Doshe subiološke kombinacije prirodnih elemenata – zemlje, vode, vatre, zraka i etera. Svaka dosha ima svoje kvalitete koje se manifestiraju kako u našem fizičkom tako i onom suptilnom tijelu.
I svako godišnje doba ima svoje kvalitete, koje promatramo kroz elemente koji su više zastupljeni, pa tako i svoju doshu. Ljeto i rana jesen, kada su temperature još uvijek visoke, doba je Pitta doshe, no čim se temperature spuste, zrak postane hladan i suh, nastupa sezona Vate.

Vata  je princip kretnje, cirkulacije. Njezini elementi su zrak i eter a kvalitete suho, lagano, hladno, grubo, pokretno. Na fizičkoj razini odgovorna je za pravilan rad živčanog sustava te sve svjesne i nesvjesne kretnje. Na suptilnoj razini odgovorna je za kreativnost, maštovitost, jasnoću uma. Povećana Vata može dovesti do fizičkih disbalansa poput suhe kože, bolova u kostima i zglobovima (krckanje zglobova) konstipacije, visokog krvnog tlaka i artritisa kao i do psihičkih i emotivnih poremećaja, smušenosti, zaboravljivosti, nesanice a i ankcioznosti i depresije. Ovo sve nam je poznato kao winter blues, no ukoliko promjenimo neke navike, odnosno prilagodimo ih novoj sezoni, naše fizičko i suptilno tijelo brzo će se naviknuti. 

U Ayurvedi vrijedi pravilo 'like attracts like' ili slično privlači slično što znači da osobe Vata konstitucije posebno trebaju paziti na povećavanje Vate na fizičkoj i suptilnoj razini, no i sve druge konstitucije trebaju pripaziti na akumulaciju Vate u tijelu. Važno je razumijeti da svaka sezona donosi svoje. Kako u jesen i zimu naše tijelo treba više odjeće i konkretniju obuću (što nam je najčešće jasno pa se prilagodimo), tako mu treba i malo više sna, drugačija, toplija hrana, drugačija pića i drugačija tjelesna aktivnost. Sve je povezano a čovjek je i dalje dio prirode, koliko god se pokušao udaljiti od nje. Ukoliko želimo zadržati optimalno zdravlje važno je pratiti prirodu oko nas razumjeti kako funkcionira naše fizičko, mentalno i emotivno tijelo. 

Nekoliko savijeta kako smanjiti povišenu Vata doshu: 

Ranije na spavanje
Naše fizičko tijelo ne može pratiti ubrzanu tehnološku evoluciju i bez obzira na naše želje, naše fiziološke funkcije iste su kao prije 100 godina kada je svijet bio drugačiji. Naše tijelo u određeno vrijeme dana izlučuje određene hormone, one iste kao i pred nekoliko stotina godina kada nije bilo električne energije, televizije, interneta i slično pa su ljudi išli na počinak kada i priroda i budili se s njom. Kako funkcionira naš endokrini sustav tijekom dana tema je za drugi post, pa samo kratko – na spavanac oko 22 sata i najmanje osam sati sna dnevno! 

Jutarnji rituali
Započnite jutro sa šalicom tople vode i limuna, počastite se bogatim, toplim doručkom, a nakon tuširanja se izmasirajte toplim sezamovim uljem. Ulje možete zagrijati u toploj vodi, zagrijte samo onu količinu koju ćete iskoristiti. Toplo ulje hidratizirati će kožu, a uz laganu masažu zagrijati zglobove i pokrenuti cirkulaciju. 

Obroci
Topli obroci poput juha i variva idealni su za ovo vrijeme. Korjenasto povrće poput batata, mrkve, krumpira, cikle i slično uzemljuju i pacifiraju povišenu Vata doshu. Dodajte žličicu kurkume u juhe i variva. Ona djeluje protuupalno i pomoći će vam u borbi protiv prehlada. Konzumirajte što manje suhih namirnica (poput tostiranog kruha, grickalica i slično) jer one podižu Vata doshu. Sirovo povrće (osim salata) također valja izbjegavati te povrće kuhati na pari ili u vodi. Ne izbjegavajte dobre masnoće poput maslinova ulja, kokosova ulja, namirnica bogatim Omega 3 masnim kiselinama (o Omegi 3 uskoro u novom blog post-u). Slobodno koristite začine i jedite malo ljuću hranu koja zagrijava i pomaže probavi. Pijte čaj od svježeg đumbira i limuna i izbjegavajte kavu i slatko (rafinirani šećer).

Yoga
Kada je Vata dosha povišena osjećamo se raspršeno, a tada je najvažnije – uzemljenje, poravnanje, fokus i sporiji tempo. Satovi poput Chandra flow sata idealni su za ovo vrijeme, no čak i na malo intenzivnijim Vinyasa flow satovima pazimo na sve ove kvalitete sata. 
Meditacija i sve tehnike relaksacije pomoći će koncentraciji te umanjiti stres. 

Comment