Vegeterijanstvo i okoliš

Comment

Vegeterijanstvo i okoliš

Fotografija koja se danas pojavila na facebook stranici poznanika ponukala me da napišem ovaj tekst. Na fotografiji velike količine pečenog mesa s komentarom ''Vegani oprez! Uznemirujuća fotografija''. Komentirala sam linkom na stranicu koja  govori o utjecaju mesne industrije na okoliš a kao odgovor dobila šalu koja je načelno uvrijedljiva. Na istu se nisam uvrijedila - nije ni prvi ni zadnji put. Kada ste u manjini, bila ta manjina moralno i etički ispravnija ili ne, naviknete se na vrijeđanje i čuđenje. Doći će vrijeme kada će vegeterijanci, vegani, yogiji, treehugger-i, zaljubljenici u priroduoni čudaci koji recikliraju te pričaju o energiji i kvantnoj fizici, prestati biti predmetom čuđenja. Ovo će se dogoditi kada ljudi postanu civilizirani. Jer, mi to danas još nismo - činjenica koju je divno objasnio Jacque Fresco u jednom od svojih govora. 

Comment

zeleni božić

Comment

zeleni božić

Božić je vrijeme darivanja i veselja; vrijeme za obitelj i prijatelje. Vrijeme šarenih poklona, domjenaka, kuhanog vina i šetnji po ukrašenom gradu. 

No, postoji i druga strana božićne priče, ona koja nije u skladu duha blagdana kojim se slavi rađanje svijesti. Za vrijeme blagdana proizvodimo puno više smeća (primjerice, u Americi istraživanja govore da se ta brojka udvostručuje!), potrošimo puno više električne energije, posječe se tisuće borova koji u velikom broju završe neprodani na smetlištima... Tamo gdje u Siječnju završe i ovi prodani. 

Ako vas ove činjenice brinu, evo nekoliko savjeta kako ovaj Božić učiniti 'zelenijim'.

Comment