Zadnjih godina sve više se piše o Ayurvedi. Prije nešto više od 10 godina kada sam se s njom prvi puta susrela to nije bio slučaj. Tada je to bila alternativa. Alternativa ‘quick fix’ rješenjima? Možda. 

Oduvijek sam bila tip koji je stoički podnosio bol i nisam volila tablete. Ima tu i malo inata, malo ‘što te ne ubije to te ojača’, ali ispod toga je neki otpor da u svoje tijelo unosim nešto što nije njegov dio. Da se razumijemo, ako je opravdano i ako me nešto neizdrživo boli, neću biti nerazumna, ali razmotrit ću opcije.
Bol je sastavni dio života i na fizičkoj razini nam ona nešto poručuje. Kako bismo inače znali da nešto ‘nije u redu’? (Ne govorim ovdje o nesretnim slučajevima.) Svako tijelo može izdržati određenu količinu boli, međutim najčešće je um taj koji tu bol etiketira i pripisuje joj veću snagu, a da pritom iskustvo nismo ni imali. Strah veliča bol. No, bol ima poruku, pokazuje nam put i ako idemo za time nećemo svaki problem rješavati na površini, ući ćemo dublje da upoznamo mjesto koje pulsira, da vidimo što se tu zapravo događa.

Tako nekako sam prigrlila ono što uči Ayurveda. Ona nije samo drevna indijskaznanost o prevenciji zdravlja i iscjeljenja – ona je za mene filozofija življenja. Često čujemo da je sklad stanje u kojem su um, duh i tijelu u ravnoteži. Sveto trojstvo. To zapravo podučava Ayurveda, no potpuni sklad je kada su um, duh i tijelo u balansu s prirodom, obitelji i svim živim bićima. 
Bolest nije ništa drugo nego nesklad. Ona nastaje kada se povrijede zakoni prirode, kada se suprotstavimo našoj unutarnjoj mudrosti. Bolest u svojoj srži može biti fizička ili karmička. Fizička bolest nastaje uslijed prevelikog korištenja naših osjetila, neadekvatne prehrane, ignoriranja ciklusa u prirodi te godina koje imamo. Karmičke bolesti nastaju kao rezultat nepravilne akcije u ovom ili jednom od ranijih života.

Unatoč tome što se tijelo potpuno obnavlja svakih 7 godina nastaje bolest. Razlog tome je što ne možemo napraviti tranziciju iz našeg iskustvenog JA u naše potpuno JA – mjesto spoznaje, ali i što umjesto holističkog života biramo fragmentaciju. Živimo jučer i sutra, umjesto danas, iako znamo da je danas neograničeno mjestom i vremenom te pruža beskonačno mogućnosti. Radimo odabire koje nas odvajaju od prirode, odvajaju od nas samih. Upravo je tu moć Ayurvede, ona jedinku promatra u cjelini, liječi uzroke bolesti, rijetko tretira samo simptome.

A što je to cjelina? To je cijeli svijet. Sva bića su satkana od istih elemenata samo u različitim omjerima. Ayurveda poznaje 5 elemenata – zemlju, vodu, vatru, zrak i eter. Zemlja je naše fizičko tijelo, a voda njegova tekućina, vatru čine enzimi i kiseline u tijelu, zrak čine dah i prana, a eter je vibracija svih vitalnih sistema zajedno. Svatko od nas sadrži jedinstvenu konfiguraciju tih 5 elemenata. U ljudskoj konstituciji oni se transformiraju u 3 doshe – VATA, PITTA I KAPHA.
Dominantni elementi kod Vate su eter i zrak, a princip zrak, kod Pitte su to vatra i voda – princip vatra, a Kaphu obilježavaju voda i zemlja – princip voda. 

Na razini tijela opet su pristutne sve 3 doshe - Vata vlada pokretom tijela, nervnim sustavom, životnom energijom. Pitta enzimima i hormonima, odgovorna je za probavu, pigmentaciju, tjelesnu temperaturu, glad, žeđ i vid. Kapha vlada strukturom i stabilnošću tijela. Podmazuje zglobove, hidratizira kožu, zacijeljuje rane. Vata je smještena u donjem dijelu tijela, Pitta u srednjem, a Kapha u gornjem. 
U nastavku navodim neka općenita obilježja dosha. U praksi se najčešće susreće kombinacija od 2 doshe (npr. vata-pitta, pitta-kapha i sl.), a rijetko se dešava da su sve 3 doshe u istim proporcijama prisutne u jednoj osobi – tzv. Tridosha. Na internetu ima puno testova pomoću kojih se može površno ustanoviti kojoj doshi pripadate, ali za pravu dijagnozu uputno je otići na pulsnu dijagnozu kod stručnog Ayurvedskog liječnika.

VATA
Izrazito visoki (ili niski), mršavi, pothranjeni. Crte lica nepravilne, nos zakrivljen. Koža siva, suha, tamna, hladna, gruba. Vole vrućinu, sunce. Kosa beživotna, suha, kao struna. Oči uske, beživotne i osjetljive. Živcani sustav im je sirov. Osjetljivi su na zvuk. Um nemiran. Entuzijastični su, vibrantni i brzo uče, no memorija im je slaba. Spavaju 4 do 6 sati, najčešće na lijevom boku, ali često imaju poteškoća sa zaspivanjem. Teško ostvaruju dublje veze. Često su u strahu, anksiozni, neodlučni. Pod stresom loše spavaju, imaju paranoje, nemirni su i pate od fizičke boli. Ne podnose hranu koja napuhava i znaju imati konstipacije. Imaju duhovnu perspektivu i discipliniran um. Najsretniji su u prirodi. Dobri su u ulozi učitelja i savijetnika.

PITTA
Atletske građe, srednjeg rasta. Ravnomjerno dobivaju na težini. Snažan apetit, pod stresom žude za začinjenom, nezdravom hranom i pićima. Glas snažan i prodoran. Koža žućkasta ili crvenkasta, sklona crvenilu, prištićima te opeklinama od sunca. Toplina ih iritira, vole niske temperature i hranu koja hladi. Često rano sijede ili ćelave. Kosa im je generalno ravna i crvenkasta. Oči zelene, smeđe, a bjeloočnice ponekad žute ili lagano krvave. To su osobe orijentirane na uspjeh, kompetitivne. Lagano gube ‘živce’. Imaju tendenciju biti iritabilne, neugodne i arogantne. Inteligentni su, precizni, svjesni i streme perfekciji. Organizirani su i uživaju u vodstvu. Spavaju najčešće na leđima, 6 do 8 sati, često sanjajući nasilne snove. Intenzivno se znoje te imaju jake tjelesne mirise. Pod stesom su pohlepni, promiskuitetni, imaju tendenciju dobivanja čira, proljeva, gubitka težine i često pate od nesanice.

KAPHA
Uglavnom su prekomjerne težine. Glas im je mekan i nježan. Tijelo kompaktno, snažno i široke građe. Bedra, stražnica, prsa i kukovi široki. Koža sjajna, blijeda i hladna. Vole topline, nikako hladno i vlažno vrijeme. Kosa im je crna ili plava, gusta i valovita. Oči velike, jasne, senzualne. Mirni su, staloženi, majčinski tipovi, puni ljubavi i vole se vezati. Vole skupljati i čuvati stvari. Rado lijenčare, ali su i marljivi. Spori su i metodični, ali izdržljivi. Puno spavaju – 8 do 12 sati, najčešće na trbuhu. Pod stresom se prežderavaju, previše spavaju, postaju pohlepni, tvrdoglavi, vezani, čak i anoreksični.

Ovo su samo neka osnovna obilježja, pojednostavljena. Svaka sezona, dio dana nosi obilježja jedne od ove 3 doshe, svaka dosha ima svoje zakonitosti koje se odnose na prehranu, njegu tijela, vježbe, meditacije i Ayurvedske terapije ili tretmane čišćenja, ali to ovaj put neću detaljnije obrađivati. Ovo je samo jedan mali intro, odškrinut prozor u sustav koji je toliko blizak čovjeku i cjelovit da se teško ne zaljubiti. Kako može jedno ovakvo znanje, holistički pristup biti alternativa? Za mene je ovakav pristup ispravan i logičan, ali najbitnije od svega pruža mi zdravlje i dobrostanje, a mislim da je to dovoljan razlog da mu ostanem privržena.

Comment