za zdjelicu hummusa:

1 ¾ šalice kuhanog te ocijeđjenog slanutka
1 žlica tahini paste
2 žličice iscijeđena limunova soka
2 režnja česnjaka
¾ žličice soli
¼ šalice vode u kojoj se kuhao slanutak

dodaci:

maslinovo ulje, mljevena paprika, zatar (bliskoistočni začin koji se sastoji od sumaca / crvenkasti, limunasti prah nekih bobica s nekog grma, timijana, origana, mazurana, preprzenih sjemenki sezama i soli / divotica!)

Sušeni slanutak ubacite u golemu rajnglu, prelijte ga duplom količinom vode i ostavite preko noći da nabubri. Ujutro ga ocijedite, posušite, bacite na tavu. Dodajte žlicicu praška za pecivo ili sode bikarbone (uništava zle plinove u slanutku, pa tako i u crijefcima!) i promiješajte
3 minute. Dodajte 3 ¼ šalice vode i pustite da uzavrije. Skidajte pjenicu koja će se nakupljati na površini. Kuhajte slanutak dodatnih 20 do 40 minuta kako bi postao potpuno – nježan i podatan! 

Kad vam se raspadne pod prsticima znači da je kuhan i da ga trebate procijediti (ne zaboravite ostaviti malo vode za pripremu hummusa). 

U blender ubacite slanutak, tahini, limunov sok, česnjak, sol. Miksajte i, jednu po jednu, ubacujte žlice vode u kojoj se kuhao slanutak (cca. 4 komada). Začine, poput maslinova ulja, zatara, paprike, dodajte po želji i svako malo probajte kako ne biste pretjerali i uništili mukom stečeni/spravljeni hummus (muka zbog kuhanja slanutka). 
Ili ih jednostavno, ovlaš poškropite po gotovom, serviranom hummusu. 

Poslužite uz času ohlađenog bijelog vina i domaća, hruskava peciva (ko na fotki) ili tostirani pita bread olitiga kruščić! 

Foto: Maja Danica Pečanić, styling: Jelena Iva Nikolić

Comment