put na satu, sramila sam se tko bi me mogao vidjeti i zaključiti da sam neiskusna, da sam prvi put na yogi. Danas mi je to smiješno, ali razumijem vježbače i koliko im je ponekad teško prvi put doći na sat. No važnije od toga, sjećam se mirne, tople i podržavajuće energije tadašnje učiteljice, i sveukupno dobrog osjećaja nakon prvog yoga sata.

A prvog sata koji si vodila?
Hahaha uf, prvi satovi su u magli, ali sjećam se kaotičnosti, treme, nesigurnosti, drhtavog glasa i zajapurenih obraza. I onog osjećaja olakšanja i zadovoljstva kad vidiš (ipak) zadovoljne vježbače kako uživaju u Shavasani.

Što bi poručila svima onima koji tek započinju svoj yoga put?
Opustite se! Yoga nije natjecanje, usporedbe u yogi ne vrijede. Svi smo sačinjeni od različitih tijela i različitih priča, svako iskustvo je jedinstveno, pa tako i iskustvo yoge.
Na malo praktičnijoj razini - ne bojte se postaviti pitanja, nemojte se sramiti svoga tijela, toga što ste prvi put na yogi, toga da vas smjestimo u prvi red - yoga učitelji smo tu da vam služimo, da odgovorimo na vaša pitanja, da vam pomognemo osjetiti, upoznati, osnažiti, i iscijeliti sebe.

A budućim učiteljima yoge?
Budite yogiji, prije svega.

Koja ti je najdraža i najmanje draga asana?
To se često mijenja. Nekad nisam voljela Parsvakonasanu, danas mi je jedna od dražih. Trenutno se Ratnik 1 i ja borimo, a podržana Matsyasana / Supta Baddha Konasana i ja se jako volimo.

Najdraža knjiga kojoj se uvijek vraćaš?
“Na cesti” od Jacka Kerouaca. Prostudirala sam ju na faksu iz sto kuteva, napisala hrpu seminara i izlaganja, a nikad mi nije dosadila.

Što radiš kada nisi na yoga prostirci?
Podučavanje yoge trenutno je moj full-time job. I iako je ponekad naporna jurnjava između nekoliko yoga studija na nekoliko različitih lokacija, ne bih ovo što radim mijenjala ni za što. Da ne podučavam yogu vjerojatno bih radila na fakultetu kao predavač na nekoj katedri za književnost. Ali danas kao produžetak karijere više se vidim u nekom poslu vezanom za healing - cjelovitom prehranom, aromaterapijom, psihoterapijom i sl.

Kako provodiš slobodno vrijeme?
S obzirom na to da moja biglica Gita zahtjeva puno aktivnosti velik dio slobodnog vremena provodim s njom negdje u prirodi, a najsretnije smo kad smo na planinarenju. Kod kuće volim biti u kuhinji jer obožavam kuhati i peći, istraživati nove recepte i inspirirati se njima. Kad imam vremena volim se družiti s dragim ljudima, čitati, pohađati zanimljive radionice, učiti nešto novo, plivati, biciklirati, puno hodati, plesati, ...

U čemu pronalaziš inspiraciju?
Toliko je toga što me može inspirirati - nečija životna priča, upornost, odlučnost, nečija gesta, ljubav, dobrota, dobra knjiga ili film, nekad samo neki citat može ti promijeniti cijeli svijet. Mislim da samo treba širom otvoriti srce i oči, inspiracija je svuda oko nas. Svijet je jedno čarobno mjesto. 

Imaš li omiljeni citat koji želiš podijeliti?

Give yourself permission not to be not good at something. To write messy and imperfect words. To kiss the boy in the bar for no reason other than you want to. To let your legs shake during yoga. To take up space and feel totally feminine--whatever that means for you. ... Quietly and softly carve out a life on your own terms. Stop apologizing. Forgive that sometimes things take a while. Forgive the low-level, near-constant fear. Celebrate the small successes. - Meg Fee

Što je za tebe sreća? 
Imam ti cijele popise stvari koje me čine sretnom, od sunca i mora uz miris visokih borova, do lubenica i savršeno zrelih avokada ;) ali zapravo sreća je sloboda i privilegija koju imam da mogu kreirati svoj život onako kako ga želim živjeti. Znam da nisu svi tako sretni i duboko sam zahvalna na svemu što mi je dano. Ma ovaj život je sreća, i točka!

Comment