O dobrobitima Kurkume, odnosno kurkumina danas se sve više piše. Samo sam na PubMed-u pronašla preko 7000 znanstvenih članaka o iscjeljujućim svojstvima kurkumina. Osim što ima protuupalna svojstva te je jak antioksidans, najnovija istraživanja mu pripisuju djelovanje na stanice tumora i raka. Postoje dokazi da pozitivno djeluje na prevenciju a čak i ublaživanje simptoma Alzheimer-a, artritisa, depresije. Regulira krvni tlak, smanjuje loš kolesterol te time spriječava ili znatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja i bolesti krvnih žila. No, da ne duljim, sve dobrobiti ove korjenaste biljke porijeklom iz Indije možete pročitati na internetu:). 

Važno je napomenuti da se za navedena istraživanja koristi ekstrakt kurkumina kojeg u samom začinu nema u toliko velikim količinama. Također, crni papar pojačava djelovanje pa je dobro uzeti ga zajedno sa kurkumom. Danas možete kupiti suplemente kurkume i papra u većini biljnih ljekarni. 

Kurkumu koristim već godinama no uglavnom kao začin u juhama i varivima, no nedavno sam naletila na recept za 'zlatni med' koji sam malo 'pojačala' i sada ga svakodnevno konzumiram i preporučam kao prevenciju zimskih viroza i prehlada. 

Pomješajte 100 ml (provjerenog) kvalitetnog meda i 2 žiličice kurkume u staklenci. Jedna čajna žličica tri puta dnevno, ili češće (svakih tri sata) ako postoji neka upala. 

Ukoliko imate prehladu / virozu dodajte žličicu naribanog đumbira i nacjedite pola limuna te konzumirajte pola žličice svakih sat vremena prvi dan, svaka dva sata drugi i svaka tri sata treći dan. Kurkuma djele kao prirodni antibiotik koji ne ubija dobre bakterije koje su vrlo važne za pravilan rad organizma.

Koristim med od kadulje koji je aromatičan i 'ubije' okus kurkume. 

Ako imate problema sa kandidom ili općenito pazite na unos šećera, ovaj recept nije najbolji izbor pa kurkumu koristite kao začin u juhama i varivima. 

Zdrava i ugodna zima! :) 

Comment