U Yoga sutrama, jedom od najvažnijih jogičkih tekstova, Patanjali opisuje asanu kao ugodnu i stabilnu poziciju. Iako Patanjali, autor Yoga sutri, možda pritom nije mislio na primjerice Parsvotanasanu, već na udoban sjedeći položaj yogija koji iz istoga prakticira pranayamu, koncentraciju i meditaciju, isti princip zapravo možemo primijeniti na sve yoga položaje. U ugodnoj i stabilnoj poziciji gradimo snagu, stabilnost, prisutnost. Možemo disati i primijetiti sve procese u tijelu. Danas, kada je u yoga zajednici postoje mnoge ozljede nastale forsiranjem yoga studenata da izvedu neku poziciju za koju još nisu spremni ili pak učitelja koji kroz jake duboke asistencije pokušavaju pomoći, dobro se vratiti na početak i razmisliti koja nam je zapravo namjera asana prakse. Vjerujem da ozljeda nikome nije namjera jer yoga je disciplina koja nam pomaže postići zdravlje i ravnotežu na svakoj razini. 

Moje iskustvo s ozljedama nije samo utjecalo na moju praksu, nego je utjecalo na to kako podučavam jogu. Nisam ljubitelj dubokih asistencija, smatram da će osoba ući u poziciju koja joj možda trenutno predstavlja izazov tek kad je spremna za to. Ako smo na putu istraživanja naprednije prakse potrebeno je samoprihvaćanje i njegovanje vlasitog tijela za postizanje napredne asane. To je prekrasan način da prakticiramo Ahimsu (nenasilje). Kada odlučimo ući dublje u poziciju i našu fizičku praksu, možemo to shvatiti kao priliku za malo suosjećanja kojeg možemo ponuditi sebi i svome tijelu. Dakle, kada učimo određenu poziciju i osvjestimo da naše tijelo još nije spremno za nju, potrebno je biti zahvalan, radostan i prihvatiti te osvjestiti na kojim dijelovima tijela (ili uma) treba poraditi. 

Često zaboravimo da je najvažniji dio slušati svoje tijelo tokom prakse. Ne postoji “yoga tijelo”, postoji samo naše tijelo i to tijelo je savršeno za prakticiranje yoge. Slušati sebe i svoje tijelo - osluškujte svoje tijelo prije ulaska u poziciju. primjećujemo li kompresije u nekim djelovima tijela? jesu li naši zglobovi otvoreni ili zaključani? da li se dijelovi tijela osjećaju ugroženo ili su osjetljivi? da li zadržavate dah i napetost u tijelu? što bolje slušamo svoje tijelo, time će svaka pozicija biti i ugodnija.

Nekoliko savijeta kako asana praksu učinti sigurnom i ugodnom: 

Poravnanje - osvjestiti i ukorijeniti se kroz kosti i kostur tijela. mišići najbolje rade svoj posaokada su dobro usklađeni sa zglobovima. poravnanje kosti smanjuje nepotrebne napetosti, jer se prvenstveno oslanjamo na stabilnost kostura prije nego na mišični sustav. Svi zglobovi trebali bi biti otvoreni, a ne zaključani, posebno koljena, zapešća, laktovi, ramena, kralježnica...

Krećimo se polako - prekomjerno istezanje često se javlja kada ulazimo prebrzo u poziciju. Kada brzamo često nismo prisutni i pažljivi. možda smo imali stresan dan na poslu i te osjećaje smo donijeli na prostriku ili jednostavno želimo ući u poziciju koja je izvan naših mogućnosti. Ulaženje polako u pozicije daje nam mogućnost da osvjestimo naše granice.

Granice - bitno je sve raditi unutar naših granica. ako se nalazimo unutar granica povećavamo šanse za promjene na našem tijelu i time čuvamo sebe i svoje tijelo od ozljeda.

Propsi - svi rekviziti u jogi su naši prijatelji i tu su da nam pomognu. Koristite ih! 

Uključite i aktivirajte svoje tijelo - u dinamičnim slijedovima dobro je aktivirati mišiće kako bi se stabilizirali zglobovi prije nego što istežemo tijelo. mnoge ozljede se događaju upravo zbog nedostatka aktivnosti u tijelu. aktivacijom mišića skraćuju se mišićna vlakna i time se smanjuje rizik od ozljede.

Uživajte - osvjestite kako se osjećate u pozi? da li se borite? je li vam dosadno? ili se osjećate živi i sretni? vježbanje joge i istezanje u određenim pozicijama daje zadovoljstvo našem tijelu i umu. prakticiranjem joge često otvaramo dio tijela koji je ukočen, zatvoren..otvaranje tih djelova tijela daje zadovoljavajući aspekt naše prakse i motivira nas da se vratimo na prostirku opet i opet.

Comment