Upute za početnike

Čestitamo! Odlučili ste stvoriti jednu zdravu životnu naviku i krenuti na yogu. Da bismo Vam u tome pomogli pratite ovih nekoliko uputa i savjeta:

1. Krenite od početka
Abc yoga namjenjena je za potpune početnike, dakle one koji nikada nisu vježbali yogu,te za one koji su vježbali neki drugi sustav (JUSŽ, Zen yoga, medical yoga) pa žele isprobati sustav dinamične yoge. Na ovim satovima naučiti ćete osnove i nakon mjesec ili dva biti spremni za druge, zahtjevnije satove. Čaki ako ste sportaš, vježbate pilates ili slično, i dalje preporučujemo abc yogu za početak.

2. Što je potrebno?
Nije se potrebno najavljivati za satove, samo se pojavite 10 ili 15 min prije sata. Za sat vam je potrebna udobna odjeća, mali ručnik i dobra volja. Vježbamo bosi. Prostirke, ciglice i druga pomagala možete posuditi u studiju. Ako imate svoju prostirku i želite vježbati na njoj, možete ju ostaviti u studiju. 

3. Upisni list
Pri upisu ćemo Vas zamoliti da ispunite svoj upisni list (članstvo u Udruzi) u kojem ćete navesti i ozljede te bilo kakve zdravstvene probleme. Također Vas molimo da učitelja obavijestite o bilo kakvim ozljedama, nedavnim operacijama i slično.
Ako imate bilo kakva pitanja, dvojbe ili prijedloge molimo Vas da nam se obratite. Mi smo tu za Vas!
 

Upute za sve - yoga etiquette

Kako bi vaše yoga iskustvo bilo što ugodnije i učinkovitije dobro je slijediti ove osnovne upute:

1. Budi Yogi, dođi na vrijeme
Kašnjenjem na sat zasmetat ćete ostalim vježbačima i svojem osjećaju mira. Ukoliko se ipak dogodi da zakasnite, tiho uđite u sobu, smjestite svoju prostrku i krenite s vježbanjem. Ako su vrata zaključana sat je već počeo pa vas molimo da ne zvonite. Ne dolazite prerano. Ako nam pozvonite prerano učitelj vjerovatno neć biti u mogućnosti otvoriti vam a time ćete možda uznemiriti polaznike u Shavasani. Vrata otvaramo 15 min prije sata, ne prije.

2. Poštuj tišinu
Isključite svoj mobilni telefon - ostavite posao i društvene obaveze izvan studija i uživajte u miru i vremenu koje posvećujete samo sebi. S obzirom da je garderoba odmah do shale, zvonjava telefona ometati će sat.

3. Nosi udobnu i prirodnu odjeću
Čista, pamučna odjeća pomoći će vam da se osjećate ugodno za vrijeme vježbanja. Moderni sportski materijali koji ne upijaju znoj nisu pogodni za vježbanje u grupi. Preporučamo da vježbate bosih nogu, zbog veće stabilnosti i čvršćeg oslonca. Ukoliko se znojite, ponesite svoj ručnik.

4. Vježbaj s praznim trbuhom
Preporučujemo da ne jedete barem dva sata prije vježbanja. Ukoliko vas ipak uhvati glad, sat vremena prije sata pojedite komad svježeg voća. Ukoliko u toku vježbanja ožednite, možete popiti malo vode, no nije preporučeno stalno pijuckanje – za vrijeme yoge tijelo se ugrijava i čisti od nakupljenih toksina, a često unošenje vode za vrijeme sata hladi tijelo i zaustavlja taj prirodni proces. Nakon sata pijte puno vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina.

5. Dođi čist na sat
Vaša osobna čistoća znak je poštovanja i prema samome sebi i prema drugima. Preporuka: ne stavljajte parfeme prije vježbanja – mogli bi ti zasmetati u toku vježbi disanja ili izazvati alergiju u dodiru sa znojem.

6. Nabavi vlastitu prostirku
Osim što je vlastita prostirka odlična investicija u samostalno vježbanje, ona je i “sveto mjesto” na kojem gradite svoju praksu! Prostirku možete ostavljati u studiju, na mjestu za privatne prostirke. Ukoliko nemate svoju prostirku, molimo vas da nakon sata očistite prostirku i uredno pospremite na mjesto.

7. Budi nježan prema sebi
Poštujte svoje tijelo i zaustavite se kada je to potrebno. U yogi se ne traži “savršenstvo”, nego samo biti ovdje i sada. Obavijestite učitelja prije sata o eventualnim ozljedama, bolestima koje bi mogle kompromitirati vježbanje – dobit ćete individualne upute. Ako se osjećate umorno ili iscrpljeno, preskočite ili modificirajte pozicije u kojima se ne osjećate ugodno.

8. Promatraj sebe, a ne druge
U yogi nema kompeticije. To nije sportski trening, nego meditacija u pokretu: istina je da snaži tijelo i čini ga zdravijim i fleksibilnijim, ali cilj yoge je miran um, otvoreno srce i viša svjesnost.