Balerina, plesačica, yogina, zaljubljenica u tajlanski boks, Ivi je pokret dio života od kad zna za sebe. Graciozna i uvijek nasmješena Iva dočekat će vas na jutarnjim Elemental Vinyasa satovima ponedjeljkom i petkom i svaku drugu subotu popodne. A ovu smo sjeli s Ivom na kavu da malo više saznamo što se skriva iza tog prekrasnog osmjeha, i otkrili da se iza ove ženstvene yogine, koja na prvu ne otkriva mnogo, skriva velika snaga, a ispod snage jedna romatična, nježna duša.  

Kada je započeo tvoj yoga put?
Započeo je davno, jos u osnovnoj kada sam od tete posudila knjigu „Yoga“ Jasminke Puljo. Oduševile su me slikice, i ljudske mogućnosti. Tada sam već plesala i veselilo me isprobavanje različitih asana, a veselje je raslo kada bih uspjela napraviti neku kompleksnu poziciju i pokazati ju na nedjeljom obiteljskom ručku. Ključni trenutak bio je i kada sam, na internacionalnom plesnom seminaru, upoznala sam djevojčicu Emilly iz Toronta čija majka je bila yoga učiteljica. U razgovorima s Emily saznala sam da je yoga puno više od asane, a naši razgovori inspirirali su me da počnem proučavati sve aspekte yoge. Učenje traje i danas, a zlatnog Buddhu kojeg mi je Emily poklonila to ljeto, uvijeknosim sa sobom. 

Kada si odlučila postati yoga učiteljica?
Odluka je bila spontana. Uz more, cvrčke i mojih pet minuta tijekom sezonskog rada na Hvaru, vidjela sam najavu na facebooku za obuku za učitelje u Sanghi. Odmah sam poslala mail nadajući se da još ima mjesta, i dobila potvrdan odgovor za nekoliko sati. Bila sam happy kao malo prase (smjeh).

Počela si sama prakticirati kod kuće, no sjećaš li se prvog vođenog yoga sata?
Da! U plesnom centru smo prije baleta uveli yogu. Na tgom prvom satu sam se doslovno cijedila. Znoj mi je curio niz nos, ali to mi je bilo super. A kasnije na baletu, noge su letile do stropa, a skokovi, kao gazela.

A prvog sata koji si vodila?
I to se sjećam. =) Nakon što sam upisala TT u Sanghi, organizirala sam besplatne satove yoge po gradu u plesnim studijima. Sjećam sekako je divno bilo vidjeti ta sva tijela koja dišu i kreću se kao jedno. Baš lijepo iskustvo.

Što bi poručila svima onima koji tek započinju svoj yoga put?
Da slušaju svoje srce kao i u svemu što rade. Život je prekratak za ispuniti sve što zamislimo, stoga treba prigrliti svaku priliku za živjeti sebe. A yoga puno pomaže prilikom pronalaska vlastitog JA.

A budućim učiteljima yoge?
Sjetite se zašto ste započeli ovo putovanje. Kao učitelji, tu smo da ljudima otvorimo jedan novi svijet i pokažemo mogućnosti kojih možda nisu svjesni. I naravno, stalno se educirati, proučavati, učiti i biti svjestan sebe u svakom trenutku koliko je to moguće. I kao učitelji nikada ne prestajemo učiti.

Koja ti je najdraža i najmanje draga asana?
Najdraža možda Ardha Baddha Padmottanasana, a najmanje draga Parivrtta Trikonasana.

Najdraža knjiga kojoj se uvijek vraćaš?
Romantik u meni jako voli "100 soneta o ljubavi“ Pabla Nerude. 

Što radiš kada nisi na yoga prostirci?
Onda sam na tatamiju na Muay Thaiu, u tenisicama u fitness dvorani ili bosa u plesnoj dvorani.

Kako provodiš slobodno vrijeme?
Malo ga imam, ali pokušavam ga zato provesti kvalitetno. Šetnja gradom, druženje s prijateljima. Volim Europsku i istočnu kinematografiju pa ponekad jednostavno ostanem doma uz film ili dokumentarac. 

U čemu pronalaziš inspiraciju?
U svakom danu koji mi ponudi nove prilike i izazove. U izazovnim danima koji te izazovu da gledaš drugim očima, napraviš sve što možeš. U svjesnosti i razumijevanju.

Imaš li omiljeni citat koji želiš podijeliti?
„Love alone is capable of uniting human beings in such a way as to complete and fulfil them, for it alone takes them and joins them by what is deepest in themselves“ Piere Teilhard de Chardin

I za kraj, što je za tebe sreća? 
Kao u filmu Moulin Rouge, „ The greatest thing you'll ever learn is to love and be loved in return“. Na poslijetku, ljubav je ono što pokreće svijet, zar ne?


Comment