Božić je vrijeme darivanja i veselja; vrijeme za obitelj i prijatelje. Vrijeme šarenih poklona, domjenaka, kuhanog vina i šetnji po ukrašenom gradu. 

No, postoji i druga strana božićne priče, ona koja nije u skladu duha blagdana kojim se slavi rađanje svijesti. Za vrijeme blagdana proizvodimo puno više smeća (primjerice, u Americi istraživanja govore da se ta brojka udvostručuje!), potrošimo puno više električne energije, posječe se tisuće borova koji u velikom broju završe neprodani na smetlištima... Tamo gdje u Siječnju završe i ovi prodani. 

Ako vas ove činjenice brinu, evo nekoliko savjeta kako ovaj Božić učiniti 'zelenijim'.

Božićni pokloni
Umjesto još jednog u nizu šalova, kapa, rukavica itd. poklonite dragoj osobi masažu, manikuru, uplatite im mjesečnu članarinu za yogu, fitness, pilates. Poklonite im karte za kazalište, kino ili koncert...
Poklon koji nećete morati zamatati. Šareni papiri i trake za zamatanje nisu razgradivi, mnogi papiri za zamatanje imaju visoki koncentrat metala i vrlo su štetni za okoliš.
Ako ipak odlučite zamotati poklon, koristite reciklirani papir, špagu umjesto plastičnih traka i čestitke od recikliranog papira.

Božićno drvce
Ako već godinama imate plastično drvce, koristite ga, no ne kupujte plastična drvca jer će jednoga dana kada završe na odlagalištu postati samo nerazgradiva plastika. Ako nemate drvce najprihvatljivije za okoliš, kažu stručnjaci,  jest kupiti drvce koje nakon Božića možete zasaditi. No, trebate paziti da mu ne našteti visoka temperatura u vašem domu. Imate li vrt, najbolje bi bilo okititi bor u vrtu. 
Prije kupnje Božićnog drvca kojega ćete baciti za nekoliko tjedana, razmislite o činjenici da boru visokom dva metra treba 15 godina da naraste, a ukoliko mu se odsiječe samo vrh, nikada ne izraste ponovo.
'Najzelenija' opcija bila bi da izradite vlastiti bor od recikliranog papira ili pak skupljenih grana (kao na videu ispod). Probudite svoju te kreativnost ukućana i pritom se dobro zabavite. 

Božićni ukrasi
Ne kupujte plastične ukrase na tržnici. Osim što je ekološki neprihvatljiv, vaš ukras je vjerovatno došao iz zemlje kao što je Kina gdje još uvijek za rad iskorištavaju djecu.
Izradite sami svoje ukrase, koristite kuglice od recikiranih materijala, umjesto snijega u spreju koristite vatu, a umjesto lampicama ukrasite svoj dom svijećama. Volite li ipak svjetlucanje bora, potražite štedne LED lampice.

Ugodan, miran i ZELEN Božić svima!Comment