download2.jpg

Viniyoga nastala je iz tradicije Sri Krishnamacharye, velikog gurua kojeg često zovemo ocem moderne yoge. Upravo iz njegovih učenja proizlaze sustavi poput Ashtanga yoge, Vinyasa yoge (Vinyasa krama), Iyengar yoge i Viniyoge. Ovu tradiciju Krishnamacharye nastavlja njegov sin TKV Deshikachar u KYM istitutu u Indiji, te Gary Kraftsow u Viniyoga istitutu u SAD-u.  Certifikat učitelja Viniyoge moguće je dobiti samo u ova dva instituta. Naša Nataša koja u Sanghi vodi ovaj program jedina je certificirana Vinyoga učiteljica u Hrvatskoj.

Viniyoga bazira se na što individualnijem pristupu sa puno modifikacija i adaptacija. Ona je zapravo terapeutska yoga i preporučuje se svima. Od naprednih vježbača koji se oporavljaju od neke ozljede, do početnika te osoba u zrelijim godinama.

Nekoliko principa razlikuje Viniyogu od ostalih stilova joge, a jedan od njih je davanje prioriteta funkciji asana tj. tjelesnih položaja umjesto formi istih. Svi smo različiti. Različito smo građeni te imamo različite tjelesne sposobnosti (snaga, fleksibilnost, koordinacija, propriocepcija, anaerobne sposobnosti…). Logično je zaključiti da uzimajući to u obzir ne možemo svi raditi iste položaje na isti način. Dajući višestruke varijacije i adaptacije jedne pozicije jedan je od razloga koji čine ovu tradiciju tako bogatom.

Korištenje repeticije i ostanka je također način adaptiranja. Umjesto ulaska u položaj i neposrednog ostanka i disanja u njemu, Viniyoga koristi kombinaciju repeticije i ostanka. Pokazalo se veoma učinkovitim u istezanju mišića i fascie te u učenju tijela na nove obrasce kretanja i rješavanju starih.

Nakon prilagodbe tjelesnih položaja, daha, kombinacijom repeticije I ostanka zadnji korak koji praksu čini cjelinom je određivanje redoslijeda položaja. Umjetnost stvaranja niza položaja nam dozvoljava da uistinu personaliziramo praksu. Na taj način možemo ju prilagoditi praktikantu, djelu dana,godine ili nekom drugom stanju. Možemo birati intenzitet prakse, dužinu prakse te sami cilj i usmjerenje prakse.

Čineći praksu djelotvornom prilagodbom asana (tjelesnih položaja), pranayame (tehnika disanja), mantre, meditacije i rituala pojedincu donosi kvalitetne promjene koje se mogu vidjeti u njihovom svakodnevnom životu te osjećaju dobrobiti na svakoj razini.