Dah po dah

Comment

Dah po dah

Disanje je naša najvažnija životna funkcija. Bez hrane možemo tjednima, bez vode danima, a bez kisika samo nekoliko minuta. Na fizičkoj razini disanje ima dvije primarne funkcije; udahom opskrbljujemo stanice toliko važnim kisikom a izdahom otpuštamo toksine iz tijela.

Kisik je najvažniji nutrijent za naše tijelo; za energiju ga koristi svaki naš organ, svaka stanica, a bez dovoljne količine kisika postajemo podložni raznim bolestima. Prvi simptomi manjka kisika u organizmu su umor, slabost, lošije pamćenje, hladnoća, vrtoglavica i neregularan rad srca (lupanje srca), a može uzrokovati i razdražljivost, negativne misli i depresiju. Manjak kisika u organizmu dovodi i do većih komplikacija i bolesti poput srčanog udara, moždanog udara, raznih kroničnih bolesti dišnih puteva, kroničnih infekcija i karcinoma. Srčani udar upravo i uzrokuje smanjen dotok kisika u srčani mišić radi začepljenih koronarnih arterija. Dovoljan unos kisika stabilizira i umiruje živčani sustav, uništava anaerobne bakterije (one koje se održavaju bez kisika), viruse i parazite, te neutralizira toksine i uklanja štetne slobodne radikale iz organizma.

Osim za fizičko, pravilno disanje izuzetno je važno i za naše suptilno tijelo, odnosno za naše emotivno i mentalno zdravlje. Naše emocije utječu na kvalitetu, dužinu i dubinu našeg daha; kada smo pod stresom, u strahu, ankciozni, u šoku i sl. i naš dah prati to stanje. Pa tako možemo reći da ako emotivno stanje utječe na dah, tako i dahom možemo utjecati na naše emotivno stanje. Kada smo pod stresom, ankciozni i slično, razne tehnike disanja imaju moć vratiti nas u stanje ravnoteže. Ovo ne trebaju biti neke kompleksne tehnike; ponekad je dovoljno uzeti nekoliko dubokih i svjesnih udaha i izdaha ili pak nekoliko puta udahnuti na nos i izdahnti na usta. 

Na suptilnoj razini dahom unosimo Pranu, odnosno životnu energiju. Orana hrani naše energetsko tijelo putem sustava nadija, mreže energetskih kanala kojima putuje. Drevni yogiji odavno su shvatili važnost daha za naše cijelokupno zdravlje te su tijekom godina razvili različite tehnike pranayame kako bi iskoristili ovaj veliki potencijal daha. U direktnom prijevodu sa Sanskrita pranayama znači produženje životne sile, pa su tako vjerovali i da kontrolom daha možemo, osim različitih životnih funkcija (rada srca, endkrinog sustava i sl.) kontrolirati i produžiti životni vijek.

Čini se da je disanje nešto o čemu ne trebamo previše misliti, no na žalost nije baš tako. Suvremen način života podrazumijeva da previše boravimo u zatvorenom prostoru, puno sjedimo, malo krećemo i loše hranimo. Sve ovo utječe na kvalitetu našeg života pa tako i kvalitetu disanja te time i količinu kisika koji unosimo u tijelo. Radi puno sjedenja i malo kretanja patimo od loše postura i slabe, negipke muskulature. Ovo je problam za sve sustave a kontretno za dišni loša postura komprimira prsni koš što ne dozvoljava dovoljno prostora za dah pa dišemo kratko i plitko, a slaba i negipka respiratorna muskulatura također utječe na kvalitetu daha i smanjen kapaciteta pluća. Nepravilno i nedovoljno disanje nadalje smanjuje dotok kisika koji je pak povezan s mnogim već spomenutim fizičkim i mentalnim bolestima i stanjima. Radi loše cirkulacije pak, odnosno slabe prokrvljenosti organa a radi sjedenja, pušenja, loše ishrane i slično, dolazi do neučinkovite apsorpcije kisika čak i kada je on dostupan.

No što sa svim tim informacijama? Vjerujem da prije svaga trebamo realno promotriti svoj životni stil i navike, prepoznati one loše, te krenuti s promjenama prije nego se pojavi neki veći problem. Svi smo mi robovi svojih često loših navika. One su tu bez obzira što često ne stignemo misliti o njima ili ih pak svjesno ignoriramo traželji razne izlike. Bilo kako bilo činjenica je da će nas prije ili kasnije naše loše navike koštati zdravlja. Nije čudo da smo, bez obzira na sve današnju tehnologiju i sve dostupne informacije sve bolesniji. Da, možda te bolesti danas lakše lječimo no pitanje je zašto, kada smo već toliko napredni, uopće dolazi do njih?
Ako vas je sve ovo navelo na razmišljanje, možda ste ipak spremni uvesti neke nove (novogodišnje) pozitivne promjene. Ako jeste, postavite si dolje navedena pitanja i korak po korak, dah po dah počnite uvoditi predložene zdrave navike.  

Kako dišem?

Kako biste procjenili kako dišete sjednite što uspravnije na stolicu ili u neki sjedeći yoga položaj s prekriženim nogama i zatvorite oči. Počnite promatrati svaki udah i izdah te postepeno počnite produbljivati dah. Primjetite koliko duboko možete udahnuti a da pritom ne osjećate naprezanje. Dali možete udobno udahnuti i izdahnuti brojeći do osam? Zatim počnite normalno, prirodno disati i primjetite u koji dio prsnog koša najviše šaljete dah. Dali osjećate dah samo u prednjem dijelu prsa ili i u stražnjem (na leđima)? Dali se pri disanju kreće samo doljnji dio rebara ili osjećate slobodu daha u čitavom prsnom košu?
Ukoliko dišete plitko i kratko te samo u jedan dio prsnog koša, najčeće onaj donji, probajte usvojiti sljedeću pozitivnu naviku: provedite pet minuta dnevno svjesno i duboko dišući. Vjerujem da svi možemo odvojiti pet minuta dnevno, u bilo koje doba dana i bilo gdje. Važno je da sjednete uspravno i pet minuta polagano i duboko udišete i izdišete. Brojanje pomaže kako biste ostali koncentrirani a disati je uvijek bolje u prozračenoj prostoriji ili pak negdje u prirodi.

Koliko vremena provodim u zatvorenom prostoru?

Ukoliko radite u zatvorenom, promotrite kakva je kvaliteta daha u vašem okruženju. Dali je prostor pravilno prozračen i dali vam je dostupan čisti, prirodni zrak ili boravite u klimatiziranom prostoru? Dali je u blizini neki park ili ste okruženi zgradama i prometom?
Ako radite u zatvorenom te puno sjedite, svakih se sat vremena malo protegnite, prošećite, prodišite. Prošećite do prozora i udahnite malo svježeg zraka, izađiet na terasu ili balkon. Ukoliko imate park u blizini ureda, umjesto na kavi u zadimljenom kafiću, uzmite kavu i/ili ručak za van i tijekom pauze prošećite po parku.

Kakva mi je postura?

Koliko vremena dnevno provodite sjedeći i kakva vam je postura dok sjedite ili stojite? Kako dišete dok sjedite? Dali sjedite pogrbljeno i imate osjećaj da je dah radi toga plitak i kratak?
Loša postura izrazito negativo djeluje na zdravlje našeg respiratornog sustava. Pokušajte što manje sjediti i obavljati što više poslova stojećki. Ukoliko imate veće probleme sa posturom potražite savjet stručnjaka poput yoga terapeuta, osteopata ili fizioterapeuta koji će vam dati vježbe koje možete svakodnevno raditi kod kuće.

Koliko hodam i bavim se nekom fizičkom aktivnosti?

Koliko ste fizički aktivni? Dali vježbate yogu, plešete ili se bavite nekim sportom barem dva puta tjedno? Dali dnevno prehodate minimalno sedam do deset tisuća koraka? Ukoliko imate pametni telefon ova vam je informacija uvijek dostupna (na iPhone-u se skriva pod ikonom Health).
Možete li pola sata dnevno odvojiti za šetnju i generalno malo više hodati? Optimalno bismo trebali prehodati deset tisuća koraka dnevno, oko osam kilometara. One dane kada ne idete na yogu ili slično, pokušajte više hodati. Vježbanje yoge odlično je za zdravlje respiratornog sustava. Osim što je dah (naj)važniji fokus svakog yoga sustava, vježbe pranayame uče nas disati i direktno djeluju na kvalitetu daha, a asane pozitivno djeluju na zdravlje naših respiratornih mišića.

Koliko vremena provodim u prirodi?

Koliko vremena provodite u prirodi? Dali imate priliku svaki dan prošetati po parku a vikendom otići iz grada? Ili se vaš doticaj s prirodom svodi na jednu šetnju tjedno? Ili još manje? Provodite li vikende u prirodi ili po shopping centrima?
Zapravo je izrazito neprirodno za bilo koje živo biće da provodi previše vremena u zatvorenom. Bilo bi prirodno da svaki dan većinu dana provedemo vani, na zraku. Probajte zato svaki trenutak koji možete provesti na otvorenom. Prošetajte svaki dan, probajte svaki vikend provesti u prirodi, hodati, planinariti, plivati... Aktivan boravak u prirodi najbolji način za nahraniti naše tijelo i duh kisikom i Pranom. 

Svjesnim unošenjem kisika u tijelo kroz vježbe disanja, te više kretanja i boravka u prirodi vvrlo brzo počinjemo primjećivati pozitivne promjene poput porasta energije, veće koncentracije, boljeg pamćenja, mirnijeg uma, jačeg imuniteta, zdravije i mladolikije kože i mnogih drugih. 

I zato... Just Breathe... 

Comment