Danas razgovaramo s Mašom Milovac, novom članicom Sangha obitelji. Ova yogina, produkt dizajnerica i kreativka vilenjačkog izgleda i jasnih očiju, dočekat će vas na Elemental flow Vinyasa satovima četvrtkom koje je do ove sezone vodila Nina Vukas, te svaku drugu subotu posljepodne. Činjenica da je Maša preuzela Ninin sat već puno govori, a ostalo ćete otkriti sami na jednom od Mašinih satova. 

Kada je započeo tvoj yoga put?
Iako sam praksu yoge prvi puta susrela tako što sam se još u djetinjstvu pridružila mami na nekim satovima koje je pohađala, prakticiranjem yoge (asane, pranayama) bavim se, recimo, poslijednjih 10 godina, od čega intenzivno sigurno zadnjih 4. Sangha yoga centar otkrila sam još kada se otvorio u Gundulićevoj i tada sam se prvi puta susrela s vinyasom. Od kad znam za sebe, bavim se nekim oblikom fizičke aktivnosti (plivanje, ritmička gimnastika, suvremeni ples), međutim niti jedna aktivnosti do sada mi nije pružila to što mi daje cjelovita praksa yoge (on & off the mat).

Kada si odlučila postati yoga učiteljica?
Primjetila sam da mi na satovima yoge fokus odlazi čak i previše na praćenje verbalnih uputa učitelja, promatrala sam kompoziciju i strukturu sata i pokreta, počele su me oduševljavati neke varijacije koje bi davali pojedini učitelji, prepoznavala sam različite stilove pojedinih učitelja i to me veselilo. Uvijek me zanimalo tijelo i metodologija pokreta, što u praksi yoge može biti izuzetno vrijedno i korisno znanje, pogotovo danas kada se ljudi sve manje kreću, sve su komotniji i istovremeno nezadovoljniji svojim tijelom. Budući da sam nekako najčešće išla na satove u Sanghu, primjetila sam da mi odgovara način na koji se oblikuju satovi. Zanimalo me što se krije u pozadini, odnosno koja je teorijska i povijesna podloga za ovo što radimo danas, te na koje se sve načine to znanje može i treba prilagoditi suvremenom načinu života.

Sjećaš li se svog prvog yoga sata?
Mislim da sam došla sa prijateljicom u Sanghu, tad u Gundulićevoj, s idejom da ćemo ići na napredni sat (ipak smo nas dvije plesale, bile u “formi”), međutim Nina nas je vrlo brzo prizemljila i beskompromisno poslala na ABC, ili neku Easy flow varijantu. Sata se ne sjećam, samo ovog iskustva prije. :) Malo se šalim, ali zaista se ne sjećam prve prakse, već mi u memoriji ostaju one koje su po nečemu bile drugačije. Možda drugi učitelj/učiteljica, neka nova asana, drugačija dinamika i ritam sata, sve što izlazi iz norme i standarda koji mi često vrlo brzo dosadi.

A prvog sata koji si vodila?
Sjećam se prvog Karma sata koji sam vodila u sklopu Teacher traininga, početkom ove godine. Bilo je smješno koliko sam bila nervozna. Nakon toga sam donijela odluku da je najbolje da se čim prije “bacim u vatru” i počnem voditi jer samo vježbom i iskustvom mogu premostiti taj strah. I, zaista, u toj mjeri ga više nisam imala, pa čak niti na ispitnom satu. Iako je taj prvi karma sat bio poput vantjelesnog iskustva, imam dojam da sam jako puno naučila baš tada. Shvatila sam da je divno biti učitelj jer se trudiš da svaki sat bude cjelovito i drugačije iskustvo. 

Što bi poručila svima onima koji tek započinju svoj yoga put?
Otvorite i izoštrite sva osjetila jer početak upoznavanja svih širina i slojeva discipline yoge je period u kojemu najviše možete naučiti, prvenstveno o sebi.

A budućim učiteljima yoge?
Mislim da je ovo prethodno ključno i za sve učitelje, i buduće i sadašnje. Još uvijek sam vrlo friška učiteljica yoge, nisam baš puna savjeta. Vjerujem da će dobri učitelji postati svi oni koji od srca žele ovim putem, pritom su otvoreni za nova saznanja, prijateljstva i puno novih pitanja.

Koja ti je najdraža i najmanje draga asana?
Teško pitanje. Drage su mi one izazovnije (Rajakapotasana, Natarajasana) i volim balanse na rukama. Ali draga mi je i klasična Adho Mukha Svanasana, uvijek mi je dobar pokazatelj čega mi nedostaje u praksi. Najmanje draga mi je Navasana, it is what it is.

Što radiš kada nisi na yoga prostirci? 
Dizajnerica sam po profesiji i do sada sam tu vještinu i znanja koristila na brojnim projektima na kojima sam sudjelovala ili koje sam inicirala. Oblikovala sam predmete, okolinu, vizualne komunikacije, izložbene postave. U zadnje vrijeme bavim se i upravljanjem projekata u kulturi.

Kako provodiš slobodno vrijeme?
Ako imam dosta vremena, volim otputovati na nekoliko dana, obično u Istru ili negdje van zemlje. Ako se radi o rupama u dnevnom rasporedu, pokušavam uloviti neki zanimljivi događaj u gradu, čitati knjige ili časopise, kupati se u vrućoj kupki, planirati ili započeti neki novi projekt. Volim kuhati (i jesti), pa često s prijateljima guštam uz neki ručak ili večeru. Priznajem da sam najsretnija kada svjesno izdvojim vrijeme za boravak na nekim mirnijim mjestima, kao što su šume, plaže, parkovi... 

U čemu pronalaziš inspiraciju?
Inspirira me sve ono što propituje realno i poznato stanje. Inspiriraju me hrabri i iskreni ljudi, i oni koji imaju moć transformacije; sebe, drugih, okoline.

Imaš li omiljeni citat koji želiš podijeliti?
Nemam omiljeni, ali mi je na pamet pao ovaj koji me svaki put istovremeno motivira i optereti, valjda zato jer je istina. “Be the change you wish to see in the world.” Gandhi

Što si čitala ili čitaš ovo ljeto?
Za sada sam zapela za “Eastern body western mind”, Anodea Judith. Čini mi se kao odlična podloga za dublje razumijevanje chakri i kao dobra priprema za nadolazeće radionice ;)

Što je za tebe sreća? 
Zdravlje (duha i tijela).

Comment